FOLLOW US: facebook twitter

«Βυθίστηκε» η κρουαζιέρα στο Κατάκολο!

Ημερομηνία: 08-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Οικονομία
Μόλις 10 καράβια αφίχθησαν το 2020 αντί των 199 προγραμματισμένων
-Η πανδημία θα κρίνει αν θα επιτευχθεί ανάκαμψη το 2021, σημειώνει ο Εκτελεστικός Δ/ντής της ΕΛΙΜΕ, Γ. Καστελλάνος

Εφιαλτικό ήταν το 2020 για την κρουαζιέρα στην Ηλεία αλλά και σε όλη τη χώρα, αφού η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε μαζικές ακυρώσεις αφίξεων και τεράστιες οικονομικές απώλειες, που ξεπερνούν το 90%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εστάλησαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), στο Κατάκολο αφίχθησαν μόλις 10 κρουαζιερόπλοια πέρυσι αντί των προγραμματισμένων 199! Οι αφίξεις των επιβατών ακολούθησαν την ίδια πορεία, με αντί.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η πτώση ήταν κατακόρυφη και προκάλεσε τριγμούς στην τοπική οικονομία, αφού η αγορά του Κατακόλου «νέκρωσε» και η πλειονότητα των επαγγελματιών εκφράζουν έντονη απαισιοδοξία για ομαλή μελλοντική επαναλειτουργία της αγοράς.

Το πρόγραμμα αφίξεων του 2021 προβλέπει υπό κανονικές συνθήκες 180 κρουαζιερόπλοια στο επίνειο του Πύργου, ωστόσο τα δεδομένα της πανδημίας και η πορεία του εμβολιασμού θα κρίνουν αν ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί ή θα ανατραπεί.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, Γιώργος Καστελλάνος, το 2020 ήταν μια καταστροφική χρονιά για την κρουαζιέρα και πρόσθεσε ότι 2021 είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξέλιξη της πανδημίας.

«Δυστυχώς η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στον κλάδο της κρουαζιέρας, αφού με βάση τις εκτιμήσεις από τη συλλογή και την επεξεργασία των στοιχείων που διαθέτουμε από τα λιμάνια της χώρας οι αφίξεις τόσο στα κρουαζιερόπλοια όσο και στους επιβάτες φαίνεται να μειώνονται κατά περίπου 90%. Τα ακριβή νούμερα θα φανούν με την λήψη των στοιχείων όλων των προορισμών κρουαζιέρας στη Χώρα μας. Η πορεία της κρουαζιέρας το 2021 θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Πιστεύω ότι αν προχωρήσει ταχύτερα ο εμβολιασμός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, απ΄όπου προέρχεται η πλειονότητα των επιβατών κρουαζιέρας, σταδιακά θα επιτευχθεί η ανάκαμψη της κρουαζιέρας, με βάση τον σχεδιασμό που έχουν ήδη κάνει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος