FOLLOW US: facebook twitter

Ο κορονοϊός υποχωρεί, οι ιδέες για έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ επιστρέφουν

Ημερομηνία: 03-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136856″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα σχέδια της κυβέρνησης για “συνεργασία” του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία, με το επιχείρημα ότι το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας 

Η πανδημία του κορονοϊού απλώς καθυστέρησε τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, τα οποία όμως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.

Όχι βεβαίως ως εξόφθαλμη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, καθώς με την πανδημία η ανάγκη για ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας κατέστη προφανής περισσότερο από ποτέ και η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Αλλά ως “συνεργασία” του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με το επιχείρημα ότι το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας και ότι αυτό που αποτελεί υποχρέωση του κράτους είναι η δωρεάν περίθαλψη, ασχέτως του εάν είναι δημόσιος ή ιδιωτικός ο φορέας που την παρέχει.

Για την ακρίβεια, η πανδημία αποτέλεσε αφορμή για κάποια πρώτα βήματα συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, καθώς ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν στις εφημερίες του ΕΣΥ. Και η κυβέρνηση σχεδιάζει να “πατήσει” πάνω σε αυτό το μοντέλο, για να βάλει από το παράθυρο ακόμη πιο βαθιά τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο ΕΣΥ.

Αυτό δεν ήταν βέβαια κάποιο μυστικό σχέδιο, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πολλάκις υποστηρίξει ότι το κράτος θα μπορούσε και θα έπρεπε να αγοράζει υπηρεσίες όπως πχ μαγνητικές, ακτινογραφίες, διαγνωστικές εξετάσεις, από ιδιώτες.

Δεν είχε φυσικά αποκαλέσει ιδιωτικοποίηση της υγείας τη συγκεκριμένη πρακτική, ενώ όταν με την πανδημία οι πολίτες απαιτούσαν ενίσχυση του ΕΣΥ και εξέφραζαν ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και νοσηλευτές του, ο πρωθυπουργός όμνυε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ωστόσο, ούτε στιγμή δεν άλλαξε η άποψη και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για “μεγαλύτερη συμμετοχή” του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το “τυράκι” εν προκειμένω είναι το μικρότερο κόστος,  όπως υποστηρίζουν οι θιασώτες της συνεργασίας του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα. Και η χρόνια απαξίωση του ΕΣΥ, που οδηγεί σε καθυστερήσεις και τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα ούτως ή άλλως για σειρά εξετάσεων, έχει στρώσει το δρόμο.

Η “μεταρρύθμιση της υγείας” που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει και “εξορθολογισμό” του νοσηλευτικού χάρτη, καθώς όπως είχε πει ο πρωθυπουργός σε ανύποπτο χρόνο στο ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αποδείχθηκε ότι πολλά περιφερειακά νοσοκομεία είναι “προβληματικά”. Η λύση κατά την κυβέρνηση δεν είναι όμως η ενίσχυση τους, αλλά ένα σύστημα συνεργασίας των περιφερειακών νοσοκομείων με διακομιδή περιστατικών σε μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Πηγή: news247.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia