FOLLOW US: facebook twitter

Ο αριθμός των θανάτων και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ημερομηνία: 02-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99420″ img_size=”full”][vc_column_text]του Κώστα Διαμαντόπουλου*


Αντιλαμβάνομαι ότι το να συζητάς για αυξημένο αριθμό θανάτων την περίοδο της πανδημίας είναι άβολο.
Είναι αναγκαίο όμως για να εντοπιστούν αδυναμίες στη διαχείριση και να επαναπροσδιοριστούν πολιτικές.
Δε θα σταθώ στο δημογραφικό και επιδημιολογικό προφίλ της χώρας (ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα) ούτε στις περιφερειακές ανισότητες στο ΕΣΥ οι οποίες οξύνθηκαν την τελευταία διετία.
Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά.
Θα σταθώ στην υστέρηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την καθυστερημένη προσέλευση στα νοσοκομεία ασθενών που ήδη έχει επιβαρυνθεί η κατάσταση τους.
Κοινός τόπος και των δύο τα ελλείμματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Οι εξαιρετικές επιδόσεις της Πορτογαλίας στους εμβολιασμούς δεν πιστώνονται μόνο στο χαρισματικό ναύαρχο και την υποδειγματική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποδίδεται στην ύπαρξη ενός πυκνού και δομημένου δικτύου ΠΦΥ που έχει διαμορφώσει συνείδηση πρόληψης στον πληθυσμό.
Παράλληλα στην καθυστερημένη προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αποτυπώνονται οι διαχρονικές αδυναμίες της Πρωτοβάθμιας.
Το παράδοξο είναι ότι η χώρα διαθέτει πληθώρα ιδιωτικών ιατρείων – εργαστηρίων (συμβεβλημένων και μη) και πυκνό δίκτυο Κέντρων Υγείας.
Παρόλα αυτά ο ασθενής συχνά περιπλανιέται μέσα στο σύστημα πληρώνοντας αρκετά από την τσέπη του με κατάληξη να φτάνει στα ΤΕΠ των νοσοκομείων άλλοτε καθυστερημένα και άλλοτε χωρίς να υπάρχει λόγος.
Σε πρόσφατο κείμενο 26 Διευθυντών ΤΕΠ που περιγράφεται η απορρύθμιση των τμημάτων τους την περίοδο της πανδημίας αναφέρεται ότι το 80% των ασθενών με COVID 19 που προσήλθαν δεν ανέφεραν προηγούμενη επαφή με το σύστημα υγείας.
Είναι προφανές ότι στο Υπουργείο Υγείας επένδυσαν και ορθά στην ακριβή ”τεχνολογία” των ΜΕΘ (χωρίς μάλιστα να διασφαλίσουν την επαρκή ιατρονοσηλευτική τους στελέχωση ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία), ξέχασαν όμως ότι η μάχη στην πανδημία δίνεται και κερδίζεται κυρίως στην κοινότητα και στο πεδίο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

*Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Οδοντίατρος, MSc, πρώην Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia