FOLLOW US: facebook twitter

Ο λόγος στην τοπική καλλιτεχνική έκφραση

Ημερομηνία: 15-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

fest-olymp-topika2

Τρεις παραστάσεις από την Ηλεία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας

  • Θεατρική ομάδα Πύργου, Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Βουνάργου και Πρότυπη Προσχολική Αγωγή Ρήγα

Το άνοιγμα του στην τοπική καλλιτεχνική έκφραση, κάνει και φέτος το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, που μόλις την Τετάρτη άνοιξε την αυλαία του. Το επόμενο τριήμερο Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή, σε δύο διαφορετικούς χώρους θα παρουσιαστούν τρεις θεατρικές παραστάσεις που έχουν καλές κριτικές καταγράψει. Πρόκειται για την παράσταση “Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες” από την θεατρική ομάδα των μαθητών του Γυμνασίου Βουνάργου, την παράσταση “Ένας ήρωας με παντούλφες” της Θεατρικής Ομάδας Πύργου και την παράσταση “Μνήμες και αρώματα της Σμύρνης” απο την Πρότυπη Προσχολική Αγωγή Ρήγα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Αρχ. Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος “… είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ έχει επαναπροσδιοριστεί και στόχος μας ήταν να δώσουμε λόγο και βήμα στην πολιτιστική μας έκφραση η οποία έχει άξιους εκπροσώπους κάτι το οποίο έχει φανεί τα τελευταία χρόνια. Θέλαμε να δώσουμε τοπικό χρώμα και την φωνή στους καλλιτέχνες και στα παιδιά μας και είναι τιμή για εμάς η αποδοχή της πρόσκλησης αυτής. Θέλω να καλέσω όλους να δώσετε το “παρών” και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει”.

fest-olymp-topika1

Θεατρική ομάδα γυμνασίου Βουνάργου

Μιλώντας για την παράσταση “Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες”  που θα ανέβει απόψε στις 9 στο θέατρο Δρούβα, η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του γυμνασίου Βουνάργου, Ευγενία Μπίθα, είπε ότι  “Συμμετέχουμε στο φεστιβάλ Ολυμπίας και τους ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρουσιάσουμε την δουλειά των παιδιών. Φέτος η θεατρική ομάδα ανέβασε το έργο ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ένα έργο του Πάβελ Κόχουτ, σε διασκευή από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βέρν. Τα παιδιά προσπάθησαν όλη την χρονιά και είναι μία εξαιρετική παράσταση που έγινε με πολύ μεράκι και κέφι και όλα τα σκηνικά είναι κατασκευασμένα από τα ίδια τα παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά, ευφάνταστα και δημιουργικά αφού στην σκηνή βγαίνει τρένο, ελέφαντας καράβια…”. Παράλληλα σχολίασε πως πρόκειται για ένα έργο το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Θεατρική Ομάδα Πύργου

Η πρόεδρος της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, σε μια αναφορά της, σχολίασε πως είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα συμμετέχει στο φεστιβάλ και η παράσταση “Ένας Ήρωας με Παντούφλες” θα ανέβει στο θέατρο Καυκωνίας το Σάββατο στις 9.30 το βράδυ. Ως οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Καυκωνίας Γιώργος Ρηγόπουλος είπε πως η Θεατρική Ομάδα Πύργου τιμά το χωριό για δεύτερη φορά με ένα σπουδαίο έργο. “Σαν πρόεδρος και σαν πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ότι το καλύτερο και περιμένουμε όλο τον κόσμο να έρθει και μετά το θέατρο να περάσουν όλοι πολύ ευχάριστα”.

Πρότυπη Προσχολική Αγωγή ΡΗΓΑ

Ο Γιώργος Ρήγας εκ μέρους της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής Ρήγα μίλησε για την παράσταση “Μνήμες και Αρώματα της Σμύρνης που θα ανέβει την Κυριακή στο θέατρο Δρούμα (9 μ.μ.) και χαρακτήρισε

ιδιαίτερη τη χαρά για το σχολείο να συμμετάσχει στο φεστιβάλ. “Να ευχαριστήσω τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το Φεστιβάλ Ολυμπίας που μας επέτρεψε μέσα από την πρόσκληση του να είμαστε και εμείς εδώ για να αποτελέσουμε ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου αυτού, βάζοντας κι εμείς ένα λιθαράκι στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Το σχολείο μας τα τελευταία 46 χρόνια προσπαθεί να προωθεί την ολόπλευρη ανάπτυξη και την υγειή ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Εάν θέλουμε να την πετύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες – τομείς που είναι ο ψυχοκινητικός, ο γνωστικοαναλυτικός και ο κοινωνικοσυναισθηματικός. Στη θεατρική αγωγή θα επικεντρώσουμε στον κοινωνικόσυναισθηματικό τομέα” εξήγησε ο κ. Ρήγας. Αναφέρθηκε στην θεατρική ιστορία του σχολείου και έφτασε στην παράσταση “Μνήμες και αρώματα της Σμύρνης. Ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και ερμηνεύεται απο τους μικρούς ηθοποιούς με εκπληκτικό τρόπο. Το έργο πηγάζει απο μια μικρή ιστορία προ 15ετίας. Χαρακτήρισε αυτή την εξωτερίκευση στο φεστιβάλ ως μεγάλο βήμα και τόνισε πως στόχος είναι να περάσει κάτι όλη αυτή η προσπάθεια στα παιδιά. Η παράσταση αφήνει το θεατή να ταξιδέψει και να νοσταλγήσει στην ιστορία.

Ο οργανωτικός διευθυντής του φεστιβάλ Βασίλης Καψής, στάθηκε σε αυτή την προσπάθεια να αναδειχθούν οι τοπικές θεατρικές ή χορευτικές ομάδες, που αποτελεί ένα στοιχείο του πολιτισμού απο την αρχαιότητα, με την συμμετοχή και του κοινού τότε. “Απο την πρώτη στιγμή που συμμετείχα στο φεστιβάλ, ο προβληματισμός του προέδρου ήταν το πως θα αναδειχθεί η τοπική καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Δεν αρκεί να δώσουμε τη δυνατότητα να δει το κοινό κάποια μεγάλα ονόματα εδώ, αλλά πρέπει να εκφραστεί και η τοπική κοινωνία” και κάλεσε το κοινό να παρακολουθήσει τις τρεις παραστάσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot