Ο «εφιάλτης» της ακρίβειας και των πλειστηριασμών επελαύνει…
Σε αντίθεση με την Ελλάδα άλλες χώρες υψώνουν δίχτυ ασφαλείας για καταναλωτές και δανειολήπτες
Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωσε πως «οι πλειστηριασμοί αποτελούν μικρή εξαίρεση» αλλά στο Μαξίμου φοβούνται ότι οι εικόνες της έξωσης από το σπίτι της Ιωάννας Κολοβού μπορούν να στοιχειώσουν τον δρόμο προς τις κάλπες.
Ο φόβος τους δεν είναι αβάσιμος – μια ματιά μόνον στην επίσημη σελίδα eauction δείχνει πως είναι ήδη προγραμματισμένοι σχεδόν 160.000 πλειστηριασμοί, και εξ αυτών 1.275 έχουν δρομολογηθεί μόνον για την επόμενη εβδομάδα.
Αντιστοίχως, ο Αδωνις Γεωργιάδης μπορεί να διακήρυξε ότι «η BlackFriday ξεκίνησε από το καλάθι του νοικοκυριού» αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις – τις οποίες επίσης στο Μαξίμου μελετούν εξονυχιστικά – βγάζουν την ακρίβεια πρώτη στις αγωνίες των πολιτών.
Στην τελευταία μέτρηση της MRB το 61,1% των ερωτηθέντων δήλωσε πως το περίφημο καλάθι δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και μόνον το 33% το αποτίμησε ως θετικό ή μάλλον θετικό μέτρο. Εκείνοι δε που το χαρακτηρίζουν σίγουρα θετικό φθάνουν μόλις στο 6,6%.
Τούτων δοθέντων, η προτροπή Μητσοτάκη στους «αριστερούς του χαβιαριού» και τους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας» να «πάρουν το κουβαδάκι τους και να παίξουν αλλού» περισσότερο πολιτική αγωνία υποκρύπτει και πολύ λιγότερo πολιτική αυτοπεποίθηση για τα οφέλη του καλαθιού.
Ομοίως, η δήλωσή του ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών «να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες όσον αφορά τους συνεπείς δανειολήπτες» υποκρύπτει την έκδηλη ανησυχία της κυβέρνησης για την ζημιά που μπορεί να της κάνει το κύμα των πλειστηριασμών και των εξώσεων που δρομολογούν πλέον οι sevicers – τα funds που έχουν αγοράσει «κοψοχρονιά» από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια.
Πόσο μάλλον, που οι εξώσεις δανειοληπτών συνδέονται, και αναδεικνύονται, από την αντιπολίτευση ως η απόληξη του «μοντέλου διακυβέρνησης Πάτση».
Τα μηνύματα στο Μαξίμου και η παρέμβαση Μητσοτάκη
Οι πληροφορίες λένε πως και τα δύο θέματα, εκείνα της ακρίβειας και των πλειστηριασμών, αξιολογήθηκαν στις τελευταίες συσκέψεις του Μαξίμου ως πολιτικές απειλές υψηλής επικινδυνότητας – πολύ πιο υψηλής από εκείνη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.
Η πρώτη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης που αποφασίστηκε ήταν να βγει μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές πολιτικές κατά της ακρίβειας ενώ σε δεύτερο επίπεδο εστάλη το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο θέμα των πλειστηριασμών – ένα θέμα, που κρίνεται ότι μπορεί να διαμορφώσει έδαφος απρόβλεπτων κοινωνικών εκρήξεων.
Αμέσως μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο κυβερνητικής παρέμβασης υπέρ των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, το υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε ότι επίκειται συνάντηση του Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.
Κατά τις ίδιες διαρροές ο υπουργός Οικονομικών θα κομίσει διπλό μήνυμα στους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών: θα ζητήσει να επιδειχθεί ευαισθησία στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Το μήνυμα και το στίγμα έσπευσε να δώσει λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας λέγοντας σε τραπεζικό συνέδριο ότι «το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και να δείξει ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Το ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση εδώ είναι πως το κλίμα στους τραπεζικούς κύκλους δεν δείχνει προθυμία για τέτοιου τύπου βήματα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως ουδεμία παρέμβαση σχεδιάζεται για την δράση των funds, τα οποία με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και το πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση έστησε, κινούνται πια απολύτως ανεξέλεγκτα.
Ασπίδα ασφαλείας σε Ισπανία και Ιταλία για την ακρίβεια και την προστασία των δανειοληπτών
Την ώρα λοιπόν που στην Ελλάδα οι οικονομικοί υπεύθυνοι θριαμβολογούν πως η ελληνική οικονομία επελαύνει και άρα χρεία άλλων μέτρων δεν υπάρχει, άλλες χώρες επιχειρούν να δουν πέρα από το δάκτυλό τους και να ενισχύσουν τον πληθυσμό τους από την ακρίβεια του πληθωρισμού. Δημιουργούν λοιπόν ένα δίχτυ ασφαλείας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από την μια και την προστασία των δανειοληπτών από την άλλη.
Ακόμη και οι νεοφασίστες της ΤζόρτζιαΜελόνι σχεδιάζουν να απαλλάξουν από το ΦΠΑ είδη πρώτιστης ανάγκης (ψωμί, γάλα, παιδικές τροφές, αντισταθμίζοντάς τα με αύξηση στον καπνικό φόρο), όταν η Ελλάδα αφήνει τα πάντα να καλπάζουν με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι μία τέτοια μείωση θα ωφελούσε τους πλουσίους.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση πηγαίνει ακόμη πιο μακριά: πέρα από τις μειώσεις στους φόρους για πολλά είδη πρώτης ανάγκης, πλέον το υπουργικό συμβούλιο μονομερώς και με συναίνεση των τραπεζών επί της αρχής, ενέκρινε την περασμένη τρίτη μία δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση της καταβολής στεγαστικών δανείων σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ευάλωτη κατάσταση.
Η ραγδαία ανοδική πορεία τωνεπιτοκίων τους τελευταίους μήνες έχει προκαλέσει ασφυξία σε πολλούς μικρομεσαίους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα μέγα μέρος από αυτούς να διατρέχει τον κίνδυνο να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στο δάνειο. Έτσι χιλιάδες κατοικίες υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν σε «κοράκια» και να γιγαντωθεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που ήδη έχει ξεκινήσει με τις αυξήσεις στα ενοίκια και την κρίση στην κοινωνική κατοικία.
Πέρα από το πακέτο μέτρων του υπουργείου οικονομικών, η ένωση τραπεζών και η τράπεζα της Ισπανίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκονται σε εντατικές διαβουλεύσεις, προκειμένου να διευρυνθεί η ασπίδα ασφαλείας για τους δανειολήπτες και για να συμφωνηθεί μία σειρά από ενέργειες, με τις οποίες θα μειωθούν οι πληρωμές των στεγαστικών δανείων.
Μόνο οι κυβερνώντες στην Ελλάδα σφυρίζουν αδιάφορα παρασύροντας τη χώρα στον κατήφορο.