Ο απόηχος της επίσκεψης Τσίπρα στην Ηλεία
Γράφει ο Σπύρος Λαμπρινός
Ο Τσίπρας για πολλοστή φορά ήρθε στην Ηλεία, ενδεικτικό του πόσο αναγνωρίζει τα προβλήματα του νομού. Η ανταπόκριση του κόσμου και στο Πύργο και στα Σαβάλια πολύ μεγάλη , ξεπέρασε τις προσδοκίες, παρότι εργάσιμη ημέρα μετά από αργίες.
Στο Πύργο η πίεση ήταν τόσο ασφυκτική που τον έβγαλε εκτός προγράμματος. Όλοι ήθελαν να τον χαιρετίσουν , να του ευχηθούν καλή επιτυχία , και να του πουν τον πόνο τους. Έγινε κατανοητό ότι μεγάλες ομάδες τους πληθυσμού , αντιμετωπίζουν αξεπέραστα οικονομικά προβλήματα και οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και η ακρίβεια τους έχει φέρει στα όρια επιβίωσης. Επίσης φάνηκε ότι αρκετοί πολίτες απορρίπτουν τις δικαιολογίες της κυβέρνησης γιά τις αιτίες που προβάλλει- επιδημία, πόλεμος. Πολλοί μας είπαν ,ότι η ύφεση άρχισε πριν την επιδημία και οι αυξήσεις πριν το πόλεμο.
Συνειδητοποιούν αυτό που έχει αρχίσει να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Ότι δηλαδή ο κόσμος , για την άσχημη κατάσταση του αρχίζει να χρεώνει το πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του και να μην αποδέχεται την προπαγάνδα των ΜΜΕ Στα Σαβάλια, αν και σε προχωρημένη μεσημβρινή ώρα, η συζήτηση πολύωρη και ουσιαστική, χωρίς αποχωρήσεις. Τέθηκαν όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προβλήματα. Κόστος παραγωγής, τιμές λιπασμάτων ,σπόρων , φαρμάκων, μεσάζοντες, τιμές προϊόντων, αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών, δανειοδοτήσεις , χρέη, παράνομες Ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, η κατάσταση του φράγματος και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του, η ανάγκη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και παραμονής στα χωριά και πολλά άλλα.
Τα ίδια προβλήματα , που εγώ ,τα ακούω από την δεκαετία του 70, όταν με τον Δημήτρη Δεσύλλα, περιοδεύαμε τα χωριά, και οι ίδιες προτάσεις για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.. Πολλές από αυτές τις προτάσεις είτε μετά από πίεση στις δεξιές κυβερνήσεις, είτε από συγκεκριμένες φιλοαγροτικές πολιτικές αριστερών κυβερνήσεων[ μεσογειακά προγράμματα, χρέη ] είτε της ΕΕ [ οικονομικές ενισχύσεις] υλοποιήθηκαν και προς στιγμή βελτίωσαν το εισόδημα των αγροτών.
Αρκούσε όμως μία οικονομική κρίση γιά να αναποδογυρίσει την κατάσταση, και να χειροτερεύσει την ζωή του αγροτοκτηνοτροφικού πληθυσμού, να μεγαλώσουν οι ανισότητες, να ξεπουληθεί η Αγροτική Τράπεζα, οι αγρότες να βρεθούν στο έλεος των τοκογλύφων[ στη συζήτηση τονίστηκε έντονα η πολιτική της κυβέρνησης [ΕΛΓΑ] να καθυστερεί τις αποζημιώσεις και να τις δίνει μετά την καλλιεργητική περίοδο] και στο έλεος των μονοπωλίων αγροτικών εφοδίων.
Η πανδημία και ο πόλεμος επιδείνωσαν την κατάσταση αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Η λογική της κυβέρνησης ενισχύω τους λίγους για να βγει εισόδημα για τους πολλούς είναι καταστροφική. Οι λίγοι που τα παίρνουν όλα δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τίποτα[ 5 οικογένειες στην ενέργεια έβγαλαν παράνομα 1, 5 δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση αρνείται να τους στεναχωρήσει, και στους αγρότες και στα ΤΟΕΒ η ΔΕΗ κοβεί το ρεύμα αποκλείοντας πολλούς από την παραγωγή].
Είναι κατανοητό ότι οι προτάσεις των αγροτών δεν μπορεί να υιοθετηθούν από την σημερινή κυβέρνηση, είναι ενάντια στη λογική της. Οι αγρότες είναι αναγκασμένοι σε διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις και κυρίως σε αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης για να ικανοποιηθούν , τουλάχιστον, μερικά , τα πιο επείγοντα και αναγκαία, από τα αιτήματα τους.
Ο Τσίπρας τους το ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ. Αρκεί αυτό,? νομίζω πως ΟΧΙ . Ο ίδιος ο Τσίπρας το τόνισε. Για να λυθούν τα πολλά προβλήματα, η εμπειρία και η λογική λέει ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο[ αλλαγή νοοτροπίας , οργάνωσης, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κτλ]. Το τόνισε και το ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ . Μπορούμε να δούμε εάν το μπορεί. Πριν από αυτό όμως προέχει η απόφαση των αγροτών- κτηνοτρόφων. Θα συνεργήσουν να φύγει μία αντιαγροτική κυβέρνηση και στη θέση της να έρθει μία ΦΙΛΟΑΓΡΟΤΙΚΗ την οποία θα βοηθήσουν να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας;