FOLLOW US: facebook twitter

Ο Κώστας Αλεξανδρόπουλος για τις προτάσεις του Δήμου Ζαχάρως προς την ΟΧΕ

Ημερομηνία: 24-04-2024 | Συντάκτης:

Ως προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αντιπολίτευση, στις προτάσεις του Δήμου Ζαχάρως προς την ΟΧΕ επισημάναμε τρωτά σημεία που αφορούν τόσο στη διαδικασία της Διαβούλευσης  όσο και στις ίδιες τις προτάσεις.

Ο Δήμαρχος Κ. Μητρόπουλος δήλωσε πως οι προτάσεις του Δήμου προς την ΟΧΕ στηρίζονται σε μελέτες και έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής και στις ολοκληρωμένες προτάσεις μας προς τη ‘’διαΝΕΟσις’’. Μας ικανοποιεί η παραδοχή αυτή  διότι εμείς δεν είχαμε την τύχη να βρούμε μελέτες και «υγιή» έργα σε εξέλιξη.

Άλλωστε, αυτή είναι η παρακαταθήκη μας στους δημότες και στη νέα δημοτική αρχή που πρόσφατα ανέλαβε και δεν είχε το χρόνο να συντάξει μελέτες ώριμες προς έγκριση και χρηματοδότηση  έργων. Το πρώτο διάστημα της θητείας της η νέα δημοτική αρχή έχει χρέος να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τα έργα που εμείς ξεκινήσαμε, για την ανάπτυξη του τόπου προς όφελος των δημοτών.

Αυτό  που μας ανησυχεί και το επεσήμανα ευθέως  στον κ. Μητρόπουλο είναι ότι αντί να προτείνει τις προδιαγεγραμμένες μελέτες και εργολαβίες ως έχουν, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος καθυστέρησης ή ματαίωσης λόγω αλλαγής στο φυσικό αντικείμενο των υποβληθεισών μελετών, πρότεινε τα ίδια έργα και μελέτες με μικρές αλλαγές για να δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για νέα και όχι συνεχιζόμενα έργα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τρεις περιπτώσεις: 

1ο. Μετά από διαδικασίες και προσπάθειες δύο ετών, εξασφαλίσαμε την έγκριση ποσού  434.458 από το πρόγραμμα ‘‘ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’, εκ των οποίων 120.904€ για τη μελέτη του νέου δημαρχείου που αποφασίσαμε ότι πρέπει να κατασκευαστεί στο  Δήμο Ζαχάρως και 313.554 για μελέτες για την κατασκευή μεγάλου αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, Compact  σταθμών, σε επτά (7) τοπικές κοινότητες (Αγ. Νικολάου Ζαχάρως, Κακοβάτου, Νεοχωρίου, Θολού-Κάτω Ταξιάρχων, Γιαννιτσοχωρίου και Ν. Φιγαλίας, Φασκομηλιάς), μελέτες σε τελική φάση δημοπράτησης. 

Αντί αυτού η Δημοτική Αρχή καταθέτει νέα πρόταση περιορίζοντας το έργο μόνο σε τρεις (3) κοινότητες Κακοβάτου, Νεοχωρίου και Γιαννιτσοχωρίου. Προκαλεί εύλογες αντιρρήσεις κι ανησυχία η μείωση του φυσικού αντικειμένου της μελέτης, όταν εμείς, ως πρώην Δημοτική Αρχή, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προτείναμε την περαιτέρω διεύρυνση των μελετών με 3 επιπλέον περιοχές στον Άνω Καϊάφα (Μάραθος, Παναγιά, Νεοχώριο Ξηροχωρίου) και πρόσθετη μελέτη για την  τοποθέτηση αγωγού μεταφοράς του ιαματικού νερού από τις Ιαματικές Πηγές προς τη Ζαχάρω τουλάχιστον μέχρι το Νεοχώριο Ξηροχωρίου.

Η αύξηση του αριθμού των κοινοτήτων που μπορούν να συμπεριληφθούν είναι εφικτή, σύμφωνα με έμπειρους μελετητές που διαβεβαιώνουν ότι η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των 313.554€ επαρκεί με το παραπάνω, για αποχετευτικές και υδραυλικές μελέτες στο ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, το οποίο γνωστοποίησα στον Κ. Μητρόπουλο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η Δημοτική Αρχή παρά τα επιχειρήματα – αντιρρήσεις μας αγνοεί την τρέχουσα διαδικασία και χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει, αποχετευτικό δίκτυο οικιακών λυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικτύου της Ζαχάρως, στο 95% της δομημένης έκτασης του Δήμου και δεν έπεισε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί περιορίζει την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου μόνο στις 3 παραθαλάσσιες τοπικές κοινότητες, αφήνοντας εκτός: Άνω Φιγαλία, Φασκομηλιά, Λέπρεο και τους παλιούς και νέους οικισμούς Αγίου Νικολάου, Πανόραμα Σχίνων, Θολό-Κ. Ταξιάρχες, Μάραθο, Παναγιά και Νεοχώριο Ξηροχωρίου.

2ο. Ανάμεσα στις αρκετές ώριμες μελέτες, που αφήσαμε στη διάθεση της νέας Δημοτικής  Αρχής, συμπεριλαμβάνεται ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ 41 σελ. κατόπιν αυτοψίας,  βήμα προς βήμα, η οποία έχει κατατεθεί ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)  για τη «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας», προϋπολογισμού 800.000€  + ΦΠΑ, για την κατασκευή δικτύου  μονοπατιών.

Τώρα που υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης αντί να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούσαν, μόνο τη μελέτη με τίτλο «Παραλιακό μονοπάτι: Καϊάφας – Γιαννιτσοχώρι», την οποία εμείς αφαιρέσαμε -μετά από αλληλογραφία- λόγω υπέρβασης του μέγιστου ποσού που μπορούσε να διεκδικήσει ο Δήμος Ζαχάρως, η Δημοτική Αρχή πρότεινε τρία  μονοπάτια -τα δύο που περιλαμβάνονται στις προτάσεις προς τον  Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α και το παραλιακό- μόνο με φραστικές και πάλι αλλαγές στην περιγραφή τους ως νέες μελέτες.

3ο. Η Δημοτική Αρχή πρότεινε ως έργο μελέτη προϋπολογισμού 797.000€ για την ανάπλαση επιλεγμένων πλατειών, κτιρίων κ.α. σε  22 Τ.Κ., πρόγραμμα αναπλάσεων που έχει κατατεθεί προ πολλών μηνών στην ΠΔΕ και βρίσκεται στην τελική φάση έγκρισης. Το πρόγραμμα αυτό  προτάθηκε από τη δημοτική αρχή ως νέο, με την προσθήκη μίας ακόμη Τ.Κ. ενέργεια που διαφοροποιεί την ήδη υποβληθείσα εντελώς. Ωστόσο, τα χρήματα σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή του Νομού έχουν ήδη καταμεριστεί και πιθανότατα αυτή η πρωτοβουλία θα προκαλέσει πολύμηνη καθυστέρηση στην κατασκευή του έργου.

Στην θητεία μας υπηρετήσαμε το Δήμο Ζαχάρως με γνώμονα το συμφέρον του δήμου και των δημοτών. Έχουμε δηλώσει ότι ως αντιπολίτευση θα βοηθήσουμε, θα συνεργαστούμε αλλά δεν θα αλλάξουμε τις αρχές μας. Δεν αμφισβητούμε την εντιμότητα και τις καλές προθέσεις κανενός, η διαφάνεια όμως και η ορθή πολιτική πρακτική πρέπει να κυριαρχούν στις αποφάσεις και τις ενέργειες όλων μας καθημερινά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος