FOLLOW US: facebook twitter

Νώντας Κυριαζής: “Η υπεύθυνη αντιπολίτευση απαιτεί παρουσία και όχι απουσία”

Ημερομηνία: 26-05-2020 | Συντάκτης:

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ελλείψεως απαρτίας, γιατί δε συμμετείχαν σ’ αυτήν οι περισσότερες από τις δημοτικής παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είτε απέχοντας σιωπηρά, είτε με γραπτές δηλώσεις των επικεφαλής τους, δύο από τις οποίες «Μαζί Μπροστά» και «Μπορούμε» δημοσιοποιήθηκαν κιόλας στο διαδίκτυο, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες που δεν πιστεύει κανείς.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου κρίθηκε ότι ήταν επιβεβλημένο να διεξαχθεί «δια περιφοράς» εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και των μέτρων που έχουν ληφθεί νομοθετικά από την Πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σ’ αυτήν έπρεπε να κληθούν και πράγματι κλήθηκαν και οι Πρόεδροι 34 Κοινοτήτων του Δήμου Πύργου, οι οποίοι έχουν δικαίωμα ψήφου επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Είναι δεδομένο ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις (τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μελών) για διεξαγωγή «δια ζώσης» συνεδρίασης με συμμετοχή 70-75 ατόμων. Ούτε υπάρχει η δυνατότητα επιλογής άλλου χώρου σύμφωνα με τον νόμο για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης Εξάλλου η διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης απαιτεί χρήση ηλεκτρονικών μέσων που δεν διαθέτουν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες.

Έτσι η «δια περιφοράς» συνεδρίαση ήταν απόλυτα σύννομη και υποχρεωτική, γιατί τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν μέχρι τέλους Μαΐου. Είναι δε μια δημοκρατική εγγραφή διαδικασία που παρείχε τη δυνατότητα σε όλους να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν υπεύθυνα και αιτιολογημένα. Είχαν περιθώριο 6 ημερών να μελετήσουν τις εισηγήσεις και να καθορίσουν τη θέση τους.
Συνεπώς προσχηματική, αδικαιολόγητη, υποκριτική, παρελκυστική και τακτικίστικη είναι η απόφαση ορισμένων να μη συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, τορπιλίζοντας τη λειτουργία του Δήμου και του ανώτατου δημοκρατικού θεσμικού συλλογικού οργάνου του.

Το «στρίβειν δια του αρραβώνος» είναι προσφιλής τακτική αυτών που απείχαν και που το έτος 2012 επέβαλαν το τέλος Ερυμάνθου στους δημότες καθώς και εκείνων που το ψήφισαν δύο φορές ακόμα (2015 και 2017).

Τώρα κάνουν διπλωματικό ελιγμό στοχεύοντας να αποφύγουν τις αντιδράσεις από την υπερψήφιση ή καταψήφιση του θέματος.

Αποφεύγουν να τηρήσουν την προεκλογική υπόσχεσή τους για υπεύθυνη παρουσία και δημιουργική αντιπολίτευση και στρίβουν πονηρά αποφεύγοντας την υποχρέωσή τους να ψηφίσουν σύμφωνα με τα όσα είχαν ψηφίσει παλαιότερα και που ίσως τώρα δεν εξυπηρετούν τις πολιτικές τους στοχεύσεις. «Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα» λέει ο θυμόσοφος λαός.

Σε κάθε περίπτωση όμως η υπεύθυνη αντιπολίτευση απαιτεί παρουσία και όχι απουσία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος