FOLLOW US: facebook twitter

Ο χορός της πυγολαμπίδας

Ημερομηνία: 18-10-2023 | Συντάκτης:

Χάρη στο φαινόμενο της βιοφωταύγειας, ο Samuel James κατάφερε να απαθανατίσει μια φαντασμαγορική χορογραφία.

Πολλά είδη σκαθαριών της οικογένειας Lampyridae, κοινώς γνωστά ως πυγολαμπίδες, επικοινωνούν μεταξύ τους χάρη στο φαινόμενο της βιοφωταύγειας (bioluminescence).

Βιοφωταύγεια ονομάζεται το φαινόμενο παραγωγής και έκλυσης ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς. Η διαδικασία αυτή επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, φύκια, μύκητες, ψάρια και έντομα όπως οι πυγολαμπίδες.

Οι πυγολαμπίδες επικοινωνούν μεταξύ τους τις ζεστές νύχτες στα τέλη της άνοιξης και του καλοκαιριού, δηλαδή στο τέλος του κύκλου ζωής του εντόμου, προκειμένου να αναπαραχθούν.

Ο Samuel James παρακολούθησε τις επιδείξεις τους στα Απαλάχια Όρη του Οχάιο επί τέσσερα διαδοχικά καλοκαίρια μεταξύ 2019 και 2022. Οι αναλαμπές μπορεί να ποικίλλουν ως προς το χρώμα, το μοτίβο και τη διάρκεια, καθώς και ανάλογα με τον βιότοπο, την ώρα της νύχτας και την εποχή.

Στις φωτογραφίες του James αναδύεται μια μοναδική παρτιτούρα που αποτελείται από τα λαμπερά φώτα και τις σκοτεινές παύσεις των χορών των εντόμων. 

Πηγή: lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia