FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μητροπολίτης πρώην Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ως Θρησκευτικός, Πνευματικός και Κοινωνικός Ηγέτης

Ημερομηνία: 23-02-2023 | Συντάκτης:

Γράφει ο Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος

Η μετάσταση στους Ουρανούς του Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γέροντα ΓΕΡΜΑΝΟΥ [Παρασκευόπουλου] αποτελεί μεγάλο πλήγμα και μέγιστη απώλεια για την Ηλεία και το πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός Γερμανός υπήρξε – κατά κοινή ομολογία – πρότυπο Θρησκευτικού, Πνευματικού και Κοινωνικού Ηγέτη κατ’ αρχήν για την Τοπική Εκκλησία, αλλά και για την Ελληνική Εκκλησία με παν-Ορθόδοξη αναγνώριση.

Το Ήθος και η Ακεραιότητά Του, ο Ασκητικός χαρακτήρας Του στη λειτουργική, ποιμαντική και κοινωνική αποστολή Του σφράγισαν συνολικά τη ζωή και το έργο Του. Κατά τη διάρκεια της άσκησης του λειτουργήματός Του και συνολικά των καθηκόντων Του, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ [Παρασκευόπουλος], επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον ΝΓ΄ κανόνα της Συνόδου της Καρθαγένης [419] που ονομάζει τους Επισκόπους «ως ιθύνοντα τον λαόν και κατευθύνοντες προς την ορθήν πορείαν της πίστεως και της αρετής» [Ράλλη – Ποτλή, Σύνταγμα των Θείων και Ιερών Κανόνων κ.λπ.].

Ταυτόχρονα ανέδειξε τη δεσπόζουσα σημασία του εκκλησιαστικού αξιώματός Του, δεδομένου ότι «Ο Επίσκοπος είναι το κέντρο της πνευματικής εξουσίας και η ορατή κεφαλή της κατά τόπους Εκκλησίας…» [Χρ. Ανδρούτσου, Δογματική κ.λπ.].

Ο Μητροπολίτης μας καθόλη τη διάρκεια της υπερτεσσερακονταετούς διακονίας Του ως «η ορατή κεφαλή» της Τοπικής Εκκλησίας, αναδείχτηκε ΑΞΙΟΣ όλων των στοιχείων που συγκροτούν «την υπεροχήν του επισκοπικού αξιώματος». Υπήρξε «Απόστολος», «Προεστώς», «Πρόεδρος», «Έφορος», «Άγγελος της Εκκλησίας», «Επίτροπος Χριστού» [Αγίου Νεκταρίου – Μητροπολίτη Πεταπόλεως, Περί Ιερωσύνης]. Και πάνω απ’ όλα υπήρξε εμπνευσμένος και γενναίος «ποιμένας λογικών προβάτων λογικής ποίμνης».

Υπήρξε αυστηρός, αλλά δίκαιος. Υπήρξε σταθερός στις απόψεις Του, αλλά συγχωρητικός. Υπήρξε απαιτητικός Ποιμένας – Ηγέτης, αλλά ευσπλαχνικός. Υπήρξε παραστάτης αδικουμένων και πτωχών, αλλά αθόρυβος ενισχυτής. Υπήρξε αγωνιστικός – μαχητικός, αλλά παιδαγωγικός.

Θεωρώ μεγάλη τιμή ότι οικοδομήσαμε μια έντιμη πνευματική σχέση. Υπήρξε πάντα ευπροσήγορος και φιλικός απέναντί μου. Ευθύλογος συνομιλητής, σθεναρός υπέρμαχος των απόψεών Του και πάντα έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια όταν διαπίστωνε την ανάγκη…

Μας συνέδεε μια ανθρώπινη – πνευματική σχέση από το 1974, όταν για πρώτη φορά τον συνάντησα ως νεαρός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία. Είχαμε μια κοινή αναφορά: Είχε συμπεριληφθεί το 1974 ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ [Παρασκευόπουλος] στον «Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων» μαζί με τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ζαφειρόπουλο [αδελφό του πατέρα μου], Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Σιατίστης. Αυτή η πνευματική σχέση με βρήκε δίπλα Του, όταν οργανώθηκε συστηματική χαλκευμένη «δίωξή» Του από το προηγούμενο «αρχιεπισκοπικό καθεστώς». Αντιμετώπισε με ψυχραιμία τη δίωξή του με βαθύτατη πεποίθηση της αθωότητάς του, η οποία και αναγνωρίστηκε πανηγυρικά.

Ο ίδιος ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας κυρός ΓΕΡΜΑΝΟΣ αντιμετώπισε με σεμνότητα την νικηφόρα έκβαση της σύγκρουσής του με το τότε «αρχιεπισκοπικό καθεστώς» και συγχώρησε τους διώκτες του.

Με την ίδια σεμνότητα αρνήθηκε να διοργανωθούν τιμητικές εκδηλώσεις, για τη συμπλήρωση της 40ετούς Διακονίας Του, που του προτείναμε ο Λεωνίδας Ε. Βαρουξής, ο Γιάννης Π. Νικολόπουλος και ο γράφων.

Η εντιμότητά του αποθεώνεται όταν στο πλαίσιο των διαδικασιών εκλογής ως Αρχιεπισκόπου Αθηνών του αείμνηστου κυρού Χριστοδούλου, αρνήθηκε να κατέλθει ως υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, γιατί είχε υποσχεθεί την υποστήριξή Του στο τότε υποψήφιο Μητροπολίτη Άνθιμο [Θεσσαλονίκης, από Αλεξανδρουπόλεως], φίλο και συμπολίτη Του.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ [ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ] πίστευσε ότι «η υγεία είναι η μόνη φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου», όπως και ότι «Το όριο της υγείας είναι ο θάνατος» [Βλ. Alexander Schmeman, Για να ζήσει ο κόσμος]. Και επιβεβαίωσε στην πράξη ότι δεν πρέπει «Ποτέ ο θάνατος να γίνεται μέρος της ζωής».

Η Διακονία Του υπήρξε υπόδειγμα και σημείο αναφοράς και σύγκρισης για το μέλλον. Τον ευγνωμονούμε γι’ αυτό.

Η Ελπίδα για το μέλλον ζει γιατί η ζωή και το έργο του ΓΕΡΜΑΝΟΥ [Παρασκευόπουλου] εμπνέουν τον άξιο Διάδοχό Του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Αθανάσιο. Αιωνία η Μνήμη Σου Άγιε Γέροντα!

O Γιάννης Γ. Ζαφειρόπουλος, είναι νομικός και συγγραφέας, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ηλείας και Β΄ Αθήνας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος