FOLLOW US: facebook twitter

Ο φόβος στις αγορές «καίει» τα καρπούζια

Ημερομηνία: 03-06-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Αγροτικά, Νέα
Προβληματισμός για τις χαμηλές τιμές  στην πρώιμη παραγωγή της Ηλείας

Προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των καρπουζοπαραγωγών της Ηλείας, αφού η επόμενη μέρα της πανδημίας φαίνεται να έχει αλλάξει άρδην τους οικονομικούς όρους στην αγορά. Τα πρώτα στοιχεία στο πρώιμο καρπούζι δείχνουν ότι οι τιμές δεν είναι ικανοποιητικές, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, με συνέπεια οι παραγωγοί να έχουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας αλλά και βιωσιμότητας στην καλλιέργεια.  Η φετινή χρονιά θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί ως μία από τις δυσκολότερες από άποψη τιμής ( αντιθέτως η ποιότητά του είναι εξαιρετική) , καθώς οι τιμές  έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί.  Το γεγονός αυτό προβληματίζει σημαντικά του Ηλείους καρπουζοπαραγωγούς για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή.

Ο παραγωγός και μέλος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Γιώργος Αχαμνός, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η επιφυλακτικότητα στις εγχώριες και στις ξένες αγορές έχει αφήσει αρνητικό αποτύπωμα στην εμπορία του καρπουζιού και στη διαμόρφωση της τιμής.

«Οι μποστάνες είναι στα 0,15-0,20€, τα σελήνια στα 0,24-0,25€ και οι βαρέλες στα 0,35-0,40€. Για την ημερομηνία που τα βγάλαμε φέτος τα καρπούζια δεν είναι καλές οι τιμές. Μην ξεχνάτε ότι προερχόμαστε από μια καταστροφική χρονιά. Όλοι οι παραγωγοί δανειστήκαμε χρήματα για να προετοιμάσουμε τη φετινή σοδειά. Το πετρέλαιο ανέβηκε κατά 40%, οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα», ανέφερε και πρόσθεσε πως αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση συνολικά στην οικονομία, οι αγρότες θα περιέλθουν σε δυσκολότερη θέση.

«Ο τουρισμός δεν έχει ανοίξει, τα ξενοδοχεία που απορροφούσαν μέρος της παραγωγής, παραμένουν κλειστά. Η εστίαση έχει χαντακωθεί, ενώ και οι αγορές του εξωτερικού είναι επιφυλακτικές. Εμείς στέλνουμε καρπούζια σε όλη την Ευρώπη και βλέπουμε φέτος ότι είναι φοβισμένος ο κόσμος και στο εξωτερικό. Η παραγωγή ήταν ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε ο κ. Αχαμνός.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως ο αγροτικός κόσμος προέρχεται από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, αφού οι αποζημιώσεις λόγω πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ενώ το παρατεταμένο Lockdown δεν επέτρεψε να διατεθούν σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων στην αγορά.

«Για το πρώιμο καρπούζι πήραμε κάποιες αποζημιώσεις, για το όψιμο τίποτα. Στην πατάτα, δόθηκαν αποζημιώσεις για τη βρώσιμη αλλά όχι και για τη βιομηχανική. Στα κηπευτικά η καταστροφή ήταν τεράστια. Σκεφτείτε ότι 400.000 μαρούλια φρεζαρισμένα έμειναν απούλητα. Το 90% των κηπευτικών έμειναν αδιάθετα. Το αγροτικό εισόδημα καταβυθίστηκε και τώρα μας λένε ότι ξεκινούν οι πλειστηριασμοί. Ας μας τα πάρουν όλα να τελειώνουμε», τόνισε εμφανώς δυσαρεστημένος ο κ. Αχαμνός.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος