Ο «γόρδιος» δεσμός της Αλκυόνας
-Επαναχάραξη αιγιαλού ζητούν οι κάτοικοι, το αίτημα Καννή και τα «παράθυρα» του ΥΠΟΙΚ
-Παρεμβάσεις από Αυγερινοπούλου και Κατρίνη για τροποποίηση του νόμου
-Δέσμευση από Πετραλιά για Προεδρικό Διάταγμα
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Τον επανακαθορισμό του αιγιαλού στον οικισμό της Αλκυόνας ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς θεωρούν ότι η σημερινή χάραξη έχει αγνοήσει πλήρως το σχέδιο πόλης, τα παραχωρητήρια αλλά και την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από το 2015.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τους βουλευτές Ηλείας και προς Υπουργείο Οικονομικών ο Άγγελος Νικολόπουλος, εκ των ιδιοκτητών σπιτιού της Αλκυόνας, ο καθορισμός των γραμμών του παλαιού αιγιαλού, του αιγιαλού και της παραλίας είναι εσφαλμένος διότι δεν έχει λάβει υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραχωρητηρίων, που χορηγήθηκαν με νόμο του 1988, αλλά ούτε και το σχέδιο πόλης του οικισμού, το οποίο υφίσταται από το 1935 και έκτοτε έχει τροποποιηθεί το 1936 και το 1964.
«Η κατασκευή της επέκτασης του λιμενοβραχίονα έχει αλλάξει την ακτογραμμή, διότι έχει γίνει σημαντική πρόσχωση και συνεχίζει να γίνεται. Με τα τωρινά δεδομένα, η γραμμή αιγιαλού εισέρχεται μέσα στο σχέδιο πόλης μέχρι το ανατολικότερο σημείο του σε μήκος 804,34 μέτρων από τα συνολικά 1060,45 του οικισμού. Επίσης, η γραμμή παραλίας υπερβαίνει τη γραμμή δόμησης του σχεδίου πόλης στα 601.48 από τα 1060,45 μέτρα, ενώ η γραμμή αιγιαλού μπαίνει σε τρεις περιοχές στο σχέδιο πόλης», τονίζει στην επιστολή του και προσθέτει ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραχωρητηρίων που δόθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργο το 1988.
«Έτσι αφαιρέθηκαν τμήματα από τα παραχωρητήρια, εκ των οποίων το ένα είναι στη ζώνη του αιγιαλού εκτός του σχεδίου πόλης και το άλλο εντός, διότι σε μήκος 230μ. η γραμμή αιγιαλού μπαίνει μέσα στο σχέδιο πόλης και τα όρια των παραχωρητηρίων ήταν εκτός των ορίων του σχεδίου πόλης. Πολλά νέα κτίρια με νόμιμες οικοδομικές άδειες, αν και τοποθετήθηκαν με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο πάνω στην οικοδομική γραμμή, έχουν γίνει παράνομες αφού η γραμμή υπερβαίνει την οικοδομική γραμμή σε μήκος 601,48 μ», επισημαίνει τονίζοντας ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη ούτε το παλιό σχέδιο πόλης.
«Η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας έγινε προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψη το σχέδιο πόλης του οικισμού, το οποίο υφίσταται από το 1935 και τροποποιήθηκε δύο φορές, μία το 1936 με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών και άλλη μία το 1964 με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου. Με τη λανθασμένη χάραξη που δεν έλαβε υπόψη την ύπαρξη του σχεδίου πόλης και την ύπαρξη του παραλιακού δρόμου, που προβλεπόταν να γίνει με πλάτος 10 μέτρα, όλα τα παραλιακά οικόπεδα έγιναν “τυφλά:, δηλαδή μη οικοδομήσιμα. Επιπλέον, 21 μικρότερα εξ αυτών είναι και μη άρτια, διότι αφαιρέθηκαν σημαντικά τμήματά τους, αφού το σχέδιο πόλης προβλέπει πέντε μέτρα υποχρεωτική πρασιά. Τα τμήματα που αποδόθηκαν προσωρινά στο Κτηματολόγιο σαν ιδιοκτησίες, δεν λογαριάζονται στην αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα των οικοπέδων», αναφέρει.
Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες που έκαναν την αίτηση, τονίζουν ότι βάσει νομοθεσίας είναι επιτρεπτός ο επανακαθορισμός αν διαπιστωθεί ότι έχει γίνει εσφαλμένος καθορισμός της οριογραμμής του αιγιαλού μετά από αίτηση ενδιαφερόμενου.
«Με τα παραπάνω ζητάμε την επαναχάραξη του παλαιού αιγιαλού, του αιγιαλού και της παραλίας, ώστε να σέβεται το σχέδιο πόλης, τα παραχωρητήρια και τη νέα πραγματικότητα της πρόσχωσης ένεκα της επέκτασης του λιμενοβραχίονα το 2015»
Το διπλό αίτημα Καννή στο ΥΠΟΙΚ
Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή των κατοίκων, υπέβαλε αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών για τροποποίηση του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό.
«Ο Δήμος Πύργου είναι αντίθετος με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο “όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις” γιατί στην περιοχή του Κατακόλου υφίσταται σχέδιο πόλης από το 1935 και η κείμενη χάραξη της οριογραμμής της παραλίας μπαίνει μέσα στο σχέδιο πόλης, στο μεγαλύτερο μέρος του οικισμού» αναφέρει η επιστολή με την οποία προτάθηκαν οι εξής δύο τροποποιήσεις:
- Το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του νέου νόμου να τροποποιηθεί ως εξής: «Όπου ισχύει σχέδιο πόλης η οριογραμμή της παραλίας δεν μπορεί να υπερβαίνει την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή», διότι το όριο του σχεδίου πόλης είναι ρυμοτομική γραμμή.
- Εφόσον γίνει η προηγούμενη στο εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθου 5, να προστεθεί νέα παράγραφος στο άρθρο 5 που να αναφέρει ότι: « Όπου έχει καθορισθεί η ζώνη παραλίας με το καθεστώς των προηγούμενων νόμων αντίθετα από τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, σε οικισμούς με σχέδιο πόλης όπου έχει μεταβληθεί η οριογραμμή λόγω νόμιμων τεχνικών έργων ή φυσικών αιτιών, μπορούν να επανακαθορισθούν τα όρια αιγιαλού, παραλίας ή παλαιού αιγιαλού με τις διαδικασία που προβλέπει το εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5, με την προϋπόθεση ότι η απαλλοτρίωση για την παραλία δεν έχει συντελεσθεί».
Όπως ανέφερε χθες σε Δελτίο Τύπου η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η πρώτη πρόταση έγινε αποδεκτή στο σχέδιο νόμου και η ρυμοτομική γραμμή αντικατέστησε την γραμμή δόμησης.
Για το δεύτερο αίτημα, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι θα γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις με βάση την πρόταση του βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς την επαναχάραξη στην περιοχή.
«Δεύτερο ήταν το σχόλιο του κ. Κατρίνη, και το δεχόμαστε. Οπότε στο άρθρο 5 του σχεδίου νόμου, στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, η φράση «την εγκεκριμένη γραμμή δόμησης» αντικαθίσταται από τη φράση «την εγκεκριμένη ρυμοτομική γραμμή». Αφορά προβλήματα του σχεδίου πόλεως στην περιοχή του Κατακόλου. Το δεύτερο αίτημα που έχουν, το οποίο το εξετάζουμε και κοιτάμε πώς θα διευθετηθεί μέσω του ΠΔ, για την επαναχάραξη του σχετικού Π.Δ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετραλιάς.
-Ύστερα από επικοινωνία της βουλευτή Ηλείας με τον εισηγητή του σ/ν, Στ. Πέτσα
Δ. Αυγερινοπούλου: «Δεκτή η τροποποίηση για την Αλκυόνα στον νόμο για τον αιγιαλό»
Δεκτό έγινε το αίτημα που μετέφερε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ Διονυσία Αυγερινοπούλου στον εισηγητή του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό, Στέλιο Πέτσα, για την τροποποίηση άρθρου που επηρεάζει τον παραλιακό οικισμό στην Αλκυόνα Κατακόλου.
Στο εδάφιο ι της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του νέου νόμου, όπου γίνεται αναφορά στην οριογραμμή της παραλίας σε οικισμούς εντός σχεδίου πόλης, η φράση «γραμμή δόμησης» αντικαταστάθηκε με τη φράση «ρυμοτομική γραμμή», όπως ακριβώς είχαν ζητήσει με αίτημά τους ο δήμος Πύργου και οι παραλιακοί ιδιοκτήτες στον οικισμό της Αλκυόνας.
Όσον αφορά τον καθορισμό του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, προβλέπεται ρητά στο ίδιο άρθρο του νέου νόμου η συγκρότηση επιτροπής σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, η οποία θα αναλάβει αυτήν την αρμοδιότητα. Επίσης, προσδιορίζονται τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη στον καθορισμό και προβλέπεται η δυνατότητα ενδικοφανούς προσφυγής σε δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προτού δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις καθορισμού του αιγιαλού.
Η Διονυσία Αυγερινοπούλου τόνισε ότι με την αποδοχή της τροποποίησης του νόμου ικανοποιείται σε πρώτη φάση ένα βασικό αίτημα των κατοίκων για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις στον οικισμό, ενώ παραμένει εφικτή η δυνατότητα για επανακαθορισμό εφόσον υπάρχουν νέα χωροταξικά δεδομένα και πληρούνται όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια.
«Η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα της δημοτικής αρχής Πύργου και των θιγόμενων κατοίκων στην Αλκυόνα για την αντικατάσταση της γραμμής δόμησης με τη ρυμοτομική γραμμή, κατανοώντας απόλυτα τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, με τις νέες διατάξεις προσφέρει τη δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων που αφορούν τον επανακαθορισμό, εφόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια», δήλωσε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Μ. Κατρίνης: «Στήριξη στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων Αλκυόνας Κατακόλου»
«Οι κάτοικοι του οικισμού Αλκυόνα στο Κατάκολο, κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, λόγω του νέου ορισμού που εισάγει το νομοσχέδιο για την οριογραμμή της παραλίας. Ενώ ο ισχύων νόμος 2971/2001 προστατεύει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε περιοχές με σχέδιο πόλης, ορίζοντας ρητά (άρθρο 1, παρ. 2) ότι η ζώνη της παραλίας δεν θίγει τα υφιστάμενα όρια του σχεδίου πόλης, το νομοσχέδιο εισάγει ένα νέο ορισμό της γραμμής παραλίας, με τον οποίο καταργεί αυθαίρετα το σχέδιο πόλης και όλα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν δημιουργηθεί με βάση αυτό. Επιπλέον, δεν δίνει τη δυνατότητα επανακαθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας, για καθορισμούς που είχαν γίνει με τους παλαιότερους νόμους, όπως συμβαίνει με τον ισχύοντα νόμο»