FOLLOW US: facebook twitter

O οφειλέτης αποδυναμώνεται: Ο Γ. Παππάς ανέλυσε τους βασικούς άξονες του πτωχευτικού και του εξωδικαστικού

Ημερομηνία: 05-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”138950″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Διήμερη συνεδρίαση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελ/σου

[/vc_column_text][vc_column_text]Τους βασικούς άξονες του νέου πτωχευτικού νόμου παρουσίασε χθες το μεσημέρι στην Αμαλιάδα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παππάς, στο πλαίσιο διήμερης συνεδρίασης που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ο Εμπορικός Σύλλογος Αμαλιάδας στο συνεδριακό κέντρο της Αμαλιάδας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζοντας αρχικά ότι προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι η αποδοχή της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου από τον οφειλέτη, κάτι το οποίο, όπως έχει αποδειχθεί και από προηγούμενες ρυθμίσεις, δεν τυγχάνει ιδιαίτερης «αποδοχής» από τους οφειλέτες ο κ. Παππάς ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι με τις νέες διατάξεις η θέση του οφειλέτη αποδυναμώνεται αισθητά.

Όπως είπε, πλέον η πρόταση αποπληρωμής δεν είναι προαπαιτούμενο στην αίτηση του Οφειλέτη, εξέλιξη που  τον φέρνει ουσιαστικά σε θέση άμυνας και τον δυσκολεύει.[/vc_column_text][vc_single_image image=”138951″ img_size=”full”][vc_column_text]«Πλέον η αίτηση του Οφειλέτη θα είναι επί της ουσίας μία απλή γνωστοποίηση προς τους Πιστωτές ότι επιθυμεί την ρύθμιση των οφειλών του, χωρίς ενεργά από τη μεριά του να ζητάει κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση. Πιθανότατα η εμπειρία έδειξε ότι από τη μεριά τους οι οφειλέτες δεν μπορούσαν αν καταρτίσουν προτάσεις που να πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα το μόνο που δημιουργούσαν ήταν ένα διαχειριστικό βάρος, αρχικά κατά την σύνταξή της πρότασης από τους Οφειλέτες και στην συνέχεια στην αξιολόγησή της από τους Πιστωτές. Η γνώμη μας είναι ότι εάν δεν υπάρξει πρόταση από τους ίδιους τους οφειλέτες, δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση, διότι οι Τράπεζες και το Δημόσιο δεν μπορούν να γνωρίζουν εξατομικευμένα σε κάθε περίπτωση οφειλέτη ποια ρύθμιση μπορεί να υποστηριχθεί», εξήγησε ο κ. Παππάς.[/vc_column_text][vc_single_image image=”138952″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αποδυναμωμένη η θέση του οφειλέτη»

Στη συνέχεια σημείωσε πως τον πρώτο λόγο πλέον έχουν οι Χρηματοδοτικοί Φορείς στη όλη διαδικασία, καθώς εναπόκειται σε αυτούς τόσο η κατάθεση πρότασης ρύθμισης των οφειλών όσο και η ψηφοφορία επί αυτής.

«Το Δημόσιο και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν παθητικό ρόλο στην όλη διαδικασία, αποδεχόμενοι την όποια πρόταση ρύθμισης έχει ήδη πάρει τη θετική ψήφο από τους Χρηματοδοτικούς Φορείς και εφόσον πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, λοιποί πιστωτές δεν συμμετέχουν στην όλη διαδικασία.Η πρόβλεψη ότι ο οφειλέτης θα αιτείται απλώς να υπαχθεί στις διατάξεις αυτές και θα εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηματοδοτικών φορέων να απαντήσουν και να προτείνουν οι ίδιοι τη ρύθμιση, φαίνεται να αποδυναμώνει τη θέση του εκάστοτε οφειλέτη, για τον οποίον η διαδικασία θα θεωρείται λήξασα με μόνη την άπρακτη παρέλευση των δύο μηνών από την αίτησή του.

Παράλληλα, ο περιορισμός των κατηγοριών οφειλών τις οποίες θα μπορεί ο οφειλέτης να ρυθμίσει μέσω της διαδικασίας αυτής (οφειλές σε Δημόσιο, ΦΚΑ και χρηματοδοτικούς φορείς), ανήκει στα μειονεκτήματα του νόμου», υπογράμμισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι, όπως και με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό, είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

«Η βάση και το πνεύμα του νομοθετήματος φαίνεται να έχει παραμείνει η ίδια, και κρίνοντας από το προηγούμενο πλαίσιο, η λέξη-κλειδί στις εξαγγελίες είναι η ρύθμιση σε έως 240 δόσεις για Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ το κούρεμα οφειλών θα συναντάται σε ακόμη πιο σπάνιες περιπτώσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Τράπεζες θα συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή, διότι αν δεν συμμετάσχουν, όπως και έγινε στον προηγούμενο εξωδικαστικό, τότε και η νέα διαδικασία είναι καταδικασμένη να αποτύχει οικτρά. Ακόμη, είναι πολλοί που θα σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις για να υπαχθούν στις 240 δόσεις», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ.Παππάς εξέφρασε επιφυλάξεις για το πώς οι οφειλέτες θα αποκτήσουν ξανά τα σπίτια του, τονίζοντας ότι επί της ουσίας θα πληρώσουν δυο φορές την περιουσία τους.

«Για να πάρει κάποιος το σπίτι του πίσω, πρέπει να ξαναπληρώσει το τίμημα της οικίας του, εκτός από τα ενοίκια που θα έχει δώσει. Πώς και πού θα βρει τα χρήματα στο τέλος της 12ετίας και ποιος θα τον έχει δανείσει όταν θα έχει εξέλθει από έναν πτωχευτικό. Θα έχει πληρώσει δυο φορές το σπίτι…»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νίκος Σιαψάλης, ανέφερε πως η κανονικότητα αργεί για την αγορά, δηλώνοντα ότι η επαναλειτουργία δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η κρατική στήριξη, καθώς  τουρισμός και η εστίαση υπολειτουργούν και έχουν ήδη συσσωρευτεί υπέρογκα χρέη.

«Η αγορά είναι σε τραγική κατάσταση. Είναι πολύ υποτονική, ο κόσμος παραμένει επιφυλακτικός. Ο τουρισμός δεν πάει με βάση τα όσα περιμέναμε αρχικά, οπότε το ότι ανοίξαμε δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η όποια στήριξη. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούμε για να αποτραπούν τα λουκέτα», ανέφερε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia