FOLLOW US: facebook twitter

«Δεν θα αφήσουμε να χαθούν κι άλλες ευκαιρίες για το δήμο Πύργου»: Ο Νώντας Κυριαζής, πρ. Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, μιλά στην «Πρωινή»

Ημερομηνία: 08-10-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Συνέντευξη στην Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr

 

Με μακρά διαδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση και παρά τις όποιες απογοητεύσεις στη διάρκεια της, ο Νώντας Κυριαζής, έμαθε να μην παραδίδει τα όπλα. Ενεργός πολίτης και με βασικό πολιτικό στόχο την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την βελτίωση της ποιότητας ζωή και την πρόοδο του τόπου, επέστρεψε με την ψήφο των δημοτών στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου κατέχοντας την τιμητική θέση του προέδρου. Σήμερα, μιλά στην «Πρωινή» για τη χρόνια στασιμότητα του Δήμου και την επιδείνωση των προβλημάτων του, τη βασική του προτεραιότητα που είναι η συγκρότηση και λειτουργία της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης αλλά και για το πρώτιστο καθήκον που έχει ως πρόεδρος να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων, όλων των παρατάξεων. Άλλωστε όπως λέει, «μέσα από το διάλογο, την κόσμια αντιπαράθεση και την εποικοδομητική κριτική των αντιπάλων χαράσσεται καλύτερα η ρότα της δημοτικής αρχής» καθώς «η ενός ανδρός αρχή οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς».

-Έχετε μια μακρά διαδρομή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια είναι η εμπειρία που αποκομίσατε όλα αυτά τα χρόνια και τι είναι αυτό που σας έκανε να «επιστρέψετε» στα κοινά μετά την ολιγόχρονη απουσία σας;

Η ενασχόληση μου με τα δημοτικά πράγματα στον Πύργο μου δίδαξε ότι πρέπει κανείς παρά τις απογοητεύσεις και τις αντιδράσεις,  άλλοτε καλοπροαίρετες, τις πιο πολλές φορές όμως το αντίθετο, να μην παραδίδει τα όπλα. Πρέπει να προχωρά  μπροστά, εστιάζοντας αταλάντευτα στον σημαντικό πολιτικό στόχο, που δεν άλλος από την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών-δημοτών, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου.

Μέσα από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι δυνατόν να γίνουν πολλά προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η κοινή μας εμπειρία λέει πως τα πράγματα παραμένουν στάσιμα στον δήμο μας επί δεκαετίες.

Τα προβλήματα αντί να επιλύονται, επιδεινώνονται. Προφανώς, αυτό δεν οφείλεται στον θεσμό, που βέβαια επιδέχεται και αυτός βελτιώσεων, αλλά στους ανθρώπους που η κοινωνία αναδεικνύει κάθε φορά στα όργανα διοίκησης. Υπάρχουν παραδείγματα πόλεων, ακόμη και στην Ελλάδα, που ενώ λειτουργούν εντός του δεδομένου και κοινού εθνικού θεσμικού πλαισίου, μεγαλουργούν. Έχουν να δείξουν τεράστια επιτεύγματα στους τομείς της ποιότητας ζωής των δημοτών τους, του πολιτισμού, κλπ. Για τον απλό λόγο ότι διοικούνται από  ανθρώπους που θέλουν. Και είναι βέβαιο ότι αν θέλει κανείς, μπορεί.

Από τα κοινά δεν απουσίασα ποτέ. Πιστεύω ότι η ιδιότητα του ενεργού πολίτη είναι η πιο σημαντική στην δημοκρατία. Η υποψηφιότητα μου ως δημοτικού συμβούλου στον συνδυασμό ΑΝΑΣΑ του Τάκη Αντωνακόπουλου, δεν θεωρώ πως αποτελεί επιστροφή στα κοινά. Επέστρεψα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, με την ψήφο των συμπολιτών μου και θα παλέψω με όσες δυνάμεις διαθέτω για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στον δήμο Πύργου.

-Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Πύργου. Μια θέση εξόχως τιμητική κ. Κυριαζή και ταυτόχρονα αξιοζήλευτη, που πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι θα επιθυμούσαν…

Πράγματι, το αξίωμα του προέδρου του  δημοτικού συμβουλίου είναι τιμητικό. Αισθάνομαι  τιμή που η λαϊκή βούληση με ανέδειξε σε αυτό. Ταυτόχρονα όμως και το βάρος της ευθύνης. Και την υποχρέωση που έχω έναντι των συμπολιτών μου να επαγρυπνώ για την δημοκρατική, την γόνιμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Πρώτιστο καθήκον του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου είναι να διασφαλίζει την απρόσκοπτη, ελεύθερη έκφραση όλων των απόψεων, όλων των παρατάξεων που εκπροσωπούν τον λαό του δήμου Πύργου. Είναι γενικά  παραδεγμένο, ότι μέσα από τον διάλογο και την κόσμια αντιπαράθεση των απόψεων και των ιδεών, προκύπτει η ρεαλιστική εικόνα των καταστάσεων που ζούμε, η πραγματική διάσταση των προβλημάτων και ως εκ τούτου χαράσσεται καλύτερα, αποδοτικότερα, η ρότα της δημοτικής αρχής. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει η όποια εξουσία, μικρή ή μεγάλη προς όφελος των πολλών, χωρίς την εποικοδομητική κριτική των αντιπάλων παρατάξεων και την σύνθεση των θέσεων.

Η ενός ανδρός αρχή οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς.

-Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να έχει ενεργότερο ρόλο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;

Αυτή η ερώτηση σας συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την προηγούμενη. Αν εννοείτε ενεργότερο ως προς την άσκηση της διοίκησης του δήμου, θα έλεγα πως θα μπορούσε αυτό να γίνει, αλλά πάντοτε με έμμεσο τρόπο και διατηρουμένου του διακριτού ρόλου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου επέχει θέση ανεξάρτητης αρχής. Στέκεται δίπλα. Υποβοηθά το έργο, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του οργάνου του δημοτικού συμβουλίου.

-Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που θα θέσετε ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου;

Από τα ζητήματα που με απασχολούν είναι η συγκρότηση και λειτουργία της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης. Πρόκειται για πολυμελές θεσμικό όργανο του δήμου με συμβουλευτικές αρμοδιότητες, στο οποίο μετέχουν ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων (χωρίς δικαίωμα ψήφου), εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας και πολίτες. Μπορεί να λάβει αποφάσεις για θέματα που απασχολούν τους δημότες και να ζητήσει την εισαγωγή των αποφάσεων του προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αν και μέχρι στιγμής δεν του έχει δοθεί το πραγματικό του περιεχόμενο. Φιλοδοξώ να αναδειχθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του οργάνου αυτού.

-Ποια θεωρείτε πως είναι τα σημαντικότερα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή;

Πρώτο από τα σημαντικά είναι η Ολυμπία Οδός. Δεν αφορά αποκλειστικά το Δήμο Πύργου, αλλά θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή στην περιοχή μας, εννοείται θετικά, και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον μας είναι εντονότατο. Ύστερα, ζήτημα ύψιστης σημασίας, καθώς άπτεται της ποιότητας ζωής και της υγείας των συμπολιτών, είναι τα σκουπίδια. Ο δήμαρχος το έχει θέσει από την πρώτη μέρα της θητείας του πολύ ψηλά στη δημοτική ατζέντα. Οι καταστάσεις που βιώσαμε σε σχέση με τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε, επουδενί, να επαναληφθούν. Πυλώνες της ανάπτυξης και της προόδου του δήμου Πύργου είναι αδιαμφισβήτητα, ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός- πολιτισμός. Μπορούμε να κάνουμε πολλά και θα γίνουν πράξη αυτά που οι δυνατότητες μας θα επιτρέψουν. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο, θα επωφεληθούμε κάθε διαθέσιμου πόρου. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν κι άλλες ευκαιρίες για το δήμο Πύργου. Προσγειωμένοι, όντες σε επαφή με την πραγματικότητα, με σύνεση, ορθολογισμό και με αίσθημα ευθύνης θα υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία προεκλογικά δεσμευτήκαμε.

-Πώς κρίνετε τις πρώτες μέρες της νέας δημοτικής αρχής;

Το πώς κρίνω εγώ τα πεπραγμένα της νέας δημοτικής αρχής κατά τις ελάχιστες πρώτες μέρες της διοίκησης της έχει πολύ μικρή σημασία. Αξία έχει το τι λένε οι δημότες. Από την επικοινωνία μου με αυτούς έχω αποκομίσει θετική εντύπωση, λαμβανομένου ωστόσο, υπόψη ότι ο χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του δημάρχου από τον Τάκη Αντωνακόπουλο είναι τόσο μικρός που δύσκολα μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα. Πάντως ο αέρας στο δημαρχείο έχει αλλάξει και οι δημότες το αισθάνονται και το λένε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος