FOLLOW US: facebook twitter

Ο «κρυμμένος θησαυρός» της Ηλείας!

Ημερομηνία: 23-03-2022 | Συντάκτης:

-Πώς η «στροφή» στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Κατακόλου θα αλλάξει «πίστα» την τοπική οικονομία
-Αναπροσαρμόζει τα σχέδιά της η Energean για να αξιοποιήσει τις επιβεβαιωμένες ποσότητες
-Η μείωση του ενεργειακού κόστους θα εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητα του νομού, τονίζουν στην «Πρωινή» ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Βας. Γιαννόπουλος, και ο αντιπρ. Του ΕΒΕ Ηλείας, Κ. Λεβέντης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τον δικό της «κρυμμένο θησαυρό» φιλοδοξεί να βρει τα επόμενα χρόνια η Ηλεία, καθώς η Energean Oil αναμένεται να κάνει «στροφή» το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα του Κατακόλου, καθώς θα αναθεωρήσει το αρχικό πλάνο εξόρυξης υδρογονανθράκων και θα δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη των ποσοτήτων φυσικού αερίου που είναι επιβεβαιωμένες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή και «αγγίζουν» το ένα δις. Κυβικά μέτρα, αν και ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η εταιρεία περιμένει από την κυβέρνηση επίσημες ενέργειες και αποφάσεις, με στόχο να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της και εντός του επόμενου εξαμήνου να έχει ολοκληρώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έναρξη των ερευνών επί των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Όπως επισημάνθηκε στην «Πρωινή», το ένα δις. Κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που έχει διαπιστωθεί στο Κατάκολο, θεωρείται ποσότητα που μπορεί να μην είναι τεράστια, όταν η Ελλάδα καταναλώνει 5 με 6 δις. κ.μ. ετησίως, όμως αξιολογείται ως βιώσιμη επένδυση που θα αλλάξει το ενεργειακό μέλλον της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας.

«Αυτή η ποσότητα θα ήταν ωφέλιμη για την τοπική οικονομία, αφού θα μπορούσε ενεργειακά να τροφοδοτήσει την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και όλο το φάσμα των επιχειρήσεων και της τοπικής κατανάλωσης. Έτσι, θα μειωνόταν δραστικά το ενεργειακό κόστος στην Ηλεία και θα καθιστούσε πιο ανταγωνιστική την οικονομία σε σχέση με τη μεταφορά φυσικού αερίου από άλλη περιοχή» τόνισε στην «Πρωινή» αρμόδια πηγή με γνώση του ζητήματος, προσθέτοντας ότι σε μεταγενέστερη φάση μπορεί να ακολουθήσει έρευνα για βιογενές φυσικό αέριο που έχει εντοπιστεί και στη χερσαία περιοχή, μέσω γεωτρήσεων που έχουν διενεργηθεί στο παρελθόν.


Θα αλλάξει επίπεδο η τοπική οικονομία

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, μια τέτοια εξέλιξη είναι επιθυμητή και αναμφίβολα θα εκτοξεύσει την ανταγωνιστικότητα της ηλειακής επιχειρηματικότητας.

«Είναι θετική εξέλιξη η απόφαση της κυβέρνησης, και μάλιστα διά στόματος πρωθυπουργού, να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχει η χώρα. Από όσο γνωρίζουμε από την επιστημονική κοινότητα, τέτοιο κοίτασμα υπάρχει και στο Κατάκολο και θεωρούμε πως πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων του νομού, από τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση έως τον τουρισμό και τις λοιπές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, διότι θα μειωθεί κατακόρυφα το ενεργειακό κόστος. Θέλω να πιστεύω ότι θα δρομολογηθεί αυτή η επένδυση και σε μερικά χρόνια θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε αισθητά την ανταγωνιστικότητά μας», τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ενεργειακό και σημείωσε πως η μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι αναγκαιότητα.

«Η Περιφέρεια παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ενεργειακό, καθώς το Κατάκολο είναι μια περιοχή με επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Πιστεύω πως είναι πολυτέλεια να αγνοηθεί και να μην επιχειρηθεί η αξιοποίησή τους, διότι η σύνδεσή τους με την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας θα είναι ευεργετική και θα λύσει οριστικά τις χρόνιες στρεβλώσεις στον πρωτογενή τομέα και θα καταστήσει ανταγωνιστικές όλες τις επιχειρήσεις του νομού. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γρήγορα και να υλοποιηθεί μια τέτοια επένδυση, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και με προτεραιότητα τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου», επισήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή του Κατακόλου, εκκρεμεί η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την έναρξη της εξόρυξης, ωστόσο οι πρόσφατες ενεργειακές εξελίξεις θα την αφήσουν σε δεύτερο πλάνο, αφού μάλλον η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στο φυσικό αέριο, το οποίο θεωρείται πιο «πράσινο» καύσιμο από το πετρέλαιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος