«Ο καρκίνος νικιέται»!
Σπουδαία ενημερωτική ιατρική εκδήλωση στον Πύργο την Δευτέρα από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ από την Ογκολόγο Δρ. Αθηνά Χριστοπούλου για την πρόληψη της ασθένειας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
- Η κληρονομικότητα ευθύνεται κατά 80% για τον καρκίνο του μαστού
Μια διαφορετική και ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πώς μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο, έκανε η Ογκολόγος γιατρός Δ/ντρια του ΕΣΥ του Παν/μίου Πατρών κ. Αθηνά Χριστοπούλου που ήταν και η βασική ομιλήτρια στην ενημερωτική ιατρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας. Μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Ν. Αχαΐας ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ με την συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα του ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας με στόχο να ενημερωθούν γυναίκες αλλά και άνδρες για τον καρκίνο. Η κ. Χριστοπούλου έστειλε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, τονίζοντας ότι «ο καρκίνος νικιέται», αν ακολουθήσουμε τον δρόμο της πρόληψης, προληπτικό έλεγχο, γονιδιακό όπου χρειάζεται, εμβολιασμό και όλα τα στάδιά του γενικότερα και εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας για τους πάσχοντες, αντιμετωπίζεται σήμερα με νέες θεραπείες με διάρκεια ζωής και πολύ καλά αποτελέσματα . Βεβαίως τα στοιχεία που παρουσίασε σε ότι αφορά τον καρκίνο, θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους για να μπορέσουμε να τον προλάβουμε, αν σκεφτεί κανείς ότι δήλωσε πως το 15% των καπνιστών θα πάθουν καρκίνο του πνεύμονα!
Αναφορά με λεπτομέρειες έκανε σε όλα σχεδόν τα είδη καρκίνου, μίλησε για την κληρονομικότητα και τα γονιδιακά τεστ, για την προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή και σε ποιες περιπτώσεις συστήνει η ίδια να γίνεται.
Κληρονομικότητα και καρκίνος
Σε ότι αφορά την πρόληψη, η Ογκολόγος αναφέρθηκε αρχικά στην σχέση καρκίνου και κληρονομικότητας φέρνοντας το παράδειγμα της Αντζελίνας Τζολί.
«Θέλω να τονίσουμε πόσο έχει σχέση η κληρονομικότητα με τον καρκίνο, επειδή είχε γίνει μεγάλο θέμα η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί και ξαφνικά όλες οι γυναίκες τρέχανε να κάνουνε τον γονιδιακό έλεγχο και που τελικά δεν ήταν δικαιολογημένος αυτός ο πανικός που έγινε. Γιατί για να κάνει μια γυναίκα το γονιδιακό τεστ, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια που θα την συμβουλέψει ο γιατρός που ασχολείται με την γενετική συμβουλευτική και θα αποφασίσει εκείνος αν πληρούνται αυτά τα κριτήρια και τότε θα υποβληθεί αυτή στο τεστ και τα μέλη της οικογένειας.»
Τι σημαίνει για μια γυναίκα να είναι φορέας αυτών των γονιδίων και ποιος είναι ο κίνδυνος για να κάνει καρκίνο; Η ίδια έδωσε την απάντηση:
«Είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος, φτάνει ακόμα και το 80% για τον καρκίνο του μαστού και 70% για τον καρκίνο των ωοθηκών και είναι κάτι που μεταδίδεται στις γενιές. Γι αυτό το λόγο και η γυναίκα που θα αποδειχθεί ότι είναι φορέας αυτών των γονιδίων συστήνονται κάποιοι τρόποι πρόληψης που μπορεί να είναι πολύ τακτική παρακολούθηση που μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για την ασθενή από την στιγμή που μιλάμε για τόσο μεγάλα ποσοστά επικινδυνότητας να νοσήσει ή να γίνει κάτι πολύ πιο ριζικό. Εγώ συνήθως συστήνω την αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή ή ακόμα και την ωοθηκοεκτομή. Και μάλιστα χωρίς να έχει κάποιο σύμπτωμα γιατί όταν έχει 80% πιθανότητα να κάνει καρκίνο στο μαστό θα πρέπει να κάνει κάτι πιο ριζικό ως πρόληψη. Άρα σωστά έπραξε η κ. Τζολί, δεν έπασχε αλλά για προληπτικούς λόγους έκανε αμφιτερόπλευρη μαστεκτομή.»
Αναφερόμενη στα γονίδια και σε τι ποσοστό είναι κληρονομικός ο καρκίνος, η κ. Χριστοπούλου τόνισε ότι σε κάποια νοσήματα είναι περίπου 15% όπως εκτός από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών είναι και στο καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τον καρκίνο του πνεύμονα.
Το 15% των καπνιστών θα πάθει καρκίνο!
«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι τελικά και γυναικεία υπόθεση και πάει να γίνει γιατί έχουν εξισωθεί τα κρούσματα καρκίνου και στα δύο φύλα πλέον και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο και στα δύο φύλα. Οι γυναίκες έχουν αρχίσει και καπνίζουν πάρα πολύ, θα δείξω μάλιστα και κάποιες καμπύλες που είναι πολύ ενδιαφέρουσες, πως αυξήθηκαν οι καμπύλες με το φεμινιστικό κίνημα και πως μετά άρχισαν να πέφτουν αλλά και ποτέ δεν εξισώθηκαν πλήρως με των αντρών, υπάρχει μια πτωτική τάση μικρή. Το 15% των καπνιστών θα κάνουν καρκίνο και αν δεν υπήρχε το κάπνισμα, πρέπει όλοι να το ξέρουν αυτό, ο καρκίνος του πνεύμονα θα συγκαταλέγονταν στους σπάνιους όγκους ενώ πλέον είναι στους πιο συχνούς.»
Απαραίτητος ο εμβολιασμός στα νέα παιδιά για τον ιό HPV
Ειδική αναφορά έκανε η γιατρός στον ιό HPV που είναι όπως είπε υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες όπου η πρόληψη για την ανίχνευσή του είναι πολύ σημαντική και συνέστησε εμβολιασμούς των νέων παιδιών.
«Πώς κάνουμε πρόληψη; Με τα εμβόλια. Σε ποια ηλικία; Και σε αγόρια και κορίτσια από 12 ετών έως 26 ετών τα οποία πρέπει να υποβάλλονται σε εμβολιασμό, υπάρχουν οδηγίες παγκόσμια αλλά η Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ πίσω, υπάρχει ένας φόβος και είναι κρίμα γιατί δεν υπάρχει λόγος. Είναι εγκεκριμένες θεραπείες που γίνονται πλέον παγκόσμια και η χώρα μας δεν πρέπει να πίσω. Και εγώ έχω τρεις γιούς και θα τους κάνω εμβόλια. Είναι εμβολιασμός κατά του ιού του Aids PV γιατί τα αγόρια μπορεί να κάνουν καρκίνο του λάρυγγα, του ρινοφάρυγγα, του πρωκτού, καρκίνο του πέους. Στις γυναίκες είναι καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του πρωκτού, καρκίνο του ρινοφάρυγγα, καρκίνο του λάρυγγα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα καρκίνου του λάρυγγα με την ερωτική επαφή. Άρα είναι πολύ απαραίτητος ο εμβολιασμός»
Πολλά κρούσματα καρκίνου μικρή όμως θνησιμότητα
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι ο καρκίνος νικιέται με την πρόληψη αλλά και τις νέες θεραπείες.
«Καταρχήν τα στατιστικά μας δεδομένα αυτή τη στιγμή λένε ότι έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα καρκίνου αλλά μικρότερη θνητότητα από καρκίνο. Αυτό δικαιολογείται γιατί η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σημαίνει ότι γίνεται καλύτερη πρόληψη και βεβαίως έγκαιρη διάγνωση. Άρα βρίσκεις τον καρκίνο σε πιο πρώιμα στάδια. Από την άλλη όμως πέφτει η θνητότητα γιατί κάνεις την ριζική θεραπεία που ο άλλος γίνεται καλά και έχουν βγει όλες οι νέες θεραπείες όπου κάποιες μορφές καρκίνου την κάνουν πλέον χρόνια νόσο. Κάποτε το μεταστατικό μελάνωμα ήταν μια νόσος όπου η μέση επιβίωση ήταν 3-4 μήνες και τώρα οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν μέχρι και 10 χρόνια, κάτι πολύ σημαντικό, με διάρκεια αλλά και ποιότητα ζωής. Το ίδιο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, το ίδιο στον καρκίνο του νεφρού, ή τον καρκίνο του μαστού, γυναίκες με σπλαχνική νόσο, δηλαδή μεταστάσεις στον πνεύμονα ή στο ήπαρ, δεν μιλάω για οστική νόσο, πάει πιο αργά, καταφέρουν λοιπόν να ζήσουν με νέα φάρμακα και μια κατηγορία γυναικών να ξεπεράσουν τα πεντέμισι χρόνια. Αυτές είναι σημαντικές νίκες. Στο ερώτημα λοιπόν αν έχει βρεθεί το φάρμακο για τον καρκίνο, απαντώ ότι έχουν βρεθεί πολλά για τον καρκίνο και είναι όλες αυτές οι πρόοδοι. Άρα ο καρκίνος νικιέται!»
Η πρόληψη είναι η μισή ίαση
Την δική της μαρτυρία, κατέθεσε στην εκδήλωση και η κ. Γεωργία Μοσχονά, μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου και εκπαιδευμένη εθελόντρια που έχει βιώσει την αρρώστια, τον καρκίνο του μαστού εδώ και 12 χρόνια.
« Εγώ το κατάλαβα πάρα πολύ νωρίς, γιατί έκανα προληπτικές εξετάσεις, είχα πάντα κοντά μου τους γιατρούς μου και έδωσα πολύ εμπιστοσύνη στο γιατρό και μεγάλη πίστη στο θεό. Έδωσα πολύ μεγάλη μάχη, έκανα ογκοεκτομή όχι μαστεκτομή, έκανα και χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες και μέχρι ώρας δεν έχω νοσήσει. Ο καρκίνος του μαστού βέβαια ποτέ δεν σταματάει, μπορεί να ρθει και να ξαναρθεί, όμως η επιστήμη προχωράει. Οι γυναίκες πρέπει να αγαπήσουν το σώμα τους και ότι διαφορετικό δουν επάνω τους να πάνε στο γιατρό και να μην φοβηθούν, να πάνε στο γιατρό τους και να έχουν δύναμη».
Τέλος το δικό της μήνυμα έστειλε και η κ. Λιαλιώ Κολυπέρα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο μαστού Ν. Αχαΐας «Άλμα Ζωής» που έχει παρά πολλά μέλη στον Πύργο, γιατί είναι σύλλογος πασχόντων.
«Συνήθως ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση, αν και χτυπάει και άντρες. Στόχος μας με αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις, είναι να κινητοποιήσουμε τις γυναίκες που μας παρακολουθούν, να τις κινητοποιήσουμε να κάνουν μαστογραφία και κλινικό έλεγχο και να αγαπήσουν τον εαυτό τους για να μην αρρωστήσουν σαν την κ. Μοσχονά. Αλλά και αν αρρωστήσουν να τους πούμε ότι ο καρκίνος δεν είναι θάνατος, ίσως είναι και παραγωγικότερη ζωή. Η πρόληψη είναι η μισή ίαση και ο καρκίνος θεραπεύεται κατά 99%»
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου- Ολυμπίας, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γ. Γεωργιόπουλος και ένα αρκετά μεγάλο κοινό, περισσότερο γυναικείο καθώς και αρκετοί πάσχοντες και ασθενείς της κ. Χριστοπούλου την οποία υποδέχθηκαν πολύ θερμά.