«Nα μη χαθεί από τις επιδοτήσεις του 2016 ούτε ένα ευρώ»
Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ σε συνεργασία με τον Α.Σ Κορυφής συγκρότησαν δυνατή ομάδα για την συμπλήρωση των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ
- Μ. Εβδομάδα οι πληρωμές για την β΄δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου
Άνοιξε επιτέλους από το απόγευμα της Τρίτης το σύστημα των οριστικών δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ και οι αγρότες καλούνται πλέον να περάσουν να τα παραλάβουν, καθώς πρόσβαση στο σύστημα έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι φορείς, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ του 2016 για την Ενιαία Ενίσχυση. Την είδηση επιβεβαίωσε χθες στην «Πρωινή» και ο τοπογράφος- μηχανικός – υπεύθυνος του ΟΣΔΕ για τον Α. Σ Κορυφής που σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας, είναι πιστοποιημένος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπεύθυνος του έργου για την σύνταξη των νέων αιτήσεων των αγροτών της Ηλείας. Η πολυπόθητη εξέλιξη την οποία περίμεναν με αγωνία οι παραγωγοί, φέρνει βεβαίας και πληρωμές, την καταβολή της β΄ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης και την Πράσινη Ενίσχυση Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη , για να ακολουθήσει μετά η διαδικασία υποβολής των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2016.
Φέτος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας, κάνει ένα δυνατό come back για την σύνταξη των αιτήσεων των Ηλείων παραγωγών για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ 2016 σε συνεργασία με τον Α.Σ Κορυφής που είναι ο πιστοποιημένος φορέας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μια ολοκληρωμένη παρουσία, συστήνοντας μια ομάδα με εξειδικευμένο προσωπικό 25 ατόμων, που εγγυάται την πληρωμή των αγροτών στο ακέραιο και προετοιμάζονται πυρετωδώς για την όλη διαδικασία. Στα κεντρικά της ΕΑΣ- Η-Ο στην οδό Τάκη Πετροπούλου και Κοκκίνου, το προσωπικό είναι «ετοιμοπόλεμο», ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες μπορούν να προσέρχονται για την εξυπηρέτησής τους και στα καταστήματα της ΕΑΣ σε Κρέστενα, Ζαχάρω και Πελόπιο, ενώ μόλις ανοίξει το σύστημα υποβολής των αιτήσεων θα βγει πρόγραμμα επίσκεψης σε πάρα πολλά χωριά.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος μιλώντας χθες στην Πρωινή για το θέμα αυτό επισημαίνει:
“Ο Α.Σ Κορυφής πιστοποιημένος φορέας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται με την ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΣ για την σύνταξη των αιτήσεων για τα δικαιώματα ΟΣΔΕ 2016. Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένη την παρουσία της ΕΑΣ ΗΛΕΙΑΣ –ΟΛΥΜΠΙΑΣ στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στο ΟΣΔΕ . Από την ομάδα μας, θα παρέχεται πιστοποιημένη παροχή υπηρεσιών που εγγυάται την πληρωμή των επιδοτήσεων στους παραγωγούς και με ένα βεβαίως ανταγωνιστικό τιμολόγιο. Να σημειώσουμε ότι στους αγρότες μας, θα παρέχεται η δυνατότητα να υπάρχει πίστωση του τιμήματος για την σύνταξη των αιτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης, που θα παρακρατείται από την επιδότηση”.
Μπορούν οι αγρότες να προσέρχονται στν ΕΑΣ Η-Ο για τα δικαιώματα
Από την πλευρά του ο κ. Κων/νος Παπαδόπουλος σαν υπεύθυνος του έργου για το ΟΣΔΕ 2016, καλεί τους Ηλείους αγρότες αφενός να προσέλθουν στα γραφεία της ΕΑΣ Η-Ο να παραλάβουν τα δικαιώματά τους και αφετέρου να αρχίσουν να προσέρχονται για να κάνουν την σχετική προεργασία της υποβολής των αιτήσεων, γιατί η προθεσμία λήγει 16 Μαίου και πέραν της ταλαιπωρίας με τις ουρές, αν δεν προλάβουν θα βγουν εκπρόθεσμοι και θα έχουν ποινή.
«Τα ενεργοποιημένα δικαιώματα ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και έχουμε από το απόγευμα αποκτήσει και εμείς πρόσβαση σε αυτά, γιατί δεν αναρτώνται για όλον τον κόσμο, αλλά μόνο για τους πιστοποιημένους φορείς. Οι δικαιούχοι για να ενημερώνονται θα πρέπει να έρχονται οι ίδιοι από τα γραφεία μας με το ΑΦΜ τους, την αστυνομική τους ταυτότητα, τον ΑΜΚΑ και το ΙΒΑΝ της τράπεζας και περιμένουμε ως την Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη το αργότερο, την καταβολή της Β΄ Δόσης για την περσινή χρονιά, που θα δώσει και την εκκίνηση του ΟΣΔΕ 2016 και την υποβολή των αιτήσεων. Το σύστημα κατάθεσης αιτήσεων μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά οι αγρότες μπορούν να έρχονται στα καταστήματα της ΕΑΣ Η-Ο στον Πύργο, την Κρέστενα, την Ζαχάρω και το Πελόπιο, να φέρουν κάποια πρώτα δικαιολογητικά, εκκαθαριστικό 2015, Ε9 πρόσφατο, δελτίο ταυτότητας αν έχει αλλάξει και φωτοτυπία του βιβλιαρίου της ΠΕΙΡΑΙΩΣ, να τα προσκομίσουν και να καταγραφούν για να πάρουν δελτίο προτεραιότητας ώστε με κάποιο ραντεβού να γίνει η αίτηση χωρίς καθυστερήσεις, γιατί όταν ανοίξει το σύστημα θα πρέπει να έχει γίνει η προεργασία να μην μπλέξουν σε ουρές γιατί η προθεσμία είναι μικρή. Η εμπρόθεσμη αίτηση είναι ως τις 16 Μαίου και από αυτήν την ημερομηνία και μετά, η αίτηση των αγροτών θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα μπορεί όποιος θέλει να υποβάλλει την αίτησή του ως τις 10 Ιουνίου με την μόνη διαφορά ότι για κάθε μέρα που θα είναι εκπρόθεσμη, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απομείωση της επιδότησης 1% για κάθε εργάσιμη μέρα που θα περνάει και 3% μείωση στα ενεργοποιημένα δικαιώματα. Αυτή είναι η ποινή ως τις 10 Ιουνίου. Γι αυτό καλό είναι να έρχονται από τώρα οι αγρότες να κάνουμε την απαιτούμενη προεργασία.»
