FOLLOW US: facebook twitter

Και με τη… βούλα μελέτη στο Φράγμα Πηνειού

Ημερομηνία: 05-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον

-Υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνησή της από τον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σταϊκούρα

-Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας προς τους πολίτες της Ηλείας, τόνισε η βουλευτής Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης

Επιμέλεια: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Με στόχο την ένταξη του Φράγματος Πηνειού σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2025 υπεγράφη χθες και επίσημα η σύμβαση μελέτης συμπληρωματικών έργων από τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών,, Χρήστο Σταϊκούρα, παρουσία και της βουλευτή Ηλείας και προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου. 

Στο συμβατικό αντικείμενο της μελέτης, περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός νέων αρδευτικών δικτύων στη Μανωλάδα, συνολικής έκτασης 114.000 στρ., η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των κατασκευασμένων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, ο σχεδιασμός νέων έργων άρδευσης, 18.370 στρεμμάτων, και ύδρευσης του Δήμου Ωλένης, η περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, η αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα, η υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ταμιευτήρα Πηνειού – Διαχείριση του υδατικού δυναμικού και η διερεύνηση έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα Πηνειού από γειτονικές υδρολογικές λεκάνες εφ’ όσον υπάρξουν οι δυνατότητες.

Η προεκτιμώμενη αμοιβή ανέρχεται σε 8.610.434,72 ευρώ με ΦΠΑ και η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου, δηλαδή για τον καθαρό χρόνο εκπόνησης της μελέτης, ορίζεται σε 16 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα του καλοκαιριού του 2025 η μελέτη θα είναι ολοκληρωμένη και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών,, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε στις δηλώσεις του, κατά την υπογραφή της σύμβασης μελέτης, πως το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία αποτελεί σημαντικό έργο για την ύδρευση και τη γεωργική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.   «Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το φράγμα Πηνειού στην Ηλεία αποτελεί σημαντικό έργο για την ύδρευση και τη γεωργική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Υπογράφουμε, σήμερα, τη σύμβαση μελέτης των συμπληρωματικών έργων που απαιτούνταιπροκειμένου να υποστηρίξουμε, να αναδείξουμε και να εμπλουτίσουμε την αξία αυτής της υποδομής. Πρόκειται για ένα έργο που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του φράγματος, δίνοντας πνοή στην τοπική κοινωνία και οικονομία».

Δ. Αυγερινοπούλου: Εκπληρώνουμε μια δέσμευση προς τους πολίτες της Ηλείας»

Η κ. Αυγερινοπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή της σύμβασης, σημειώνοντας ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα οραματικό έργο για την Ηλεία και ειδικά για τον πρωτογενή τομέα. «Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκπληρώνει μια σημαντική δέσμευσή του απέναντι στους πολίτες της Ηλείας για ένα οραματικό έργο του νομού μας.

Η ριζική αναβάθμιση των υποδομών του φράγματος αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, για αυτό καιτο έργο χαρακτηρίστηκε εθνικού επιπέδου και δεσμεύτηκαν οι πόροι για την ωρίμανσή του. Η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του φράγματος θα έχει πολλαπλά οφέλη αφενός για την περιφερειακή και εθνική οικονομία, διότι θα βελτιώσει θεαματικά την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών του ηλειακού κάμπου και αφετέρου στο περιβάλλον, διότι θα βάλει τις βάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστώ τον υπουργό Υποδομών,κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την αποτελεσματική συνεργασία».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος