Ο Β. Γιαννόπουλος μιλάει στην «Πρωινή»: «Καμία έκπτωση στη νομιμότητα και τη διαφάνεια»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120967″ img_size=”full”][vc_column_text]
*Ο αντιπερ/ρχης Ηλείας μιλάει στην «Πρωινή» για όσα αφορούν τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας
-Τι απαντά για τη διαφορά στη στόχευση των δύο προγραμμάτων και το «εμπόριο ελπίδας»
[/vc_column_text][vc_column_text]Μήνυμα νομιμότητας και διαφάνειας από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στέλνει με δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, να καταθέσει όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα για διερεύνηση
Όπως τόνισε, εξαρχής έχει προβλεφθεί η διασταύρωση όλων των εγγράφων και των στοιχείων με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης νομιμότητα και να αποτραπεί κάθε είδους λαθροχειρία.
«Για να γίνει η τελική κατακύρωση και εκταμίευση της πληρωμής του ποσού στους ωφελουμένους, θα υπάρξει έλεγχος από την ΑΑΔΕ. Εμείς ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε επικοινωνήσει και έχουμε στείλει όλα τα στοιχεία για να γίνει ταυτοποίηση. Αν κάποιος έχει παραποιήσει κάποιο πιστοποιητικό ή στοιχεία της επιχείρησης σε ό,τι αφορά οικονομικά μεγέθη, αυτό θα ταυτοποιηθεί τώρα από τον έλεγχο. Άρα, αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, θα απενταχθεί και παράλληλα θα κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για υποβολή ψευδούς δηλώσεως. Τις όποιες ενστάσεις υποβληθούν, θα τις εξετάσει τριμελής επιτροπή του ΕΦΕΠΑΕ η οποία θα αποτελείται από έναν Νομικό Σύμβουλο του ΕΦΕΠΑΕ, την διευθύντρια και ένα στέλεχος της Περιφέρειας», τόνισε και ζήτησε από οποιονδήποτε έχει έστω τέτοιες ενδείξεις, να πράξει άμεσα τα δέοντα.
«Εάν οποιοσδήποτε έχει την παραμικρή υπόνοια ότι κάποιος παραποίησε στοιχεία και μπόρεσε εξ αυτού να ενταχθεί στη συγκεκριμένη δράση, τον παρακαλώ αυτά τα καταγγείλει επώνυμα. Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσει και τη διαδικασία και θα κάνει καλό και στην Περιφερειακή Αρχή και στον ΕΦΕΠΑΕ. Όλα αυτά τα στοιχεία θα διασταυρωθούν, δεν θα μείνει τίποτα χωρίς έλεγχο. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία να μοιράσουμε χρήματα ελαφρά τη καρδία, δεχόμενοι μια απλή βεβαίωση. Όσον αφορά τη συζήτηση περί ηθικής και νομιμότητας, από τη στιγμή που μιλάμε για νομικά πρόσωπα και από τη στιγμή που η εταιρική συμμετοχή, σε ό,τι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, δεν μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα, δεν μπορούμε να κάνουμε τον ντετέκτιβ. Υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο, μια νομική οντότητα με την εκπροσώπησή της και υποβάλλει το αίτημά της. Το αν είναι ηθικό, αφορά αυτόν που το κάνει, δεν μπορώ εγώ να το κρίνω», επισήμανε.
Παράλληλα, αποκάλυψε πως παρατηρήθηκαν φαινόμενα «εμπόρων ελπίδας». «Ο ηλεκτρονικός τρόπος υποβολής της αίτησης και των δικαιολογητικών που έδινε αυτόματα και τη μοριοδότηση, έδινε το πλεονέκτημα στον ενδιαφερόμενο να γνωρίζει εξ αρχής πόσα μόρια έχει. Ωστόσο, έγινε κι ένα εμπόριο ελπίδας. Γύριζαν κάποιοι δεξιά και αριστερά και έλεγαν “δεν τρέχει τίποτα, έλα εδώ, κάνε αίτηση θα είσαι μέσα”.
Το πρόγραμμα και η κριτική
Πέρα από τα ζήτημα πιθανής παρανομίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αναφέρθηκε εκτενώς στις παραμέτρους του προγράμματος για τις οποίες η περιφερειακή αρχή έχει δεχθεί κριτική, εξηγώντας ποια ήταν η φιλοσοφία και η στόχευση της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
«Μπορώ να δεχθώ ότι η κριτική που γίνεται είναι θετική και καλοπροαίρετη σε κάποιον βαθμό, αλλά θεωρώ ότι όλοι αυτοί αντιπαρέρχονται πλήρως τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που προκύπτουν από το εν λόγω πρόγραμμα. Δεν μπορεί κάποιος να παρακάμπτει με χαρακτηριστική ευκολία ότι από αυτό το πρόγραμμα επωφελούνται 1.017 επιχειρήσεις στη Δυτική Ελλάδα και ότι 30 εκατ. ευρώ θα πέσουν στις τοπικές αγορές και κοινωνίες και ότι διαφυλάσσονται 4.400 θέσεις εργασίες. Αυτό με ξεπερνά, το θεωρώ εξοργιστικό και ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να γίνεται εκ του πονηρού, διότι το πρώτο πρόγραμμα είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, αλλά οι αντιδράσεις αυτές δεν ήταν ούτε κατά διάνοια σ’ αυτό τον βαθμό όταν δημοσιοποιήθηκε η δράση. Στόχος του ήταν η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό διακύβευμα. Η επιχείρηση που απασχολεί 30-40 εργαζομένους έχει άλλες ανάγκες κι αν την ενισχύσεις με 2-3.000€, είναι σταγόνα στον ωκεανό και μετά η επιχείρηση θα προαναγγείλει απολύσεις», εξήγησε και σχολίασε την κριτική για το υψηλό όριο ενίσχυσης.
«Σχετικά με το εύρος της ενίσχυσης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της όλης διαδικασίας και των όποιων παραπόνων, θέλετε να παραδεχθώ ότι κάναμε λάθος σε αυτό; Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ακριβώς επειδή είναι ΕΣΠΑ και αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, εμπλέκεται και το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είχε διαμορφώσει το πλαίσιο (από 5 ως 50.000€). Όταν αντιληφθήκαμε ότι θα μπορούσαμε να βάλουμε χαμηλότερο ποσό, έπρεπε να γίνει τροποποίηση, κάτι που συνεπαγόταν καθυστέρηση 8-12 μηνών, ενώ με τα τωρινά δεδομένα, τον Μάρτιο θα έχουμε εκταμίευση των χρημάτων. Θα το άντεχε η αγορά;», σχολίασε.
Στη συνέχεια ο κ.Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ενταχθούν 4.000 επιχειρήσεις με όριο ενίσχυσης από 4.000 έως 6.000 ευρώ.
«Το μέγεθος της κρίσης είναι τεράστιο και υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες που έχουμε ως Περιφερειακή Αρχή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες και δεν επαναπαυόμαστε στο γεγονός ότι “τρέξαμε” το 1ο πρόγραμμα και όλα καλά και ωραία. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι διασφαλίσαμε ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να τρέξει στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα δεύτερο πρόγραμμα, συμπληρωματικό, προκειμένου να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που απεντάχθηκαν από την πρώτη δράση», εξήγησε στην «Πρωινή» και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι όποιες αστοχίες διαπιστώθηκαν στην πρώτη προκήρυξη.
«Από ό,τι έχει απομείνει και εξοικονομώντας πόρους από την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο (2021-2027) ο περιφερειάρχης Νεκτ. Φαρμάκης μπόρεσε να εξασφαλίσει επιπλέον πόρους, προκειμένου να έρθει ένα δεύτερο πρόγραμμα και να αμβλύνει το πρόβλημα που υπάρχει έξω, καθότι θα διαμορφωθεί στοχεύοντας στον πολύ μικρό επιχειρηματία και αυτοαπασχολούμενο, διευρύνοντας τη βάση των ωφελουμένων, με μικρότερη κατά απόλυτους αριθμούς ενίσχυση. Μακάρι να τους είχαμε όλους ικανοποιημένους. Αφουγκράζομαι καθημερινά την αγωνία των συμπολιτών μου, γι’ αυτό με το 2ο πρόγραμμα θέλουμε να καλύψουμε ό,τι άφησε κενό η πρώτη δράση», υπογράμμισε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]