FOLLOW US: facebook twitter

O Π. Καρούτσος στην Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας: Tαξίδι στον κόσμο των σπηλαίων

Ημερομηνία: 29-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56384″ img_size=”full”][vc_column_text]Στον μυστήριο κόσμο των σπηλαίων, από τα γήινα σπήλαια στα σπήλαια τους διαστήματος, αλλά και σε ένα οδοιπορικό  στα μουσεία της φύσης στην Ηλεία, στους αφιλόξενους και μυστηριώδεις χώρους τους, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας με «ξεναγό», τον σπηλαιολόγο Παναγιώτη Καρούτσο.

Ένα γοητευτικό πραγματικά ταξίδι, καθώς ο Πάνος Καρούτσος ανέλυσε στο κοινό το πως δημιουργήθηκαν τα σπήλαια στο πέρασμα του χρόνου, πριν από εκατομμύρια χρόνια και υπογράμμισε τις απόψεις που είχαν καλλιεργηθεί στον αρχαίο κόσμο για αυτά, διαχώρισε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από τα σπήλαια με τις έρευνες που γίνονται στην σύγχρονη σπηλαιολογία, ενώ εισήγαγε τους ακροατές του στην άγνωστη για το ευρύ κοινό επιστήμη τους.

Επίσης αναφέρθηκε στο πως μπορεί να συνδέονται τα σπήλαια με τον κόσμο των άστρων, στο γιατί οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι σε ορισμένα από αυτά είχαν γεννηθεί και κατοικούσαν θεοί του Ολύμπου, αλλά και στο πως μια σταγόνα βροχής μπορεί να γεννήσει ένα ξεχωριστό κόσμο, αποτελώντας την αφετηρία σταλακτιτών και άλλων σπηλαιο – θεμάτων που εντοπίζουμε μέσα σε αυτά, με στόχο να δει ο κόσμος την σπηλαιολογία με μια διαφορετική οπτική. Παράλληλα με την βοήθεια οπτικού υλικού, έκανε ένα οδοιπορικό σε τρία από τα πιο ωραία σπήλαια και μέρη της Ηλείας, στα ιαματικά λουτρά Καϊάφα, στα ιαματικά λουτρά της Υρμίνης και στην Ιερά Μονή Ασκητή Γουμέρου όπου είχε πιο ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω του ότι εκεί βρισκόταν ο βυθός της θάλασσας, πριν από 5,5 εκατομμύρια χρόνια.

Όσον αφορά τον Καίάφα τόνισε ότι η περιοχή πραγματικά τον εντυπωσίασε καθώς επισκέφθηκε το χώρο με σκοπό τη μελέτη και έρευνα των υπογενών σπηλαίων, στα οποία η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική για την εξερεύνηση και την μελέτη τους.  Ο Πάνος Καρούτσος έχει εξερευνήσει και το σπήλαιο του Αγίου Μαρκιανού στον οικισμό της Αγίας Κυριακής στα 1064 μέτρα με στόχο να μελετήσει τις συνθήκες του σπηλαίου κάνοντας πράξη την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής να γίνει επισκέψιμο.

Τόνισε ακόμα ότι σε όλες τις σπηλαιολογικές εξερευνήσεις που γίνονται είναι απαραίτητη η συνεργασία με αρχαιολόγους, βιολόγους, Γεωλόγους, Παλαιοανθρωπολόγους και Παλαιοντολόγους.

Η ομιλία του Πάνου Καρούτσου ήταν πολύ διαφωτιστική σε ένα αντικείμενο όπως τα σπήλαια που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και κρύβουν ένα μυστήριο και μια μαγεία και μέσα από πολύ ωραίες φωτογραφίες, οι παρευρισκόμενοι έγιναν για λίγο κοινωνοί αυτής της γοητευτικής εξερεύνησης. Τον ομιλητή προλόγισε η φιλόλογος Πουλχερία Γεωργιοπούλου.

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τσάγκας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot