FOLLOW US: facebook twitter

Ο Σ. Φάμελλος μιλά στην «Πρωινή»: «Να συγκροτήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για τον Κυπαρισσιακό»

Ημερομηνία: 15-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”129780″ img_size=”full”][vc_column_text]Την έναρξη συζήτησης για το αναπτυξιακό πλαίσιο της νότιας Ηλείας υπογραμμίζει ως πρώτιστη προτεραιότητασε συνέντευξή του στην Πρωινή οηλειακής καταγωγής βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, μετά την απόρριψη των προσφυγών για την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όντας ο υπουργός που χειρίστηκε τη θέσπιση του Προεδρικού Διατάγματος, επισημαίνει ότι η προστασία της περιοχής είναι κεντρική στρατηγική στόχευση της ΕΕ, σημειώνει πως η συνέχιση της συζήτησης για την κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος είναι ατελέσφορη και παραθέτει έναν «οδικό χάρτη» για την επόμενη μέρα.

Ποιο είναι το πρώτο σχόλιό σας για την απόφαση του ΣτΕ;

Νομίζω ότι με αυτήν την απόφαση κλείνει ένας κύκλος συζήτησης και διλημμάτων. Πλέον η περιοχή έχει ένα ασφαλές, σταθερό και ισχυροποιημένο πλαίσιο προστασίας και πρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα. Όσο ασχολούμαστε με το πώς θα καταρριφθεί το Προεδρικό Διάταγμα ή πώς θα φτιάξουμε πιθανά παραθυράκια, θα καταναλώνουμε ωφέλιμες δυνάμεις και θα κινδυνεύουμε διαρκώς με παραπομπή και καταδίκη. Δεν θα αναπτύσσονται οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα αξιοποιείται η περιουσία και ο πλούτος της περιοχής μας και θα μας λείπουν επενδύσεις που θυμάμαι ότι είχαν σχεδιαστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως στον Καϊάφα, και δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι τοπικές, αυτοδιοικητικές, πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής πρέπει να ασχοληθούν με το πώς το Προεδρικό Διάταγμα θα δώσει προστασία και τοπικό εισόδημα, που είναι και το ζητούμενο. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουμε με την Κομισιόν, διότι η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον τύπο αλλά και για την ουσία, δηλαδή αν διαχειριζόμαστε με επάρκεια σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να κλείσει τη συζήτηση για τον Κυπαρισσιακό και να μην υπάρχουν κίνδυνοι για νέες παραπομπές και πρόστιμα, διότι μια συζήτηση ξεδοντιάσματος του ΠΔ είναι ανεδαφική.

Επικρατεί η αίσθηση ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποτρέπει την ανάπτυξη στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ποια είναι η άποψή σας;

Το Προεδρικό Διάταγμα προέκυψε ως αποτέλεσμα όχι μόνο των μελετών ή της πρόθεσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τυπική και ουσιαστική σύμμαχος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περιβάλλοντος, αλλά υπάρχουν και συγκεκριμένα όρια που μας βάζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν ήταν μόνο πολιτική πρωτοβουλία ή συνέχεια μιας μελέτης, αλλά είχε να κάνει με τη στρατηγική της Ευρώπης για τις περιοχές αυτές και αυτό μας είχε επισημανθεί από το ΣτΕ. Δεν επιχειρήσαμε να εισαγάγουμε εκ του μηδενός ένα θεσμικό πλαίσιο. Είχαμε την κατεύθυνση και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ και ταυτόχρονα ελέγχους για καταδίκη. Υπήρχαν και όρια μέσα στα οποία μπορούσαμε να κυμανθούμε και πρέπει να σας ομολογήσω ότι συμπεριλάβαμε αρκετές εξαιρέσεις από τις αυστηρές προτάσεις των μελετών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για να υπάρχουν περιθώρια για τους κατοίκους και για παραγωγικές δραστηριότητες.

Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα;

Πρώτον πρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος να επιλύσει ζητήματα ελέγχου και παραβάσεων που έχον προκύψει από τους αρμόδιους επιθεωρητές. Δεύτερον, η υπόθεση της προστασίας και της ανάπτυξης της περιοχής δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ενός αθηνοκεντρικού συστήματος αποφάσεων με γαλάζια παιδιά. Ήταν καταστροφική η κατάργηση των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής να διεκδικήσουν την επαναφορά του συστήματος της περιφερειακής οργάνωσης και συμμετοχής στη διαχείριση της περιοχής. Αποκέντρωση και ο φορέας στον τόπο του. Τρίτον, πρέπει να στελεχωθούν οι φορείς με προσωπικό κατάλληλο για την ανάπτυξη και τη φύλαξη της περιοχής, διότι ο κ. Χατζηδάκης πάγωσε τις σχετικές προκηρύξεις. Τέταρτον, θα πρέπει να έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο συμβατό με το Προεδρικό Διάταγμα, που θα περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν, γεωργικές, τουριστικές, κ.ά. Εδώ πρέπει οι δήμοι και η Περιφέρεια να καθοδηγήσουν όλη την οικονομική δραστηριότητα που ταιριάζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Όλα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν και να προστεθούν σε οικοτουριστικές δραστηριότητες ή δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Θεωρείτε ότι μπορεί το Προεδρικό Διάταγμα να αποτελέσει «όχημα» ανάπτυξης;

Το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί εφόδιο για την περιοχή, για αυτό και η πρότασή μας είναι να μετατραπεί σε αναπτυξιακό εργαλείο. Πρέπει να σταματήσουμε να γυρίζουμε προς τα πίσω και να μπλέκουμε σε νομικά ή γραφειοκρατικά διλήμματα ενώ έχουμε μπροστά μας ένα πεδίο συνεργασιών που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να αφήσουμε την εσωστρέφεια  αντιδικιών, να αποτρέψουμε νέες καταδίκες, να αποκτήσουμε φορέα τοπικό που θα προστατεύει και δίνει ιδέες ανάπτυξης και να δουλέψουμε όλοι σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο. Η περιοχή θα έχει τη δυνατότητα να προσκαλεί και να υποδέχεται κόσμο που ενδιαφέρεται για τα οικοσυστηματικά χαρακτηριστικά της. Υπάρχει ένας πλούτος που δεν πρέπει να πάει χαμένος. Να τον προστατεύσουμε, να τον αναδείξουμε και να σχεδιάσουμε δραστηριότητες που είναι συμβατές με αυτό το μοντέλο.

Οι κυνηγοί έχουν δίκιο στις διαμαρτυρίες τους;

Από όσο θυμάμαι ως υπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει τη θήρα ως εργαλείο ενσωματωμένο στη δασική στρατηγική της χώρας, που αναπτύσσεται, να σχεδιάζεται και να οριοθετείται από τα οικοσυστηματικά χαρακτηριστικά της χώρας. Αυτό ήταν σε απόλυτη συμφωνία με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, κάτι που σημαίνει πως οι κυνηγοί ως θεσμός έχουν συμφωνήσει με αυτήν την οικοσυστηματική ανάγνωση, διότι μόνο έτσι μπορεί να έχει αειφόρα χαρακτηριστικά η θήρα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia