FOLLOW US: facebook twitter

Ο εφιάλτης της ερήμωσης: Ο φόβος της δημογραφικής και οικονομικής ύφεσης πλανιέται στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας

Ημερομηνία: 17-08-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”142436″ img_size=”full”][vc_column_text]

-«Ο κόσμος έχει ανάγκη από εργασία για να μην επαναληφθεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση του 2007», τονίζει στην «Πρωινή» ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Γ.Γεωργιόπουλος
-Στα 127.000 στρέμματα έφτασε η καμένη γη, σύμφωνα με τα στοιχεία του δασαρχείου Πύργου

[/vc_column_text][vc_column_text]Τρομάζει η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αφού η τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή ενδέχεται να οδηγήσει σε δημογραφική «αιμορραγία», ειδικά στην ορεινή ζώνη, αν δεν εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής το συντομότερο δυνατόν.

Τα καμένα λιοστάσια και βοσκοτόπια έχουν βυθίσει στην απόγνωση τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, καθότι έχασαν το βασικό τους εισόδημα διαβίωσης για πάρα πολλά χρόνια, δίχως να είναι σίγουροι πότε θα μπορέσουν να ξαναστήσουν τις καλλιέργειές τους. Σε συνδυασμό με το καταθλιπτικό τοπίο που έχουν διαμορφώσει οι στάχτες και οι καμένοι κορμοί δέντρων, η μαζική μετανάστευση των πολιτών είναι ένα ενδεχόμενο που προκαλεί τεράστιο προβληματισμό στη δημοτική αρχή Αρχαίας Ολυμπίας, δεδομένων των επιπτώσεων που προκλήθηκαν στη Ζαχάρω και γενικότερα στην Ηλεία μετά την πύρινη τραγωδία του 2007.[/vc_column_text][vc_single_image image=”121063″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, συζητώντας τόσο με τον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χτύπησε το «καμπανάκι» της δημογραφικής συρρίκνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να καταρτιστεί το συντομότερο δυνατόν ένα πλάνο που θα προβλέπει εισοδηματική στήριξη και παροχή κινήτρων για εργασία.

«Οι συμπολίτες μας θέλουν εργασία, έχουν ανάγκη από ουσιαστική στήριξη για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Μετά τις πυρκαγιές του 2007, ο πληθυσμός της Ζαχάρως μειώθηκε κατά 40% περίπου, ενώ και στην περιοχή της Ολυμπίας καταγράφηκε πληθυσμιακή μείωση κοντά στο 25%. Αυτό είναι το βασικότερο που θέλουμε να αποφύγουμε, να μην ερημώσει ο τόπος. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, είναι απολύτως αναγκαίο ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Χωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα, δεν υπάρχει αύριο. Της το χρωστάνε αυτό το πρόγραμμα της Ολυμπίας», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Γεωργιόπουλος και πρόσθεσε πως η δημοτική αρχή έχει ήδη καταθέσει τη δική της πρόταση, τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Έχουμε ήδη καταρτίσει ένα υπόμνημα δώδεκα προτάσεων, με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν. Είναι επιτακτική ανάγκη η στήριξη των πυρόπληκτων αλλά των επαγγελματιών που επλήγησαν εμμέσως από την πυρκαγιά, χωρίς κατ΄ ανάγκη να έχουν ζημιές. Το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείτο στον πρωτογενή τομέα, για τουλάχιστον πέντε χρόνια θα είναι οικονομικά ανενεργό. Αν δεν τους στηρίξουμε, αναπόφευκτα θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Πρέπει πάση θυσία να το αποτρέψουμε», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”100218″ img_size=”full”][vc_column_text]Τρομάζει η οικονομική ζημιά

Η έντονη ανησυχία του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας πηγάζει κυρίως από τη ζημιά στον πρωτογενή τομέα, αφού «κάηκε» ένας κύκλος εργασιών στην αγροτική παραγωγή, ο οποίος υπολογίζεται στα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως και σε βάθος εξαετίας μπορεί να φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδ. Βασιλόπουλος, οι απώλειες είναι μεγάλες και ακόμα απρόβλεπτες.

«Η οικονομική απώλεια φτάνει σίγουρα τα 60 με 70 εκατ. ευρώ σε βάθος εξαετίας και μπορεί να φτάσει και τα 100 εκατ. ευρώ, αν έχουμε και παράπλευρους παράγοντες, όπως πχ πλημμύρες και κατολισθήσεις. Δεν είναι μόνο το αγροτικό εισόδημα που χάθηκε από το ελαιόλαδο, από τα αμπέλια, τη σταφίδα, τα σιτηρά, τα κεράσια κλπ. Είναι π.χ. και οι εργάτες γης που δεν θα απασχοληθούν, οι δαπάνες για τη φροντίδα της καλλιέργειας, είναι μια ολόκληρη αλυσίδα που έσπασε», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”143594″ img_size=”full”][vc_column_text]Αποτύπωση και άμεσες αποφάσεις

Πολύ μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση είναι η καταστροφή στην Ηλεία, αφού οι καμένες εκτάσεις φτάνουν συνολικά στα 127.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το δασαρχείο Πύργου από το σύστημα «Κοπέρνικος». Τα 122.829 στρέμματα αφορούν τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και περίπου 4.000 στρέμματα είναι η καμένη στον δήμο Πύργου, στη ζώνη Λαμπέτι-Κολίρι-Βαρβάσαινα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”57583″ img_size=”full”][vc_column_text]Από τα 122. 829 στρέμματα, το 51,8% αφορά δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ το 48,2% αφορά γεωργικές εκτάσεις. Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, η ζημιά είναι τεράστια, τόσο στο περιβάλλον όσο και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της επόμενης μέρας, το δασαρχείο Πύργου ενέκρινε την απομάκρυνση της επικίνδυνης καμένης βλάστησης από τα πρανή και εκατέρωθεν των επαρχιακών, δημοτικών και κοινοτικών οδών στις πυρόπληκτες περιοχές, για την ασφάλεια των διερχομένων και την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτω, αφού είναι πλέον πιθανές οι πτώσεις από θλάση ή εκρίζωση.

Όπως επισήμανε ο κ. Λάττας, η απόληψη της επικίνδυνης καμένης δασικής βλάστησης από τα πρανή και εκατέρωθεν των ανωτέρω διαδρομών θα πρέπει να γίνει σε άμεσο χρονικό διάστημα σε συνεργασία του Δασαρχείου Πύργου και του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας, προκειμένου να αποδοθεί στους κατοίκους των όμορων περιοχών για κάλυψη ατομικών αναγκών θέρμανσης.

Επίσης, απαγορεύεται η ρίψη των υπολειμμάτων εντός των καμένων δασικών εκτάσεων, εκτός και αν προηγουμένως θρυμματιστούν, ενώ καμία υλοτομική εργασία πέραν των προαναφερόμενων δεν επιτρέπεται εντός των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων χωρίς τη σχετική άδεια.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia