FOLLOW US: facebook twitter

Ο μύθος των «καλοβολεμένων» συνταξιούχων

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:

Το 70% των συνταξιούχων της Ηλείας παίρνουν κάτω από 700 ευρώ, αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Παν. Γιάνναρος

-Τι αναφέρει ο Ηλείος παν/μιακός και πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλ. Μητρόπουλος

Μύθος αποδεικενύεται η άποψη ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις και σε σχετικά «νεαρή» ηλικία, αφού τα ευρήματα του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για τον Απρίλιο του 2020 δείχνουν τα ακριβώς αντίθετα.

Το 89,3% των συνταξιούχων είναι άνω το 60%, ενώ η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα  724,91 € μεικτά και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες της ΟΝΕ, ενώ η μέση επικουρική είναι στα 172,63 ευρώ μεικτά. Επίσης, 717.342 συνταξιούχοι πανελλαδικά παίρνουν συντάξεις κάτω από 500 ευρώ.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου & Περιχώρων, Παναγιώτης Γιάνναρος, το 70% των συνταξιούχων της περιοχής μας παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ, ενώ οι περισσότερες συντάξεις κυμαίνονται στα 500 με 600. Παράλληλα, η πλειονότητά τους είναι ηλικίας 67-68 ετών.

«Είναι μεγάλο ψέμα ότι βγαίνουμε νωρίς στη σύνταξη και ότι παίρνουμε και καλές συντάξεις. Οι περισσότεροι παίρνουν 500 με 600 ευρώ και είναι 67 ετών. Παλιότερα μπορεί κάποιοι να συνταξιοδοτούνταν λίγο πιο νωρίς, όμως εδώ και πολλά χρόνια αυτό έχει αλλάξει. Πλέον, βγαίνουμε στη σύνταξη στα 67 έτη και από ό,τι βλέπω, η προοπτική είναι να πάνε το όριο ηλικίας στα 70 σε μερικά χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Γιάνναρος και προανήγγειλε κινητοποιήσεις ενόψει νέων περικοπών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έρχεται νέο τσεκούρι στις συντάξεις και στους μισθούς, με το πρόσχημα του κορονοϊού. Θα έρθει μεγάλη πείνα. Εμείς κάναμε περιφερειακές συσκέψεις όλα τα σωματεία και την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και, αφού λάβει υπόψη τις εισηγήσεις, θα αποφασίσει την παραπέρα δράσεις. Όσον αφορά τα αναδρομικά περιμένουμε να δούμε την απόφαση και τι θα γίνει τελικά. Το σωστό όμως είναι να δοθούν σε όλους τα αναδρομικά. Με πολιτική απόφαση κόπηκαν, με πολιτική απόφαση πρέπει να επιστραφούν», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου & Περιχώρων, Πέτρος Καπαρέλης, τόνισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι συνταξιούχοι έχουν χάσει πάνω 80 δις. ευρώ

«Οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 50%, η 13η σύνταξη καταργήθηκε και τώρα μας δίνουν 6 και 7 ευρώ αύξηση. Εμείς απαιτούμε από την κυβέρνηση να νομοθετήσει την αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις.Με την καθιέρωση των ιδιωτών ως πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, τίθενται εν αμφιβόλω οι συντάξεις μας. Ξέρουμε τι δίνουμε σε εισφορές, αλλά πλέον δεν θα ξέρουμε τι θα πάρουμε, γιατί τα λεφτά θα τζογάρονται από επενδυτές στο χρηματιστήριο.», ανέφερε.

Ο Ηλείος πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασία & του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας αποτελούν αποστομωτική απάντηση στους δανειστές και τους Έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς και επιστήμονες, που ακόμη και σήμερα επιμένουν ότι στην Ελλάδα οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να επιλέγουν δήθεν τη συνταξιοδότησή τους σε πολύ νεαρή ηλικία.

Τα ευρήματα διαψεύδουν οικτρά και καταρρίπτουν το πάγιο επιχείρημά τους για τη θέσπιση σκληρών παρεμβάσεων στις αλυσιδωτές περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος