Ο… έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”77876″ img_size=”full”][vc_column_text]Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης να διέψευσαν τα σενάρια των τελευταίων ημερών για μεταξύ τους προσέγγιση, αλλά το πολιτικό φλερτ ανάμεσά τους ήταν εμφανές και διάχυτο καθ’ όλη την εκδήλωση για το βιβλίο του Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις. Ευρωπαίοι εξ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;», το οποίο και παρουσίαζαν οι δυο τους μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών Γιώργο Παγουλάτο.
Μέσα από την εκδήλωση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ξεκάθαρο προσκλητήριο μήνυμα συμπόρευσης, τόσο προς τον Σταύρο Θεοδωράκη που καθόταν δίπλα του στο πάνελ όσο και προς τη Φώφη Γεννηματά.
Ήδη από την έναρξη της εκδήλωσης υπήρχε πράγματι, όπως ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης Παύλος Τσίμας, ένας ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Και αφορούσε βέβαια τα σενάρια που μιλούσαν για μεταβολή της στάσης του Ποταμιού στο Μακεδονικό χάρη της προσέγγισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης τα χαρακτήρισε «επιστημονικής φαντασίας», δηλώνοντας ότι «δεν μπαίνουμε σε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή», ενώ και ο κ. Θεοδωράκης αντίστοιχα δήλωσε ότι δεν θα προσχωρούσε σε άλλα κόμματα, καθώς και ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει την άποψή του στο Μακεδονικό.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπαμε, το φλερτ ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Ποτάμι ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Χαρακτηριστική η παραίνεση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Θεοδωράκη, μετά τις εκλογές η κόκκινη κάλτσα του να έχει περιοριστεί σε σχέση με τα μπλε κορδόνια του. Και η βάση αυτού του φλερτ ήταν η συγκρότηση ενός μετώπου υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες κινούνται βέβαια στην κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας και του μικρότερου κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Θεοδωράκης, αναφερόμενός στη συνύπαρξή του στο πάνελ με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ είπε ότι «προχωράμε με τόλμη απέναντι στο μέλλον».
Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι «συμφωνούμε σε πολλά με το Ποτάμι στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα» και τάχθηκε κατά της στρατηγικής των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (που ως γνωστόν προβάλλει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.), καλώντας «άλλες δυνάμεις» που συμφωνούν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν και να συμπορευτούν με τη Ν.Δ. Και παράλληλα τους έστειλε το μήνυμα ότι θα διατηρήσουν «ακέραιο το διακριτό τους στίγμα».
Φράση που ενισχύει την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης κατά βάθος όχι μόνο δεν θα δυσφορούσε με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ποτάμι, αλλά ξέρει ότι η υπερψήφισή της θα τον απάλλασσε από το βάρος τού να κληθεί να τη διαχειριστεί ο ίδιος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]