FOLLOW US: facebook twitter

Τροχάδην για αναδρομικά επικουρικών

Ημερομηνία: 23-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Νωρίτερα, στις 9 Ιουλίου, τηρώντας την αρχική κυβερνητική δέσμευση (που στη συνέχεια αθετήθηκε για τον Οκτώβριο) θα καταβληθούν τα αναδρομικά οκτώ μηνών στους περίπου 250.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, οι οποίοι έλαβαν μόνο την πρώτη δόση τον Μάιο. Τη σχετική «διόρθωση» στις ημερομηνίες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η ξαφνική ετοιμότητα του υπουργείου να καταβάλει τώρα, και όχι τον Οκτώβριο, το κονδύλι των περίπου 150 εκατ. ευρώ καθώς και η αναγνώριση από τον κ. Βρούτση των σοβαρών προβλημάτων που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ –τα οποία, ωστόσο, απέδωσε στις ειδικές άδειες που πήραν λόγω κορονοϊού οι υπάλληλοι– ερμηνεύονται ως προσπάθεια αντιστροφής των δημοσιευμάτων που προδίκαζαν την αποπομπή του λόγω του σκανδάλου με τις μεγάλες πλατφόρμες τηλεκατάρτισης.

Πάντως, ο υπ. Εργασίας δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το εάν, πότε και σε πόσους θα καταβληθούν τα ποσά που αναμένεται να επιδικάσει για τα αναδρομικά κύριων συντάξεων, τουλάχιστον 10 μηνών –σε αυτό κατατείνουν όλες οι πληροφορίες–, με την απόφαση της πιλοτικής δίκης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απόφαση η οποία αναμένεται το αργότερο μέχρι της 3 Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τη δικαστική απόφαση. Αν και δεν υπάρχουν χρήματα παρκαρισμένα, θα τα αποδώσουμε στη βάση των δημοσιονομικών αντοχών και δυνατοτήτων μας», απάντησε ο κ. Βρούτσης, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να καταβάλει το ποσό των 4 δισ. ευρώ για τα αναδρομικά, ενώ δεν θέλησε να μιλήσει για το εάν η υλοποίηση της απόφασης θα αφορά μόνο τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ή το σύνολο των περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχων.

Απαντήσεις έδωσε και στην κριτική που ασκείται στο υπουργείο για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου Βρούτση σχετικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και τους περίπου 100.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που, παρά την αλλαγή της νομοθεσίας, ακόμη επιβαρύνονται με την περικοπή του 70% της σύνταξης, σύμφωνα με τον παλαιό και όχι με τον νέο νόμο.

Διαβεβαίωσε ότι τα νέα ποσοστά περικοπών (στο 30%) θα ισχύσουν τον Σεπτέμβριο, με αναδρομικότητα από τον Μάρτιο.

Επίσης τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται και η πληρωμή των νέων συνταξιούχων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που είναι αυξημένα για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία 30 χρόνια και μία ημέρα, ενώ τα αναδρομικά 12 μηνών θα καταβληθούν, σε αυτήν την κατηγορία, τον Οκτώβριο.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος