FOLLOW US: facebook twitter

“Ο Γνήσιος φίλος του Χριστού, Άγιος Σπυρίδων εορτάστηκε λαμπρά, στον Πύργο”

Ημερομηνία: 13-12-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Με την δέουσα λαμπρότητα, την πρέπουσα Εκκλησιαστική ευταξία και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, εορτάστηκε το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου 2023, η Ιερή μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος είναι από τους πλέον λαμπρότερους αστέρες της Χριστιανικής μας Πίστης, «ο επίγειος άγγελος και ουράνιος άνθρωπος», καθώς επίσης και μία προσωπικότητα γεμάτη Φως, που μας οδηγεί στο δρόμο της Πίστης, της Αρετής, της Αγάπης, της Φιλανθρωπίας αλλά και της Υπομονής! 

Ο Άγιος Σπυρίδων, παρά το γεγονός ότι ήταν ολιγογράμματος από βοσκός αλόγων προβάτων έγινε ποιμήν λογικών προβάτων, αναδείχθηκε στην συνέχεια Επίσκοπος της Αγίας μας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης κατατάχθηκε με την αγία ζωή Του, εις τον Ιερό χώρο των αγίων, ενώ κατέστη το “Καύχημα των Ορθοδόξων και το Φως της Οικουμένης”.

Τα δε θαύματά Του, είναι άπειρα μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνοντας έτσι τους στίχους του Συναξαριστού που μας λέει χαρακτηριστικά ότι: «Ο θαυματουργός καν τέθνηκε Σπυρίδων του θαυματουργείν ουκ έληξε εισέτι». Ο Άγιος Σπυρίδωνας άγγιξε τον Θεό και ο Θεός τον περιέβαλε στην αγκαλιά Του. Γι’ αυτό και τον δόξασε με την Αγιότητα!

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου και την φιλάδελφη συμμετοχή των Αιδεσιμ. π. Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου, π. Θεοδώρου Χαμάλη, π. Γρηγορίου Πάπαρη, π. Βασιλείου Λαγκαδινού, π. Θεοδώρου Πανουτσοπούλου, π. Κωνσταντίνου Φαλτσέτα, π. Παναγιώτου Δημητρακοπούλου, π. Ιωάννου Διαμαντοπούλου, π. Νεκταρίου Συμεωνίδη, π. Χρήστου Αργυροπούλου, π. Γεωργίου Κουτσοχρόνη και του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και ευλογήθηκαν οι προσφερθέντες άρτοι και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Μπακοπούλου, πλαισιωμένου από τους Αιδεσιμ. π. Χαραλάμπο Αθανασόπουλο, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο και τον Εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Κατσηδήμα.

Τους ύμνους της εορτής έψαλαν μελίρρυτα οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και κ. Αργύρης Ζέζας ως καλοί και γνήσιοι θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λαμπρών Θρησκευτικών εκδηλώσεων, συγκινητική ήταν η συμμετοχή πλήθους φιλέορτων Χριστιανών της ενορίας, καθώς επίσης και των κατοίκων του Πύργου, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό. Μεταξύ αυτών ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο νέος Δήμαρχος Πύργου κ. Ευστάθιος Καννής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Θεόδωρος Κόρδας, κ. Νίκος Θεοδώρου και κ. Γεώργιος Κάρδαρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σπυρίδων Πολίτης.

Αμφότεροι προσήλθαν για να προσκυνήσουν τον γνήσιο μιμητή του καλού ποιμένος Χριστού, τον Άγιο Σπυρίδωνα εκ ζητώντας την ευλογία του μεγάλου και λαοφιλούς Αγίου, που διακρίθηκε για την πίστη, την αγάπη, την φιλανθρωπία και την υπομονή του, ενώ με το κύρος της αγίας και ηθικής ζωής του κατατρόπωσε τους Αρειανούς και αναδείχτηκε ως ένας από τους λαμπρούς υπερασπιστές της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστεώς μας, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.

Ο Άγιος Σπυρίδων με το τρανό παράδειγμά Του, καθοδηγεί την Οικουμένη και μας διδάσκει να συμπεριφερόμαστε στη ζωή μας, από όποια θέση κληθούμε να υπηρετήσουμε την κοινωνία, με απλότητα, ακακία, αγάπη προς το συνάνθρωπο και πίστη στην Εκκλησία και τις πατρώες παραδόσεις, γενόμενοι φωτεινά παραδείγματα για όλους!

(Εκ του Ιερού Ναού).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος