FOLLOW US: facebook twitter

Ο Κοροναϊός «χτύπησε» και το θέατρο!

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός
Η Ομάδα Θεάτρου ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ είναι ευτυχώς η μόνη που πρόλαβε να βγει αλώβητη από τον Κοροναϊό και απολαύσαμε τον «Ιδανικό Σύζυγο» του  Όσκαρ Ουάιλντ
-Ο μεν «Δούρειος Ίππος» έριξε βεβιασμένα αυλαία στις παραστάσεις του, η δε Θεατρική Ομάδα Πύργου εκ των πραγμάτων αναβάλλει την προγραμματισμένη για το Σάββατο πρεμιέρα της
-Κρίμα για τον κόπο και την πολύμηνη δουλειά των θεατρικών ομάδων
-Αισιοδοξία όμως από την Θεατρική Ομάδα Πύργου ότι σύντομα ο «Φον Δημητράκης» θα ανέβει στο σανίδι του Απόλλωνα- Συνεχίζει κανονικά πρόβες

Η αιφνιδιαστική εμφάνιση και η ραγδαία εξάπλωση του Κοροναϊού στον νομό μας τις τελευταίες μέρες, επηρέασε όπως ήταν αναμενόμενο όχι μόνο τη ψυχολογία μας, την οικονομία και την κοινωνική ζωή του τόπου, αλλά και τα πολιτιστικά μας πράγματα και στην προκειμένη περίπτωση «χτύπησε» και το θέατρο στον Πύργο και μάλιστα εν μέσω της θεατρικής σεζόν. Κι όσο κι αν αυτό μοιάζει μπροστά στην γενικότερη κατάσταση υποδεέστερο, όταν η πόλη έχει πραγματικά ερημώσει, κλειστά σχολεία, άδεια καταστήματα και υπηρεσίες με το φάντασμα του φόβου να πλανάται γύρω μας, το θέατρο είναι σίγουρα ένα μικρό γιατρικό της ψυχής.

Έτσι λοιπόν μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις κεντρικές οδηγίες για την πρόληψη του ιού, μπήκε λουκέτο ως τις 20 Μάρτη και στο θέατρο Απόλλων, με συνέχεια να αναβληθούν οι θεατρικές παραστάσεις της σεζόν. . Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΠΠ Χάρης Μικελόπουλος  «μετά την νεότερη απόφαση του Υπουργείου Υγείας το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων θα παραμείνει κλειστό από τις 7 Μαρτίου έως και τις 20 μαρτίου 2020 και ως εκ τούτου αναβάλλονται οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων της πόλης.» Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο δήμος Πύργου λειτουργώντας με υπευθυνότητα μερίμνησε για την απολύμανση του θεάτρου Απόλλων και σύστησε ψυχραιμία και να ακολουθούμε τα προληπτικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, άτομα στέκονται, γάμος και εσωτερικός χώροςΟ «Δούρειος Ίππος» αναγκάστηκε να ρίξει πρόωρα αυλαία λόγω Κοροναϊού με την εξαιρετική του παράσταση «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» του Λ. Πιραντέλλο

 

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, ήταν να ρίξει αυλαία πρόωρα η πολύ επιτυχημένη παράσταση της Ομάδας Τέχνης Δούρειος Ίππος « Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» του Λ. Πιραντέλλο σε σκηνοθεσία Παρασκευά Παπαπετρόπουλου, που ήταν ένα έργο- σταθμός  στο Παγκόσμιο θέατρο,  αφού δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον κύκλο του και δεν έγιναν οι τελευταίες του πέντε παραστάσεις. Από την άλλη, η Θεατρική Ομάδα Πύργου που επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα στο Σάββατο 14 Μαρτίου με το νέο της έργο «Φον Δημητράκης» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει να ανέβει στο σανίδι του Απόλλωνα τουλάχιστον ως τις 20 Μαρτίου που έχουν ισχύ τα προληπτικά μέτρα και αναμένει με αγωνία το πότε θα λήξει αυτό το θεατρικό «εμπάργκο» για να μας παρουσιάσει την νέα της δουλειά. Μάλιστα η Θεατρική Ομάδα Πύργου είναι διπλά άτυχη, γιατί και πέρυσι ανέβαλλε την πρεμιέρα της λόγω της αιφνίδιας περιπέτειας υγείας της σκηνοθέτιδας Ευανθίας Στιβανάκη που είχε καταρρεύσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της παράστασης της διάσημης αντιπολεμικής σάτιρας του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και έκανε πρεμιέρα λίγες μέρες αργότερα. Ωστόσο όπως αναφέρει η Ομάδα, συνεχίζουν κανονικά και εντατικά τις πρόβες τους αυτές τις μέρες για το «Φον Δημητράκης» και ευελπιστούν τις επόμενες ημέρες να κάνουν πρεμιέρα.  Η μόνη θεατρική ομάδα που κατάφερε να ‘διασωθεί’ από την επέλαση του Κοροναϊού ήταν η Ομάδα Θεάτρου «ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» όπου προλάβαμε να απολαύσαμε τον «Ιδανικό Σύζυγο» του Όσκαρ Ουάιλντ.

Η Θεατρική Ομάδα Πύργου φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια επιτυχημένες θεατρικής πορείας και ελπίζουμε να μπορέσουμε σύντομα να απολαύσουμε την πρεμιέρα της με τον «Φον Δημητράκης»

 

Πάντως και για τις άλλες δύο θεατρικές ομάδες, το πλήγμα είναι μεγάλο, γιατί ο μεν Δούρειος Ίππος – ευτυχώς πρόλαβε να ανεβάσει την παράστασή του και να την απολαύσει το κοινό- έριξε αυλαία απότομα, η δε Θεατρική Ομάδα Πύργου δεν έχει καν προλάβει να κάνει πρεμιέρα, διατηρεί ωστόσο την ελπίδα και την αισιοδοξία της ότι σύντομα θα το κάνει. Κι είναι πραγματικά πολύ κρίμα και για το θεατρόφιλο κοινό του Πύργου αλλά και όλης της Ηλείας, αλλά κυρίως για τους ίδιους τους συντελεστές των δύο θεατρικών ομάδων που έχουν κοπιάσει απίστευτα εδώ και μήνες , θυσιάζοντας πάρα πολλές ώρες από την προσωπική τους ζωή γιατί είναι όλοι τους όπως ξέρουμε ερασιτέχνες και εργαζόμενοι ταυτόχρονα και  κάνουν θέατρο για την ψυχή τους και γιατί αγαπούν την τέχνη και η μόνη τους ανταμοιβή, είναι η παρουσίαση μιας ωραίας παράστασης και το χειροκρότημα του κόσμου.

Ας ελπίσουμε λοιπόν η Θεατρική Ομάδα Πύργου να βρεθεί σύντομα στο σανίδι του θεάτρου Απόλλων και να τους χειροκροτήσουμε ξανά και με κάποιο τρόπο η Ομάδα Τέχνης του Δούρειου Ίππου να ρίξει επίσημα αυλαία ίσως και με μια τελευταία παράσταση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος