FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Μεντής: «Παράνομη και καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής»

Ημερομηνία: 05-05-2022 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» αποκαλύπτει το περιεχόμενο της γνωμοδότησης-καταπέλτη του αναπλ. Καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Γ. Μεντή για τη νομιμότητα της

«Οι προμηθευτές ενέργειας διαφύλαξαν το απυρόβλητο για τον ευατό τους»

-Αναμένονται κυβερνητικές ανακοινώσεις, προτάσεις νόμου από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν αφήνει η γνωμοδότηση του αναπλ. Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών, Γ.Μεντή, για τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα η «Πρωινή».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μεντής, οι προμηθευτές στην ελληνική αγορά όφειλαν, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, να είχαν προνοήσει για τα συμφέροντα των πελατών τους και να είχαν δημιουργήσει σχετικό χαρτοφυλάκιο συμβάσεων, ούτως ώστε να προμηθεύονται την ενέργεια για λογαριασμό τους υπό τους βέλτιστους δυνατούς όρους, όντας σε θέση απορροφήσουν, στο μέτρο του δυνατού, τέτοιου είδους αυξήσεις στις τιμές.

«Όμως, με την θέση στην σύμβαση ρήτρας αναπροσαρμογής με βάση την ΤΕΑ, στην πραγματικότητα μετακυλίουν στον καταναλωτή ολόκληρο το κόστος προμήθειας της Η/Ε στην χονδρεμπορική αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, αποκομίζοντας μάλιστα σημαντικό ποσοστό κέρδους. Με τον τρόπο αυτόν, μεταφέρουν στους πελάτες τον επιχειρηματικό κίνδυνο της κερδοσκοπικής εμπορικής δραστηριότητάς τους, διαφυλάσσοντας για τον εαυτό τους ένα καθεστώς απυρόβλητου από την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία (…) Όμως, η εμπορική δράση των προμηθευτών συνεπάγεται επιχειρηματικούς κινδύνους, κάτι που σημαίνει ότι οφείλουν να αναλάβουν τον κίνδυνο της αύξησης της τιμής, αφού οι ίδιοι διέθεταν -ή τουλάχιστον όφειλαν να διαθέτουν- μηχανισμούς απορρόφησης των κραδασμών που προκαλούν ενεργειακές κρίσεις, όπως αυτή», υπογραμμίζει ο κ. Μεντής και συμπληρώνει πως η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος στις ενεργές συμβάσεις είναι παράνομη και καταχρηστική.

«Από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως την συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς και να προσβάλλουν επιτυχώς την εν λόγω ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τις ακόλουθες νομικές βάσεις:
α) λόγω απουσίας ειδικής συμφωνίας μεταξύ των μερών ως προς την ένταξη και το περιεχόμενο ενός τέτοιου όρου, όπως η ρήτρα αναπροσαρμογής, στην λειτουργούσα σύμβαση (ΑΚ 361, αρθρο 2 παρ. 1 ν. 2251/1994).
β) λόγω παράβασης της υποχρέωσης εκ των προτέρων εξατομικευμένης ενημέρωσης (εντός προθεσμίας τουλάχιστον 30 ημερών για τους οικιακούς πελάτες) από τον προμηθευτή, όπως αυτή προβλέπεται στην αμέσου εφαρμογής διάταξη του άρθρου 10 παρ. 4 Οδηγίας 2019/944.
γ) λόγω της καταχρηστικότητας της ρήτρας που δίδει το δικαίωμα στον προμηθευτή να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης, δίχως να προβλέπει ειδικό σπουδαίο λόγο προς τούτο (άρθρο 2 παρ. 7 εδ. ε΄ ν. 2251/1994).
δ) λόγω της καταχρηστικότητας αυτής της ίδιας της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος που επιχειρούν να ενσωματώσουν οι προμηθευτές στην σύμβαση και συνδέει την εξέλιξη του τιμήματος με την ΤΕΑ, αφού ο εδράζεται σε έναν ιδιαιτέρως σύνθετο μαθηματικό υπολογισμό με μεγέθη άγνωστα και απρόσιτα για τον μέσο καταναλωτή, με αποτέλεσμα να καθίσταται, εξ αυτού του λόγου, αδιαφανής (άρθρο 2 παρ. 6 και 7 εδ. ια΄ ν. 2251/1994)», αναφέρει στα συμπεράσματα η γνωμοδότηση.
Ενημέρωση από τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ηλείας.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Ηλείας αποφασίστηκε να υπάρξει εκ μέρους των συμμετεχόντων φορέων εκτενής ενημέρωση των εμπόρων και επαγγελματιών αλλά και των ιδιωτών καταναλωτών σχετικά με τις δυνατότητες δικαστικής προσφυγής, με την οποία μπορεί να επιδιωχθεί η αναγνώριση του παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα της μονομερούς επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος και να απαγορευτεί η χρήση της ως τρόπου υπολογισμού του τιμήματος για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σήμερα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις στην κατεύθυνση της επαναφοράς των λογαριασμών του ρεύματος σε βιώσιμο επίπεδο, κάτι που προανήγγειλε εμμέσως με ανάρτησή του χθες ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μετά από νέα σύσκεψη προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ζητά προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και τις απειλές διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας έως ότου ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πολιτεία.

Επιπλέον, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σήμερα θα καταθέσει πρόταση νόμου για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος