FOLLOW US: facebook twitter

4ος στον προκριματικό διαγωνισμό Νέων στα μαθηματικά ο Διονύσης Αδαμόπουλος

Ημερομηνία: 05-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Πολιτισμός

adamopoulos-dionysis1

Παρ’ ολίγο στην 6άδα της Εθνικής Ομάδας!

Μπήκε στην «αναπληρωματική ομάδα» της Βαλκανικής Μαθηματικής Ολυμπιάδας Νέων!

Μια νέα σημαντική διάκριση, πέτυχε ο 14χρονος  Διονύσης Αδαμόπουλος, μαθητής της Β’ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Πύργου, ένα σπουδαίο όπως αποδεικνύεται μαθηματικό μυαλό, που κατάφερε να έρθει 4ος στον Προκριματικό Διαγωνισμό Νέων στα μαθηματικά,  αλλά παρά λίγο δεν μπήκε στην εξάδα της Εθνικής Ομάδας για την 20η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2016.

Το Σάββατο 26-3-2016 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ο Προκριματικός Διαγωνισμός Νέων στα μαθηματικά που διοργάνωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Ο Διονύσης Αδαμόπουλος από το 4ο Γυμνάσιο Πύργου κατέλαβε την 4η θέση (1ος από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου) με επίδοση 19/20. (http://www.hms.gr/node/1075).

Στον Προκριματικό Διαγωνισμό συμμετείχαν με κοινά θέματα οι 27 μαθητές Γυμνασίου που είχαν βραβευθεί πριν από περίπου ένα μήνα στην 33η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο Αρχιμήδης», όπου ο Διονύσης είχε καταλάβει την 17η θέση (5ος από τους μαθητές της Β’ Γυμνασίου) με επίδοση 13/20 και είχε πάρει χάλκινο μετάλλιο.

Από το άθροισμα της επίδοσης σε αυτούς τους δύο διαγωνισμούς έγινε η επιλογή των 6 μαθητών που θα αποτελέσουν την Εθνική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 20η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2016. Ο Διονύσης στην τελική κατάταξη κατέλαβε την 9η θέση με βαθμολογία 32/40 μπαίνοντας στην «αναπληρωματική ομάδα».

adamopoulos-dionysis2

Ανάμεικτα τα συναισθήματα του Διονύση

Τα συναισθήματα του Διονύση για τον οποίο η Πρωινή είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ όταν ήταν εν αναμονή του εν λόγω διαγωνισμού,  είναι ανάμεικτα. Από τη μια είναι ευχαριστημένος από την επίδοσή του στον Προκριματικό Διαγωνισμό και τη μεγάλη άνοδό του στην τελική κατάταξη. Άλλωστε συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς, με προετοιμασία που έκανε ουσιαστικά μόνος του στους τελευταίους έξι μήνες και με την καθοδήγηση του πατέρα του. Στον μήνα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο τελευταίων διαγωνισμών αξιοποίησε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο του ώστε να καλύψει όσο το δυνατό περισσότερα αντικείμενα των μαθηματικών από αυτά που απαιτούνται σε τέτοιους διαγωνισμούς και που ξεπερνούν κατά πολύ την σχολική ύλη. Έδειξε ότι δεν βρέθηκε κατά τύχη σε αυτή τη θέση, αφού πέρασε με επιτυχία 4 διαδοχικούς διαγωνισμούς («Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης» και «Προκριματικός») ξεκινώντας μαζί με 14.000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα, και έχοντας να αντιμετωπίσει άλλους μαθητές που έκαναν προετοιμασία αρκετά χρόνια, που φοιτούν σε ακριβά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, παιδιά πανεπιστημιακών καθηγητών και στελεχών της ίδιας της Μαθηματικής Εταιρείας.

Δεν κρύβει όμως και μια πικρία που έφτασε τόσο κοντά αλλά δεν κατάφερε να μπει στην εξάδα για τη Βαλκανιάδα. Από ό,τι αποδείχθηκε, ακόμα και αν πετύχαινε το 20/20 στον Προκριματικό Διαγωνισμό πάλι δεν θα έμπαινε. Ο λόγος είναι ότι στην τελική επιλογή μετρούσε η επίδοση και των 2 τελευταίων διαγωνισμών. Στον προτελευταίο διαγωνισμό όμως έδρασε αρνητικά η έλλειψη εμπειρίας του. Συγκεκριμένα σε ένα από τα τέσσερα θέματα, παρόλο που είχε προχωρήσει στο πρόχειρο κάποια βήματα με σκοπό την επίλυσή του, ωστόσο θεώρησε ότι αυτά δεν βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και σε συνδυασμό με την έλλειψη χρόνου τα εγκατέλειψε. Δεν σκέφτηκε ότι αν τα αντέγραφε από το πρόχειρο στο καλό μπορεί και να έπαιρνε κάποιες μονάδες. Η ειρωνεία είναι ότι τα βήματα αυτά που είχε προχωρήσει ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, απλά δεν γνώριζε μια μαθηματική ταυτότητα που χρειαζόταν για τη συνέχεια. Ακόμα όμως και μέχρι εκεί θα έπαιρνε σίγουρα 2 μονάδες περισσότερες από το 13/20 και με αυτές θα ήταν μέσα την εξάδα της Βαλκανιάδας.

Ο Διονύσης έχοντας πλέον συσσωρευμένη πολύτιμη εμπειρία θα συνεχίσει τη μελέτη του και θεωρεί ότι την επόμενη χρονιά θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος. Άλλωστε και του χρόνου θα διαγωνίζεται στην ίδια κατηγορία αφού θα είναι μαθητής της Γ’ Γυμνασίου. Να τον συγχαρούμε και να του ευχηθούμε πάντα επιτυχίες!

 

Foto adamopoulos 1-2

 

Tα στιγμιότυπα είναι από την απονομή του προηγούμενου διαγωνισμού “Αρχιμήδης”  στις 28-3-2016.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος