FOLLOW US: facebook twitter

Νόσος Αλτχάιμερ: «Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη» – Παρουσιάστηκε το συλλογικό βιβλίο πολυετούς έρευνας για την νόσο που επιμελήθηκαν ο Δρ, Γ. Σωτηρόπουλος & η Δρ. Χρ. Δάλλα

Ημερομηνία: 27-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”147426″ img_size=”full”][vc_column_text]

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το συλλογικό βιβλίο πολυετούς έρευνας για την νόσο που επιμελήθηκαν  ο Ηλείος Καθηγητής Δρ, Γιάννης  Σωτηρόπουλος και η Δρ.  Χριστίνα Δάλλα
-Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου

[/vc_column_text][vc_column_text]Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη  εκφυλιστική αυτή νόσο που εγκεφάλου που ταλαιπωρεί  και οδηγεί στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.  Στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών διοργάνωσε μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εκδήλωση στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου για την ενίσχυση του έργου της, με κεντρικό θέμα την προβολή της οσκαρικής ταινίας «Ο Πατέρας», με τον Άντονι Χόπκινς στο ρόλο ενός ατόμου με άνοια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε και μια παρουσίαση του συλλογικού τόμου: «Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη: Η πολυδιάστατη απειλή της νόσου Αλτσχάιμερ στον 21ο αιώνα», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, υπό την επιστημονική επιμέλεια του διακεκριμένου Ηλείου Καθηγητή και ερευνητή Γιάννη Σωτηρόπουλου με καταγωγή από την Αμαλιάδα και της Καθηγήτριας Χριστίνας Δάλλα.

Παγκόσμια ημέρα Alzheimer: Εκδήλωση στο Βυζαντινό Μουσείο για την ενίσχυση της Alzheimer Αθηνών | Liberal.gr
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου ενώ από την Ηλεία παρευρέθηκαν οι βουλευτές Δ. Καλαματιανός. Α. Νικολακόπουλος και Μ. Κατρίνης τιμώντας και αυτοί τον Ηλείο Καθηγητή Γ. Σωτηρόπουλο.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απεύθυνε θερμό μήνυμα συμπαράστασης στα άτομα με άνοια και τις οικογένειές τους, ενώ από την Ηλεία, τίμησαν με την παρουσία τους τον Ηλείο επιστήμονα Γιάννη Σωτηρόπουλο, οι βουλευτές Ηλείας Δ. Καλαματιανός, Α. Νικολακόπουλος και Μ. Κατρίνης.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, Δρ. Παρασκευή Σακκά, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πολυδιάστατο ζήτημα της άνοιας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Σύμφωνα µε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από ήπια νοητική διαταραχή. Συνολικά, ο πληθυσμός των ανθρώπων με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα πλησιάζει το μισό εκατομμύριο και μιας και για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών- μελών της οικογένειας, πρόκειται για μια πάθηση που αφορά άμεσα 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες.

Ioannis Sotiropoulos on Twitter: "..παρουσίαζοντας μαζί με την Χριστίνα Δάλλα το βιβλίο για την νόσο Αλτσχάιμερ, γραμμένο για το ευρύ κοινό από τις Πανεπιστήμιο. Εκδόσεις Κρήτης.… https://t.co/jqUf7OSufY"
Οι Καθηγητές Γιάννης Σωτηρόπουλος και Χριστίνα Δάλλα κατά την παρουσίαση του συλλογικού τόμο ‘Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη».

 

«Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η λογική κυνηγάει τη μνήμη» από τους δύο Καθηγητές που επιμελήθηκαν αυτήν την σημαντική έκδοση, τον Δρ.  Γιάννη Σωτηρόπουλο και την Δρ. Χριστίνα Δάλλα, η η οποία καταπιάνεται με την πολυδιάστατη απειλή του Αλτσχάιμερ στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας των κορυφαίων ειδικών σε Ελλάδα και εξωτερικό και από τα πρώτα που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το θέμα στη χώρα.

Όπως τόνισαν οι δύο Καθηγητές, πέρα από τα ιατρικής φύσεως ερωτήματα που αναζητούν απάντηση, η νόσος Αλτσχάιμερ εγείρει και ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και ενδιαφέροντος, αφού πλάι στον ασθενή που πάσχει από άνοια συμπορεύεται το μέλος εκείνο της οικογένειάς του που έχει επωμιστεί τον πραγματικά ευαίσθητο και επώδυνο ρόλο της φροντίδας του. Ο συλλογικός αυτός τόμος απευθύνεται πρωτίστως σε γιατρούς, φοιτητές της ιατρικής και επαγγελματίες υγείας,  ενώ όπως ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος η  βασική ιδέα του βιβλίου είναι το μήνυμά του να φτάσει στον μη ειδικό.

Ταυτόχρονα μαζί με την κλινική διάσταση του προβλήματος πραγματεύεται και την αντίστοιχη κοινωνική, επιθυμώντας να συμβάλει στην ενημέρωση όλων γύρω από τις δυνατότητες που παρέχονται στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, για τη φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους, μέσα από τη λειτουργία των κατάλληλων δομών παροχής υπηρεσιών, ενώ βασικός στόχος των συγγραφέων είναι αποδιαμονοποιήσει το Αλτσχάιμερ και να συμβάλλει στο να εξαλειφθεί το στίγμα που απομονώνει τους ασθενείς και ταλαιπωρεί το περιβάλλον τους.

«Υπάρχουν πάνω από 40 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως που πάσχουν από τη νόσο» αναφέρει ο Δρ.  Γ. Σωτηρόπουλος σε μια συνέντευξή του στο news247,, τονίζοντας μάλιστα ότι « σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί μέχρι το 2050, όποτε -όπως καταλαβαίνετε- ούτε ως πολιτεία έχουμε τις δομές για να περιθάλψουμε τόσους πολλούς ασθενείς, ούτε ως επιστημονική κοινότητα μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο να μην παρέχουμε καλύτερη φροντίδα».

Ο Γιάννης Σωτηρόπουλος όμως επιμένει πως παρότι δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, τα τελευταία χρόνια υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος στη φροντίδα που μπορεί να δοθεί τόσο τους ασθενείς όσο και τους φροντιστές. «Υπάρχει μεγάλη πίεση, στρες, άγχος στους φροντιστές, αφού μιλάμε για περιπτώσεις ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Πρόκειται για την επόμενη μεγάλη πανδημία – ή μάλλον μία ασθένεια που παίρνει χαρακτηριστικά πανδημικής νόσου» σημειώνει χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να κλείνει τις πόρτες για ένα καλύτερο αύριο. Ακριβώς το αντίθετο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”147425″ img_size=”full”][vc_column_text]Ποιός είναι ο Ηλείος Καθηγητής Γιάννης Σωτηρόπουλος

O Δρ Γιάννης Σωτηρόπουλος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα. Είναι Ερευνητής Γʹ στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίνιο στην Πορτογαλία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η ερευνητική του ομάδα μελετά την επίδραση του χρόνιου στρες στον εγκέφαλο και πώς αυτό σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά και με την κατάθλιψη. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, και έχει μετεκπαιδευτεί και εργαστεί σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, όπως: Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Μαξ Πλανκ (Γερμανία)· RIKEN Brain Science Institute (Ιαπωνία)· University College London (Ηνωμένο Βασίλειο)· Ινστιτούτο ICVS Ιατρικής Σχολής Μίνιο (Πορτογαλία). Η ερευνητική δουλειά του έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία (Hirnliga Alzheimer Prize, AD/PD Young Faculty Award, Jerome-Lejeune Award, Janssen Innovation Award 2017).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot