Ο κορονοϊός τρέχει και η κυβέρνηση αγκομαχά – Έφτασαν τα 73 τα κρούσματα, πάνω από 40 στην Ηλεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106951″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Σήμερα τα πρώτα μέτρα εν μέσω διαρροών για «μικρό καλάθι»
-Κλειστά σχολεία στην Ηλεία, τι ισχύει για όλη την Ελλάδα
Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ηλεία αλλά και στην Ελλάδα, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο προστέθηκαν άλλα 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 73 πανελλαδικά. Από αυτούς, οι 51 προέρχονται από την επιδημική έξαρση των εκδρομέων σε Ισραήλ και Αίγυπτο (47 μέλη της ταξιδιωτικής ομάδας και 4 επαφές τους). Ο 66χρονος από την Αμαλιάδα εξακολουθεί να νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται.
Οι 22 εξ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανακοίνωσε χθες τα νέα ειδικά προληπτικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα και έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού:
-Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
-Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
-Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
-Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους. Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ.
«Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουμε περισσότερα από 106.000 κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες. Σε αυτή τη φάση, τα μέτρα μας έχουν ως επίκεντρο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε:
«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα».
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας, δήλωσε χθες από την Πάτρα ότι ήδη είναι προς υπογραφή η σχετική απόφαση για ενίσχυση του Νοσοκομείου του Ρίου και της Αμαλιάδας με μετακίνηση γιατρών και πρόσληψη νοσηλευτών, για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.
Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Πατρών με χθεσινή του ανακοίνωση γνωστοποίησε ότι εφαρμόζει την απόφαση της κυβέρνησης για την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, των ΠΕ Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, ως τις 18 Μαρτίου, κατά συνέπεια το Πανεπιστήμιο Πατρών θα παραμείνει κλειστό για 10 ημέρες.
Με… μέτρο τα μέτρα
Η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι να ανακοινώσει την πρώτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Από τις πρώτες διαρροές προκύπτει μικρό καλάθι, αφού δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η αναστολή υποχρέωσης πληρωμής ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις της Ηλείας, της Αχαΐας και της Ζακύνθου, που πλήττονται εξαιτίας αναγκαστικών μέτρων της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων, κινηματογράφων και θεάτρων, ενώ θα ακολουθήσουν, εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη, μέτρα που θα αφορούν περιοχές και κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τον κορονοϊό και σε τρίτο στάδιο ενδεχομένως μέτρα για το σύνολο της οικονομίας. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για στήριξη εταιρειών που θα υποστούν αποδεδειγμένα πτώση τζίρου (π.χ. άνω του 25%) αναβολή πληρωμών δανείων ή ρύθμιση οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Εξετάζεται, επίσης, η ρήτρα μη απολύσεων των εταιρειών ώστε να τύχουν στήριξης.
Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού παρουσίασαν προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις και σε συνεννόηση και με τους εταίρους, Ωστόσο, από διαρροές κυβερνητικών στελεχών που συμμετείχαν στην προχθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίστηκε ότι «ο χρόνος ενεργοποίησης των μέτρων θα αποφασιστεί με περίσκεψη. Δεν θέλουμε κορονοποίηση της οικονομίας» με την επισήμανση ότι η Ιταλία ανακοίνωσε μέτρα ένα μήνα μετά την έξαρση των κρουσμάτων.
Προτάσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων συζήτησαν προχθές στο υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννη Ρέτσο και τον αντιπρόεδρο Ευτύχη Βασιλάκη.. Μεταξύ των μέτρων που αξιολογούνται είναι κατ’ αρχάς η αναστολή της καταβολής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενδεχόμενη μείωση φορολογικών βαρών και ευελιξία αναφορικά με τις πληρωμές προς τις τράπεζες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συλλέγει προτάσεις και αιτήματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και των μέτρων που θα αποφασιστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αίτημα πολλών κρατών- μελών της ευρωζώνης είναι η εξαίρεση των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει ανεπίσημες συζητήσεις, σχετικά με τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ελληνικό πρόγραμμα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]