FOLLOW US: facebook twitter

Σε… χρηματοδοτικό κενό το νέο ασφαλιστικό

Ημερομηνία: 19-02-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105706″ img_size=”full”][vc_column_text]Χωρίς σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και χωρίς την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και τη μελέτη βιωσιμότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στοιχεία που εγγυώνται τη χρηματοδοτική αξιοπιστία κάθε ασφαλιστικού εγχειρήματος, κατατέθηκε  στη Βουλή και συζητείται σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή το σχέδιο νόμου Βρούτση για το Ασφαλιστικό.

Με αισθητή την απουσία μιας συνολικής κοστολόγησης για τη δαπάνη που θα επιφέρουν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις του στα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, προκαλεί μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με τη δυνατότητα εφαρμογής όλων των προσδοκιών που καλλιέργησε η κυβέρνηση σε παλαιούς ασφαλισμένους.

Φυσικά, η αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις, θα κατατεθεί συμπληρωματικά σήμερα. Ωστόσο, το οικονομικό κενό για την εφαρμογή των μέτρων βοά όχι μόνο από την απουσία αποτίμησης στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αλλά και από τις αναφορές τόσο στην εισηγητική έκθεση επί του άρθρου 47 όσο και στο ίδιο άρθρο σχετικά με την κάλυψη των τελευταίων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες, ωστόσο, παραμένουν ακοστολόγητες!

Επίσης καταργείται οποιαδήποτε αναφορά που θα μπορούσε να προκαλέσει αναβίωση προσδοκίας για τη 13η σύνταξη ή έστω ενός μηχανισμού ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων. Σύμφωνα με το άρθρο 47 ορίζεται ότι «από την 1/1/2020 εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των υπ’ αρ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης…».

Αυξήσεις σε δόσεις

Σε βάθος χρόνου πενταετίας και σε πέντε δόσεις, δηλαδή από φέτος μέχρι το 2024, θα καταβληθούν οι αυξήσεις τόσο σε αυτούς που θα δουν βελτίωση στο ποσοστό αναπλήρωσης, εφόσον συμπλήρωσαν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, όσο και στους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή σε όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί προ νόμου Κατρούγκαλου.

Τρομακτικές δημοσιονομικές πιέσεις προκύπτουν και από τις 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, την ώρα που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, που απορρίφθηκαν διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, μειώθηκαν από το 30% στο 10% τους τελευταίους μήνες.

Τα συνδικάτα

Το σχέδιο νόμου Βρούτση δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Μεταξύ των πεδίων και διατάξεων που έχουν δεχτεί ισχυρή κριτική περιλαμβάνονται τα εξής:

-η κατάργηση της 13ης σύνταξης που προσέφερε μια σημαντική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

-η μείωση των εσόδων του ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας

-η άνιση ασφαλιστική επιβάρυνση των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που χρηματοδοτούν τις υπηρεσίες υγείας και των ελεύθερων επαγγελματιών

-η εντεινόμενη εσωτερική ανισότητα σε αυταπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της αποσύνδεσης του ύψους των εισφορών από το εισόδημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποσύνδεση θα επηρεάσει αρνητικά το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών με χαμηλά εισοδήματα

-η άρνηση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με πολιτικούς όρους την επιστροφή μέρους των μεγάλων μνημονιακών περικοπών τις οποίες παρέπεμψε εκ νέου στην πιλοτική δίκη του ΣτΕ

-η συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εκπλήρωσης στοιχειωδών υποχρεώσεων στην απονομή των συντάξεων.

Πάντως, πέραν των ήδη γνωστών διατάξεων σε εισφορές και ποσοστά αναπλήρωσης, στις αλλαγές που εισήγαγε στο τελικό κείμενο συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:

-Βελτίωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους που υπηρετούσαν στις ειδικές δυνάμεις. Η αύξηση είναι 1,5% επιπλέον της προβλεπόμενης για τους άλλους ασφαλισμένους για κάθε έτος μετά το 45ο και ως κίνητρο παραμονής.

-Δυνατότητα καταβολής σύνταξης γήρατος και στον γονέα, σύζυγο ή αδελφό αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη- υποστηρικτή, αλλά είχε ανασταλεί επειδή ο προστατευόμενος απασχολούνταν ως μισθωτός ή ως αυταπασχολούμενος.

-Με πάγια διάταξη διατηρείται η μείωση του χρόνου που απαιτείται για την απόκτηση ασφαλιστικής πρόσβασης, σε σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις 50 ημέρες εργασίας για τους μισθωτούς και στους 2 μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Πρόβλεψη ποινής 12 μηνιαίων συντάξεων για συνταξιούχους που αποκρύπτουν ότι απασχολούνται. Στο εξής η μείωση της σύνταξης για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που μπορούν να εργαστούν και να επανασφαλιστούν ορίζεται στο 30%. Στο Δημόσιο πρέπει να είναι άνω των 62 ετών. Για τους αγρότες δεν τίθεται περιορισμός.

Η Εφη Αχτσιόγλου

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε εξαφανίζει το φύλλο συκής με το οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαπατήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο υποτιθέμενος μηχανισμός στήριξης που θα αντικαθιστούσε δήθεν τη 13η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου.

«Η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιβεβαιώνει τη συνέπεια της κυβέρνησης σε πολιτικές ακραίας μονομέρειας υπέρ των ελαχίστων και εις βάρος των πολλών. Μείωση εισοδήματος για 9 στους 10 συνταξιούχους και αύξηση εισφορών για 9 στους 10 επαγγελματίες. Αυτή είναι η νέα κανονικότητα του κ. Βρούτση και της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia