FOLLOW US: facebook twitter

«Τα ΑμεΑ ζητούν μόνο αγάπη και αποδοχή»: Με επιτυχία και μηνύματα οι διήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο Ξυστρή με τον σύλλογο ΑμεΑ «Ήλις»

Ημερομηνία: 05-07-2021 | Συντάκτης:

Ένα διήμερο πολιτιστικό ταξίδι για «ειδικό σκοπό», την στήριξη των ατόμων με αναπηρία, συνδιοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο στο πάρκο Ξυστρή, ο Δήμος Πύργου, η ΔΗΚΕΠ και ο σύλλογος ΑμεΑ “Ήλις” στέλνοντας το μήνυμα ότι οι άνθρωποι με αναπηρία και πολύ περισσότερα τα παιδιά ΑμεΑ το μόνο που ζητούν είναι να έχουν την αγάπη και την αποδοχή όλων μας, γιατί μόνο έτσι μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ηλείας ποιήτριας Καλλιόπης Ι. Δημητροπούλου “ΤΗΣ ΗΛΕΙΟΠΕΤΡΑΣ”, εκδόσεις “Δρόμων” που είναι αφιερωμένο στην Ηλεία, εκδόθηκε σε 1.000 αντίτυπα με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως και παραχωρήθηκε από την συγγραφέα στον σύλλογο ΑμεΑ “Ήλις”.

Την πρώτη μέρα πέρα από την παρουσίαση του βιβλίου για το οποίο μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κώστας Καρούσος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Ηλίας Παπακωνσταντίνου και η διευθύντρια ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγελική Πετρόγιαννη, βραβεύτηκε και ο Ηλείος παραολυμπιονίκης Πολυχρόνης Χρονόπουλος.

Την εκδήλωση άνοιξε η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου Νίκη Κατσιάπη που καλωσόρισε το κοινό και τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με αναπηρία και στις μητέρες τους που είναι οι πραγματικές αγωνίστριες της ζωής καθώς είναι κοντά στα παιδιά τους  365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο για να στηρίξουν τις ανάγκες τους.

Η Αγαθή Ρηγοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ηλις, από την πλευρά της ευχαριστησε τον δήμο Πύργου και ειδικά τον δήμαρχο Τακη Αντωνακόπουλο, την ΔΗΚΕΠ για την στήριξη  της εκδήλωσης καθώς και την συγγραφέα Καλλιοπη Δημητροπούλου. Στην συνέχεια καταθέτοντας τα προσωπικά της βιώματα ως μητέρα ενός παιδιού με νοητική στέρηση, επισήμανε ότι «ως σύλλογος αλλά και ως μητέρες ανθρώπων με αναπηρία  έχουμε παλέψει για την εξωστρέφεια  και για την αποδοχή τους από την κοινωνία.  Όπως είπε νωρίτερα και η κ. Νίκη Κατσιάπη, είμαστε κοντά τους 24 ώρες το 24ωρο , γι αυτό κι εμένα η καραντίνα δεν με πείραξε, καραντίνα είναι όλη μου η ζωή!” Η  κ. Ρηγοπούλου όταν ρωτήθηκε αν η κοινωνία έχει πλέον αποδεχθεί τα άτομα με αναπηρία, τόνισε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και η αποδοχή θέλει πολύ δουλειά. “ Γιατί οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι μόνο αυτοί με τα αμαξίδια, αυτούς τους βλέπουμε είναι ορατοί, είναι και εκείνοι που έχουν προβλήματα νοητικής στέρησης, σύνδρομο down ή αυτισμό, είναι δηλαδή ΑΟΡΑΤΟΙ! Καταλήγοντας η κ. Ρηγοπούλου ανέφερε ότι στην πόλη του Πύργου έχουν δημιουργηθεί πλέον δύο ΚΔΑΠ ΜεΑ όπου τα παιδια τους έχουν τη δυνατότητα να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους και όταν τους δώσεις την ευκαιρία μπορούν να δημιουργήσουν υπέροχα πράγματα. Μάλιστα αντιπροσωπευτικό δείγμα των εργασιών του, με έργα των παιδιών με αναπηρία είχε εκτεθεί στο χώρο της εκδήλωσης,

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο Ηλείος παραολυμπιονίκης Πολυχρόνης Χρονόπουλος. Εδώ με τον δήμαρχο Πύργου Τ. Αντωνακόπουλο

 

Ο παραολυμπιαονίκης Πολυχρόνης Χρονόπουλος θέλοντας να στείλει ένα  μήνυμα για τους συμπολίτες ΑΜΕΑ τόνισε ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από όσα νομίζουν και σχολίασε ότι δυστυχώς στην εκδήλωση δεν είδε άτομα με αναπηρία και αναρωτήθηκε γιατί.

Η Καλλιόπη Δημητροπούλου ανάφερε ότι είναι πολύ χαρούμενη για όλο αυτό που συμβαίνει στο διήμερο στο Ξυστρή και τόνισε ότι το βιβλίο της είναι βιωματικό « μιλάει για το φυσικό πλουτο της Ηλείας, τον πολιτισμό,  την ιστορία μας, μιλάει για τους επιστήμονες, τους πνευματικούς ανθρώπους  και τους βιοπαλαιστές της ζωής, βιώματα που έχω αποκομίσει από την Ηλεία».

Αγαθή Ρηγοπούλου. Πολυχρόνης Χρονόπουλος , Καλλιόπη Δημητροπούλου

 

Ο δήμαρχος Πύργου κ Τάκης Αντωνακόπουλος στον χαιρετισμό του, επισήμανε μεταξυ άλλων ότι ο δήμος Πύργου με πράξεις και όχι με λόγια βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων με αναπηρία γιατί πιστεύει στην ισότητα,  σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών που σέβεται όμως την διαφορετικότητα γιατι η συμπεριφορά μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι δείγμα του πολιτισμού μας. Γι αυτό και στηρίζει με κάθε τρόπο τις δομές που υποστηρίζουν τα ΑμεΑ, τα ΚΔΑΠ ΜεΑ που δεν έχει καμία σημασία αν είναι ιδιωτικά η δημόσια αφού στόχος είναι να προσφέρουν δωρεάν δημιουργικές διεξόδους στα παιδιά με αναπηρία και επίσης έχει προωθήσει προγράμματα με θέσεις εργασίας για τα ΑμεΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο π. Ηλίας Παπαγγελής εκ μέρους της Ι.Μητρόπουλης Ηλείας, οι βουλευτές Δ. Καλαματιανός και Μ. Κατρίνης και ο Καθηγητής του Παν.μίου Πελοποννήσου κ. Α. Στρίγκας.

Η εκπαιδευτικός Νικολία Μωραίτη, γερή ξανά κοντά μας.  δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση καθώς και η ίδια είναι μια μάνα- αγωνίστρια. Εδώ με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγλυ Φιλολόγων Γιωργο Αγγελόπουλο

 

Χθες παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό θεατρικό δρώμενο πάνω στην ποιητική συλλογή ” ΤΗΣ ΗΛΕΙΟΠΕΤΡΑΣ” από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Ορίζων” με την ηθοποιό Μέμη Αναστασοπούλου, τη χορογράφο Νάντια Ζαγκλή, τον μουσικό Σταύρο Παργινό, τον εικαστικό Κωνσταντίνο Βερούτη και τον τραγουδιστή Τάκη Κωνσταντακόπουλο


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος