FOLLOW US: facebook twitter

Έκτακτη σύσκεψη για τον Κοροναϊό στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας: Ενισχύονται τα Νοσοκομεία με νέους γιατρούς και μετακινήσεις προσωπικού

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
-Εγρήγορση και όχι πανικό συνέστησαν οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών Υγεία

Ευρεία σύσκεψη συντονισμού και ενημέρωσης των τοπικών φορέων από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, για το ζήτημα του τον κοροναϊού, συγκάλεσε χθες το μεσημέρι στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.  Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα ο λοιμοξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, οι δήμαρχοι Πατρέων Κώστας. Πελετίδης, Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλο,  Ήλιδας Γιαννης Λυμπέρης και Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος,  ο διοικητής της 6ης ΥΠε Γιάννης Καρβέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ανακοινώθηκε η ενίσχυση νοσοκομείων με νέους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας «η συνεργασία είναι ο βασικός σύμμαχος για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε: «Ακούσαμε τα θέματα της τοπικής κοινωνίας και το υπουργείο Υγείας είναι δίπλα της. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Πρέπει όλοι να πειθαρχούμε στις οδηγίες, γιατί είναι για το καλό. Δεν πρέπει μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά για αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους, με τον περιφερειάρχη, αλλά και τα διαφορά αρμόδια υπουργεία. Υπάρχει καλή συνεργασία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα.»

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «Υπάρχει μία εγρήγορση, μια συνεργασία, δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για αυτούς που νοσούν ή είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, γιατί βλέπουμε και τέτοιες καταγγελίες. Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. Κάποιοι συμπολίτες μας θα νοσήσουν. Κάποιοι ήπια, κάποιοι ίσως περισσότερο, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις αρμόδιες υπηρεσίες».

Τέλος  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι θα ενισχυθούν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο της Αμαλιάδας με καινούργιους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια συντονισμού όπως προβλέπεται αλλά και απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την σωστή ενημέρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε πολύ καλύτερα το ότι προκύπτει. Η προσπάθεια μας έχει να κάνει με την λήψη μέτρων ασφαλείας και προφύλαξης για τους πολίτες, αλλά και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και ψυχραιμίας στο κοινωνικό σύνολο».

Ανησυχία για τα κρυφά κρούσματα

Ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση της διασποράς της νόσου» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάποια θετικά σημεία από αρκετά αρνητικά δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής, αλλά αν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μίας – δύο εβδομάδων, ώστε να έχουμε τη γενικότερη εικόνα, δεν μπορούμε να έχουμε την τελική εικόνα».

Στην συνέχεια, ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για «την έκταση της νόσου στην κοινότητα», διότι όπως εξήγησε, «υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν αυτά τα λεγόμενα κρυφά κρούσματα, όχι τόσο τα κρούσματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις επαφές, γιατί αυτά ιχνηλατούνται και είναι πιο εύκολο να τα διαγνώσουμε, όσο τα κρούσματα, τα οποία δεν φαίνονται, που μπορεί να μην έχουν καταλάβει την έκθεση και κρούσματα τα οποία μπορεί να μην έχουν σχέση με το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φαινόμενο. Απαιτείται εγρήγορση, ηρεμία και ψυχραιμία και βέβαια να λειτουργήσει η πυραμίδα υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, περιφέρειες, νοσοκομεία αναφοράς, ενώ είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία».

Πολύ σοβαρά ο 66χρονος Ηλείος

Όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας των νοσηλευόμενων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, είπε ότι ο ένας ασθενής, ο 66χρονος, παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση.

Ο δήμαρχος Πύργου,  Τάκης Αντωνακόπουλος, δήλωσε ότι «δυστυχώς το νοσοκομείο μας μετρά απώλειες, αφού δύο γιατροί είναι υπό παρακολούθηση σε καραντίνα, καθώς και άλλοι υγειονομικοί.» «Νομίζω», συνέχισε, «ότι υπήρξε μία αστοχία του συστήματος και των οδηγιών», ενώ όπως πρόσθεσε, «ζητήσαμε να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες, διότι το σύστημα είναι πολύ συγκεντρωτικό».

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλοι είμαστε σε έκτακτη κατάσταση και ο μεγαλύτερος αριθμός υπευθύνων, θεσμικών εκπροσώπων και πολιτών το έχει αντιληφθεί, όμως κάποιοι πρέπει να το αντιληφθούν και αυτοί».

Σε δηλώσεις που έκανε ο εθνικός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, είπε ότι «προσπαθήσαμε από την περασμένη Τετάρτη να συνδράμουμε σε ότι πρόβλημα αντιμετώπιζε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Αμαλιάδα και μαζί με τους δημάρχους και τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων ενημερώσαμε όλον τον κόσμο και αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος