FOLLOW US: facebook twitter

Ο Δήμος Ήλιδας προχωρά στην δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου 3,6 εκ. ευρώ για το Διυλιστήριο Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 28-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Περιβάλλον
Λύση στην αντιμετώπιση των μεγάλων συγκεντρώσεων σιδήρου & μαγγανίου στο νερό

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια το Διυλιστήριο Αμαλιάδας με την ποιότητα του πόσιμου νερού εξαιτίας των μεγάλων συγκεντρώσεων μαγγανίου και σιδήρου, σκοπεύει να λύσει μια κι έξω ο δήμος Ήλιδας, καθώς προκηρύσσεται για το σκοπό αυτό ένα σημαντικό έργο της τάξης των 3.662.340,00€. .

Άλλωστε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης σε πρόσφατη εφ’ ολης της ύλης συνέντευξη τύπου, είχε αναφερθεί στο θέμα του Διυλιστηρίου και στις ενέργειες που έγιναν για να μην πάει χαράμι το έργο, καθώς τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στην εμφάνιση μαγγανίου και σιδήρου στο νερό τονίζοντας ότι “Είχα δεσμευτεί, πως το διυλιστήριο θα λειτουργήσει ώστε για τα επόμενα 50 χρόνια όλη η Βόρεια Ηλεία να πίνει καθαρό νερό από ένα έργο που κόστισε 20 εκ ευρώ. Το διυλιστήριο λειτουργεί πλέον. Τα προβλήματα,  ωστόσο στη διανομή του νερού από το διυλιστήριο υπάρχουν και είναι πολλά. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 5,5 εκ ευρώ για να αντικαταστήσουμε 10 χιλιόμετρα αυτού του σαθρού αγωγού. Παράλληλα ετοιμάζουμε το μεγάλο εγχείρημα:  να καταργήσουμε τις γεωτρήσεις με τα συχνά προβλήματα που κάθε λίγο και λιγάκι παρουσιάζονται. Δεν θα περάσει αυτή η θητεία χωρίς να έχει λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα” αναφέροντας ωστόσο ότι “ Και για να μην λένε πως δεν αναγνωρίζω τα σωστά έργα του προκατόχου μου, να πω ότι δημοπρατείται με το ποσό των 700 χιλιάδων ευρώ η κατασκευή του αγωγού από τη δεξαμενή του Γερακίου έως αυτή της Αμαλιάδας».

Το θέμα με το σίδηρο και το μαγγάνιο, είχε προκύψει όμως  πριν από μια τουλάχιστον πενταετία, καθώς οι πολλές βροχοπτώσεις στην περιοχή της λίμνης Πηνειού, αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού στο διυλιστήριο σύμφωνα με μετρήσεις που είχαν γίνει στην εγκατάσταση. Τα φερτά υλικά που κατέληξαν στην λίμνη αλλοίωσαν την ποιότητα του νερού, παρουσιάζοντας αυξημένες ποσότητες μαγγανίου και σιδήρου, ένα πρόβλημα που ως σήμερα δεν είχε καταφέρει να επιλυθεί οριστικά.

Προφανώς ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί. Έται ο δήμος Ήλιδας προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη δημόσια σύμβαση προμήθειας «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ» με κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης τη πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής. Η προκήρυξη του διαγωνισμού έχει  ήδη δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ημερομηνία αποστολής 12/04/2021.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι:

-Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο υφιστάμενο και εν λειτουργία έργο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υψηλές συγκεντρώσεις μαγγανίου και σιδήρου

– η δοκιμαστική 12μηνη λειτουργία (σε περίπτωση εμφάνισης προβλήματος αυξημένου Μαγγανίου και Σιδήρου οπότε ο ανάδοχος θα κληθεί να θέσει σε λειτουργία τον εν λόγω εξοπλισμό)

-Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ασύρματου συστήματος αυτόματης καταμέτρησης υδρομετρητών (A.M.R.) που απαρτίζεται από:

Τρεις χιλιάδες εννιακόσια σαράντα τέσσερα (3.944) υδρομετρητές

-Σύστημα ασύρματου δικτύου αποτελούμενο από μονάδες επικοινωνίας (gateways), κεραίες, ιστούς, κλπ. για την ασύρματη μεταφορά των δεδομένων των υδρομετρητών και των σταθμών ΤΣΕΠ+Π και ΤΣΕΠ στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου

-Ειδικό λογισμικό διαχείρισης επικοινωνίας (networkserver),

-Ειδικό λογισμικό επεξεργασίας και εξαγωγής δεδομένων (applicationserver) και μεταφοράς στη δεδομενών του λογισμικού χρέωσης.

– Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία διατάξεων παρακολούθησης πίεσης και παροχής σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου που απαρτίζονται από:

Δεκαέξι (16) τοπικούς σταθμούς μέτρησης πίεσης & παροχής (ΤΣΕΠ+Π)

-Ειδικό λογισμικό λήψης και επεξεργασίας δεδομένων των ανωτέρων σταθμών ΤΣΕΠ+Π & ΤΣΕΠ.

– η κανονική λειτουργία του Διυλιστηρίου για 18 μήνες.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της προμήθειας/ εγκατάστασης ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης .

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος