Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο συνέδριο του ΟΟΣΑ: Να γενικευτεί η ελληνική κυβερνητική πολιτική για τη στέγαση
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82384″ img_size=”full”][vc_column_text]Στις «7ες Κοινοβουλευτικές Ημέρες του ΟΟΣΑ»(7thOECDParliamentaryDays), με τη συμμετοχή εκπροσώπων Εθνικών Κυβερνήσεων και Εθνικών Κοινοβουλίων από όλες τις χώρες μέλη του Οργανισμού, βρέθηκε και μίλησε χτες ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μάκης Μπαλαούρας.
Ο Μάκης Μπαλαούρας συμμετείχε με παρεμβάσεις του,μιλώντας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση για ταπροβλήματα στέγασης.
Δε μας έφτανε η κρίση, ήρθε και το AirBnB
Για τη στέγαση, ο Έλληνας βουλευτής εξέφρασε αρχικά τη διαπίστωση ότι «η πρόσβαση σε κατάλληλη στέγη, με οικονομικούς όρους που μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά είναι κομβικής σημασίας για τον περιορισμό της φτώχειας και την ισότητα των ευκαιριών:
1. «Στην Ελλάδα, η αύξηση του τουρισμού των πόλεων, με την είσοδο της πλατφόρμας AirBnB,η οποία έχει επιφέρει μία άνευ προηγουμένου συγκέντρωση των τουριστών στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, έχει εκτοπίσει τους μόνιμους κατοίκους. Ιδιαίτερα στις περιοχές, όπου ο τουρισμός είναι σε εποχιακή βάση, αστικές ζώνες ερημοποιούνται από ανθρώπους και κοινωνικές δραστηριότητες, γιατί η δυνατότητα στέγασηςείναι ουσιαστικά απαγορευτική», επεσήμανε ο βουλευτής.
2. «Όπως και σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα υπερχρέωσης των νοικοκυριών και κόκκινων στεγαστικών δανείων. Στην Ελλάδα ωστόσο, δεδομένου ότι είχαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση, αντιμετωπίζουμε συν τοις άλλοις, υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, που οξύνουν την κατάσταση», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα ελληνικά νοικοκυριά δίνουν για στέγαση το 24% των εισοδημάτων τους, τυχόν εγκατάλειψη των υπερχρεωμένων και σε πολλές περιπτώσεις άνεργων ιδιοκτητών ακινήτων στην τύχη τους, θα σήμαινε μαζικές εξώσεις, δηλαδή αύξηση των ανισοτήτων, της φτώχειας και των αστέγων.Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά σεσημαντικέςπαρεμβάσεις».Ο βουλευτήςσυνέχισε, αναφέροντας επιγραμματικά τα σημαντικότερα μέτρα:
Η ελληνική κυβερνητική πολιτική για τη Στέγαση
Πρώτον, την προστασία από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Το μέτρο αφορά κατοικίες αξίας μέχρι ενός ορισμένου ορίου και οφειλέτες με οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά ένα συγκεκριμένο πλαφόν.
Δεύτερον, ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειεςπου διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου. Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες,φέτος όμως εφαρμόζονταιπρώτη φορά καιστην Ελλάδα.
Τρίτον, ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (ΚΕΑ), το οποίο απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων και οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης.
Τέλος, ο βουλευτής κάλεσε τους εκπροσώπους των Εθνικών Κοινοβουλίων να στηρίξουν την πρότασή του προς τον ΟΟΣΑ,«προκειμένου να αναπτύξει πολιτικές τέτοιες,που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση όλων στη στέγαση», διευκρινίζοντας ότι για την ενοικίαση διαμερισμάτων μέσω AirBnB «πρέπει να γίνει οριοθέτηση ζωνών ενοικίασης στέγηςκαι να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών, όπως ισχύει και για τα τουριστικά καταλύματα», ενώ παράλληλα πρέπει να ληφθούν μέτρα «για την προστασία των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]