Ο Δ. Καλαματιανός ομιλητής στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας: «Για μια πραγματικά ανεξάρτητη Δικαιοσύνη…»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”101876″ img_size=”full”][vc_column_text]Ομιλητής στην 35η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, ήταν ο Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαματιανός, ανέφερε:
«Παρατηρείται προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας με ταυτόχρονο περιορισμό των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής και της ελέγχουσας δικαστικής.
Προβληματίζει, επίσης, η ετεροβαρής ενίσχυση του οικονομικού παράγοντα. Η αυτονόμηση και κατίσχυση της οικονομικής ελίτ, των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, από την οποία κινδυνεύει η κοινωνική πλειοψηφία και η δημοκρατία.
Στη δημοκρατία είναι θεμελιώδης η σημασία της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Οι εισαγγελείς είστε οι θεματοφύλακες και υπερασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
Πιστεύω ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και προκαλεί δυσλειτουργίες η απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά του Σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε αυτό της Προστασίας του Πολίτη. Με τέτοιες ενέργειες συγχέεται ο σωφρονισμός με την καταστολή.
Εν συνεχεία, οι αλλαγές που επήλθαν στους προσφάτως ψηφισμένους κώδικες (Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), θόλωσαν εν πολλοίς το φιλελεύθερο, ουμανιστικό και σύγχρονο χαρακτήρα τους. Μάλιστα, προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα δύο επιλογές της κυβέρνησης. Πρώτον, η επιλογή της για την προστασία των τραπεζικών στελεχών με την τροπή της κακουργηματικής απιστίας από αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα σε κατ΄ έγκληση μόνο για αυτούς. Δεύτερον, η μέριμνα της υπέρ των ελεγχόμενων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες με τη συντομότατη προθεσμία, στην οποία οφείλουν οι ανακριτές και τα δικαστικά συμβούλια να απαντήσουν εάν θα διατηρηθεί ή όχι η δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η πραγματική επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και η ποιοτική αναβάθμισή της θα επέλθει με αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και με εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών.
Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεχής η προσπάθεια για θεσμική θωράκιση με νομοθετικές πρωτοβουλίες, για μια διαρκώς καλύτερη καθημερινότητα των λειτουργών της δικαιοσύνης και των πολιτών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε στη βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Με τριετές Στρατηγικό Σχεδιασμό για ένα ανθρωπιστικό σωφρονιστικό σύστημα, για καταπολέμηση της διαφθοράς, για αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων, για καταπολέμηση του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στα οποία τόσο επενδύει ο συντηρητισμός που ξεδιπλώνεται.
Πήρε νομοθετικές πρωτοβουλίες τους νέους ποινικούς κώδικες. Μεταρρύθμισε το οικογενειακό δίκαιο και το θεσμό της νομικής βοήθειας. Μετάτρεψε σε ηλεκτρονικές πολλές διαδικασίες. Επεδίωξε την επίλυση των θεμάτων της μισθολογικής ωρίμανσης των δικαστών. Στήριξε τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη θεσμική συνέχεια. Διασφάλισε στο ανθρώπινο δυναμικό δυνατότητες διαρκούς επιμόρφωσης. Αξιοποίησε νέες ψηφιακές τεχνολογίες και προγράμματα όπως το ΟΣΔΥΠΠ και τη δίκη χωρίς χαρτί.
Εν κατακλείδι, η ποινική δικαιοσύνη είναι ο καθρέφτης του δικαιϊκού συστήματος της Πολιτείας.
Είμαι σίγουρος ότι οι εισαγγελείς είστε πιστοί στο θεσμικό σας καθήκον. Οι πολίτες πιστεύουν σε σας. Πιστεύουν ότι σε όσα ερωτήματα και διλήμματα σας τεθούν, η απάντησή σας είναι μία: Δικαιοσύνη!».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]