Προσοχή στην ψηφιοποίηση των εκτάσεων
Τέλος Ο Κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι φέτος για πρώτη φορά, τα δικαιώματα θα δηλώνονται σύμφωνα με την ψηφιοποιημένη έκταση πάνω στους χάρτες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να είναι σωστή η τοποθέτηση των κεφαλαίων πάνω στο χάρτη.
«Εγώ σαν τοπογράφος – μηχανικός έχω καταφέρει και έχω εκπαιδεύσει την ομάδα μου λόγω της ειδικότητάς μου είμαι ο πλέον αρμόδιος γι αυτήν την δουλειά, έτσι ώστε φέτος θα διορθωθούν όλα τα προβλήματα που 10-15 χρόνια βασάνισαν τους αγρότες με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά χρήματα από τις επιδοτήσεις, γιατί το πρόβλημα ήταν η λάθος θέση πάνω στους χάρτες και οι επικαλύψεις των αγροτών μεταξύ τους. Κάπως έτσι χάθηκαν χιλιάδες ευρώ για τους παραγωγούς και αυτό θα τελειώσει γιατί η ομάδα μας έχει την εξειδίκευση να διορθώσει αυτά τα λάθη. Θα είμαστε δίπλα στον αγρότη έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις. Μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, θα βρισκόμαστε στα καταστήματα της ΕΑΣ Η-Ο στον Πύργο, σε Κρέστενα, Ζαχάρω και Πελόπιο και μόλις ανοίξει το σύστημα θα είμαστε έξω στα χωριά και θα κάνουμε τις δηλώσεις και θα εκδοθεί ανάλογο πρόγραμμα. Από σήμερα κιόλας μπορούν να έρχονται οι αγρότες, τα καταστήματα μας θα είναι ανοιχτά όλες τις εργάσιμες μέρες και ώρες και στο κεντρικό του Πύργου θα είμαστε και απογευματινές ώρες για την εξυπηρέτηση των αγροτών.»
Δυνατή ομάδα με εξειδικευμένο προσωπικό
Όσον αφορά την ομάδα του, ο υπεύθυνος ΟΣΔΕ κ. Κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «το προσωπικό μας αποτελείται από εμένα σαν επικεφαλής ως τοπογράφος- μηχανικός, από μια ομάδα γεωπόνων, από υπεύθυνο πληροφορικής και από μισθωτούς που θα είναι συντάκτες των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2016. Το 80% του προσωπικού μας είναι πτυχιούχοι και το 20% Δ.Ε , άρτια όλοι καταρτισμένοι και έχουν όλοι άριστες γνώσεις πληροφορικής γιατί είναι αναγκαίες για το συγκεκριμένο έργο, αφού οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από την πλατφόρμα που έχει στήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλώνονται όλα τα στοιχεία των αγροτών, προσωπικά στοιχεία, γενικά στοιχεία, στοιχεία αγροτεμαχίων, φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου, σκανάρονται τα απαραίτητα έντυπα και ανεβάζονται στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου την διαδικασία.»
Στην Πρωινή μίλησαν και δύο από τις επιστημόνισσες που στελεχώνουν την ομάδα του ΟΣΔΕ για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Η-Ο και τον Α.Σ Κορυφής:
H Παναγιώτα Στότη- γεωπόνος- περιβαλλοντολόγος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαι δασολόγος- περιβαλλοντολόγος, έχω την δικαιοδοσία να συντάξουμε με τους αγρότες τις αιτήσεις για το ΟΣΔΕ 2016 με την Ένωση Ηλείας- Ολυμπίας και σε συνεργασία με την Ένωση Κορυφής και θα βρίσκομαι στο Πελόπιο και στα γύρω χωριά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Λόγω της ειδικότητάς μου σαν δασολόγος, έχω πιστεύω άρτια εκπαίδευση για να συμπληρώσουμε τις αιτήσεις όσο γίνεται πιο σωστά, για να πάρουν όλοι οι παραγωγοί στο ακέραιο τα χρήματα που τους αναλογούν.»
Από την πλευρά της η Φωτεινή Τσουτσάνη- γεωπόνος επισήμανε:
«Είμαι γεωπόνος από την Κρέστενα, έχω αναλάβει την σύνταξη των αιτήσεων για το ΟΔΣΕ στην Κρέστενα και την γύρω περιοχή, Σκιλλουντία, Διάσελλα, Πλουτοχώρι, Βρίνα, σε συνεργασία με την Ένωση Κορυφής . Θα είμαι κυρίως στα γραφεία της ΕΑΣ Η=Ο στην Κρέστενα, αλλά θα πηγαίνω και ανά δύο μέρες σε κάποια γύρω χωριά, δύο μέρες, Βρίνα, δύο μέρες Γρύλλο κλπ ανάλογα με το πρόγραμμα που θα βγάλουμε.»