Νοθεία σε γάλα και τυροκομικά / Έτσι εξαπατούν τον καταναλωτή και εξοντώνουν τους κτηνοτρόφους
Στα ψιλά γράμματα η «προέλευση ΕΕ» – Παράτυπες εισαγωγές – Βαφτίζουν το αγελαδινό γάλα ό,τι θέλουν – Νοθεία στη φέτα με φοινικέλαιο – Όργιο στα τριμμένα τυριά
Συνθήκες απόλυτης ασυδοσίας εταιρειών και επιτήδειων μεσαζόντων οδηγούν στην εξαπάτηση των καταναλωτών και την μεθοδική εξόντωση των Ελλήνων κτηνοτρόφων, περιέγραψε για την ελληνική αγορά γάλακτος και τυροκομικών μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος τόνισε ότι μιλά «ως εκπρόσωπος όλων των Περιφερειών για αγροτικά και κτηνοτροφικά θέματα».
Αρχικά ο κ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι ενώ «από το 2018 υπάρχει υπουργική απόφαση ότι όλα τα είδη γάλακτος, τυριά, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και όλα τα επιδόρπια, εκεί που γράφουν τον τίτλο, δηλαδή τι προϊόν είναι (π.χ. γάλα), ακριβώς από κάτω πρέπει τυπωμένο, με την ίδια γραμματοσειρά και όχι σε αυτοκόλλητο, να γράφει αν το γάλα αυτό είναι προέλευσης ελληνικής ή αν είναι εισαγόμενο οπότε να αναγράφει προέλευση από την ΕΕ … Ουδείς στην Ελλάδα σήμερα ξέρει ότι όταν ένα προϊόν γράφει ΕΕ είναι εισαγόμενο».
Επίσης, όπως προσέθεσε, «δεν αναγράφεται στην “μετόπη”, εκεί που είναι η ονομασία (γάλα, τυρί, γραβιέρα, κτλ.) αλλά με πολύ μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά και με αυτό τον τρόπο κοροϊδεύουν τον καταναλωτή. Δεν είναι ελληνικό προϊόν. Είναι πολύ σοβαρό … Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με ελέγχους άμεσα από ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για μένα μέχρι σήμερα δεν το έχουν ποτέ αντιμετωπίσει … οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να βγουν και να τα γράψουν. Το 90% του εισαγόμενου γάλακτος, που είναι “γάλα ΕΕ” είναι σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πωλείται. Εκεί δημιουργείται τεράστια πλάνη, για να μην πω απάτη εις βάρος και του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή».
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στα σημεία εισόδου από θάλασσα και ξηρά, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι «όταν έρχονται προϊόντα από το εξωτερικό, στην Ηγουμενίτσα, την Πάτρα, τον Προμαχώνα, οπουδήποτε, όταν π.χ. έρχεται γάλα απ’ έξω, πρέπει να έχει τα συνοδευτικά έγγραφα:
- CMR, που πρέπει να είναι μηχανογραφημένο. Δεν είναι ποτέ, όλα είναι “από το περίπτερο”
- πρέπει να αναγράφεται τι είδους γάλα είναι, αγελαδινό, πρόβειο, ούτε αυτό αναγράφεται τις περισσότερες φορές. Το βάζουν στα τυροκομεία όπως τους βολεύει, γράφουν τι γάλα ήταν
- βασικό να αναγράφεται ο έμπορος στα “κιτάπια” του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στους ελέγχους αυτές τις ημέρες τέσσερις περιπτώσεις δεν είχαν παραλήπτη
Ειδικά για την φέτα, ο ίδιος κατήγγειλε ότι κάποιοι μεταξύ άλλων «βάζουν αγελαδινό γάλα», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «προσθέτουν λιπαρά από φοινικέλαιο». Ταυτόχρονα, έχουν αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής χρησιμοποιώντας υπερδιήθιση, με το μηχάνημα που κανονικά παράγει το ανθότυρο. «Σε αυτό περνούν ξανά το τυρόγαλο μέσα και αντί να αντιστοιχεί 1 κιλό φέτα σε 4 κιλά γάλα, βγαίνει 1 κιλό φέτα από 2,5 κιλά γάλα», όπως είπε.
Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη τόνιζαν ότι «η κραυγαλέα απουσία επίσημων ελέγχων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι ανεξέλεγκτες νοθείες απειλούν το εθνικό μας προϊόν, το τυρί φέτα ΠΟΠ».
Διευκρίνισε παράλληλα ότι φαινόμενα νοθείας υπάρχουν στα τριμένα τυριά. «Στα κίτρινα τυριά, αυτά που σας είπα γίνονται γρηγορότερα … γίνεται η τυρομάζα στο εξωτερικό, την φέρνουν εδώ. Γράφουν ότι “παράγεται στην ΕΕ” και το πουλούν για γραβιέρα, για κεφαλοτύρι, για άλλα τυριά, τριμμένα».
Πηγή: avgi.gr