FOLLOW US: facebook twitter

Ο Μ. Μπαλαούρας στο ετήσιο Συνέδριο του ΟΟΣΑ: Απαίτηση για φορολόγηση των πολυεθνικών Ψηφιακής Οικονομίας

Ημερομηνία: 15-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”82384″ img_size=”full”][vc_column_text]Τη δεύτερη μέρα της Κοινοβουλευτικής Συνεδρίασης του ΟΟΣΑ, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, Μ. Μπαλαούρας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του στα θέματα φορολόγησης της Ψηφιακής Οικονομίας.

Ο Βουλευτής Ηλείας υπενθύμισε ότι «όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΟΟΣΑ “BEPS” (Διάβρωση της Φορολογικής Βάσης και Μετατόπιση Κερδών), οι απώλειες δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν τεράστιες.  Αν θέλουμε να μιλάμε για την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων και του φορολογικού dumping, πρέπει όλα τα κράτη να συνεργαστούν. Αλλιώς, το κεφάλαιο που έχει από τη φύση του μεγαλύτερη κινητικότητα, θα συνεχίσει να φορολογείται λιγότερο από ότι η εργασία. Αυτό οδηγεί σε απαράδεκτες ανισότητες, απώλειες εσόδων και μειωμένες δαπάνες για το κοινωνικό κράτος.»

«όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα “BEPS” (διάβρωση

της   φορολογικής   βάσης   και   μετατόπιση   των   κερδών)   του   ΟΟΣΑ   το   2015,   οι   απώλειες

δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν -με συντηρητικούς υπολογισμούς- στα

100-240   δις   δολάρια   ΗΠΑ   ετησίως   ή   περί   το   4-10%   των   παγκόσμιων   εσόδων   από   τη

φορολογία των επιχειρήσεων.

«όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα “BEPS” (διάβρωση

της   φορολογικής   βάσης   και   μετατόπιση   των   κερδών)   του   ΟΟΣΑ   το   2015,   οι   απώλειες

δημοσίων εσόδων από τη δραστηριότητα αυτή ήταν -με συντηρητικούς υπολογισμούς- στα

100-240   δις   δολάρια   ΗΠΑ   ετησίως   ή   περί   το   4-10%   των   παγκόσμιων   εσόδων   από   τη

φορολογία των επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Βουλευτής υπογράμμισε ότι «καθώς η ψηφιοποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων υπονομεύει τη συλλογή φορολογικών εσόδων από τα κράτη, υπάρχει επιτακτική ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας».

Φοροαποφυγή εσόδων 100-240 δισ. δολαρίων ετησίως

«Δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας σημαίνει», εξήγησε ο Έλληνας βουλευτής, «ότι οι επιχειρήσεις ψηφιακού χαρακτήρα (όπως η Google και η  Amazon) πρέπει να πληρώνουν φόρους στα κράτη, όπου δημιουργούν τον τζίρο και τα κέρδη τους. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, το 2015 τα έσοδά τους κυμαίνονταν στα 100-240 δισ. δολάρια ΗΠΑ ετησίως ή περί το 4-10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων.  Στην παρούσα κατάσταση, με τα κενά που υπάρχουν στο διεθνές φορολογικό σύστημα, πολυεθνικές επιχειρήσεις με ψηφιακό χαρακτήρα επωφελούνται, στρεβλώνοντας τον  ανταγωνισμό εις βάρος των επιχειρήσεων που έχουν φυσική παρουσία. Με δυο λόγια, από το σημερινό καθεστώς χάνουν τα κράτη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ευνοούνται οι  πολυεθνικές και οι φορολογικοί παράδεισοι», συνέχισε ο Μάκης Μπαλαούρας.

«Η πολυμερής  συνεργασία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος. Επομένως, καλούμε την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ να επιταχύνουν το βήμα τους για την εξεύρεση τέτοιων λύσεων. Από την άλλη, όσο καθυστερεί να επιτευχθεί η διεθνής συναίνεση, υπάρχουν χώρες που αισθάνονται την ανάγκη να πάρουν μέτρα για την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας. Παρατηρούμε ότι κάποια κράτη, όπως η Γαλλία, κινούνται αυτή τη στιγμή μόνα τους για τη φορολόγηση των κολοσσών της ψηφιακής οικονομίας.

Χάνονται δισ. για κοινωνική πρόνοια, Υγεία και Παιδεία

Η Ελλάδα, ως μία μικρή χώρα, που πρόσφατα πέρασε από μια μεγάλη δημοσιονομική κρίση, έχει απόλυτη ανάγκη την αύξηση της φορολογητέας ύλης του Δημοσίου από τις δραστηριότητες της ψηφιακής οικονομίας και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γαλλία και τις άλλες χώρες που εφαρμόζουν ανίστοιχα μέτρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ωστόσο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς συνεννόηση σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο, με τρόπο που θα κλείσει τις τρύπες του διεθνούς φορολογικού συστήματος για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, είναι αδύνατη η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, γι’ αυτό θέλουμε να ελπίζουμε ότι η σχετική πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ θα προχωρήσει και θα παράγει στο εγγύς μέλλον μια πραγματική λύση», τόνισε ο Έλληνας βουλευτής.

«Η απώλεια εσόδων που προκύπτει από τα κενά του υφιστάμενου διεθνούς φορολογικού συστήματος είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για κράτη που έως πρόσφατα αντιμετώπισαν πολλά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα. Πρέπει συνεπώς να προχωρήσουμε γρήγορα στη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες και να παρέχουμε στους πολίτες μας το επίπεδο της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας και της εκπαίδευσης που απαιτούν και αξίζουν», κατέληξε ο Έλληνας βουλευτής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot