FOLLOW US: facebook twitter

“Ο Νικηφόρος ζει” του Πάνου Τριγάζη

Ημερομηνία: 09-03-2022 | Συντάκτης:

Ακτιβιστές της ειρήνης και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, τιμήσαμε το περασμένο Σάββατο 5 Μαρτίου 2022 την μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, ακριβώς 71 χρόνια μετά την δολοφονία του, την οποία διέπραξε το κράτος με την βούλα έκτακτου στρατοδικείου.
Η τραγική επικαιρότητα του Ουκρανικού έφερε τον αγωνιστή και τις ιδέες του:

  • Εδώ δίπλα – είπε – στην οδό Αρήτης, ήταν το σπίτι των γονιών μου που ήρθαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Στα δεκάξι μου – συνέχισε- στο 7ο Αρρένων Παγκρατίου, εντάχθηκα στην ΕΠΟΝ να αγωνιστώ για «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη την λευτεριά», δράση που μου στοίχησε την εξορία στην Μακρόνησο, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος.
  • Με πολύ νωπό το αίμα του εμφυλίου, το πιο επείγον καθήκον για την Αριστερά ήταν η διεκδίκηση της ειρήνης. Γι’ αυτό και ανέλαβα επικεφαλής του Φιλειρηνικού Μετώπου Νέων, με πρώτο στόχο την διακίνηση της Έκκλησης της Στοκχόλμης, για την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, ανατολικών και δυτικών.
  • Η Ελλάδα χαρακτηριζόταν τότε από τους κρατούντες «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», δηλαδή, της Αμερικής και η κίνησή μας θεωρήθηκε κομμουνιστική συνωμοσία, με συνέπεια την σύλληψη δεκατεσσάρων από τα μέλη μας στην Θεσσαλονίκη και την προσαγωγή μας σε δίκη, με την κατηγορία της κατασκοπίας.
  • Σε άλλη χώρα, δημοκρατική και ειρηνική, όχι μόνο δεν θα διωκόμασταν, αλλά θα μας επαινούσαν για τον αγώνα μας υπέρ της ειρήνης και της ζωής. Όμως, επτά από τους δεκατέσσερις καταδικαστήκαμε σε θάνατο και εκτελεστήκαμε την ίδια μέρα στο Γεντί Κουλέ.
  • Συναγωνιστές, αν σήμερα τιμάτε την μνήμη τη δική μου και των συντρόφων μου, το κύριο μέτωπο ειρήνης είναι στην Ουκρανία, την οποία πολεμά η ρωσική ηγεσία, αρνούμενη ακόμα και το δικαίωμά της στην εθνική αυτοδιάθεση, το οποίο της είχε αναγνωρίσει ο Λένιν, στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης.
  • Τέλος, θυμηθείτε ότι η Ουκρανία με την ανεξαρτητοποίησή της το 1991 απομάκρυνε τα σοβιετικά πυρηνικά όπλα, και θα είναι του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ένταξης στη Συμμαχία, ενώ η χώρα διατηρεί πολλά πυρηνικά εργοστάσια, με πλέον γνωστό εκείνο του Τσερνομπίλ, τα οποία μπορεί να πληγούν πολεμικά και η ραδιενέργεια να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
  • Απαιτείστε την κατάπαυση του πυρός τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για τον ουκρανικό λαό και την ανθρωπότητα, πιθανότατα και για την ίδια την Ρωσία. Η δική μου θυσία και τόσων άλλων αγωνιστών διδάσκει ότι η ειρήνη δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με μαζικούς, ενωτικούς, λαϊκούς αγώνες.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος