FOLLOW US: facebook twitter

«Νηστεία» στην αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 18-03-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Η μειωμένη καταναλωτική κίνηση και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους συνθέτουν εκρηκτικό μείγμα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Οριακή είναι η κατάσταση για τη συντριπτική πλειονότητα των εμπόρων της Ηλείας, καθώς η μειωμένη αγοραστική κίνηση, σε συνδυασμό με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες σε απόγνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι περισσότεροι έχουν περιορίσει τη λειτουργία των καταστημάτων, για να εξοικονομήσουν χρήματα από το ρεύμα, λειτουργώντας με «σπαστό» ωράριο και με πρόωρο κλείσιμο με το που νυχτώσει.

«Δεν υπάρχει καθόλου δουλειά, οι περισσότεροι οδηγούνται σε αναστολή εργασιών. Τα μεσημέρια κλείνουν ακόμα και οι καφετέριες για να γλιτώσουν ρεύμα, ενώ με το που νυχτώσει, τα καταστήματα κλείνουν για να μην καίνε φως. Είναι απελπιστική η κατάσταση», τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, εκφράζοντας απαισιοδοξία ακόμα κι αν το φετινό Πάσχα είναι το πρώτο χωρίς περιορισμούς.

«Έπειτα από δέκα χρόνια μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας, ήρθε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση και μας γονάτισαν. Πληρώνουμε τριπλάσιο ρεύμα πλέον και πολύ ακριβά καύσιμα, ενώ δεν υπάρχει και αγοραστική κίνηση. Ακόμα και σε επιχειρήσεις με είδη πρώτης ανάγκης, η μείωση είναι 60%. Τα περισσότερα καταστήματα δεν εισπράττουν τίποτα, δεν υπάρχει το παραμικρό έσοδο. Δεν ξέρω αν θα αντέξουμε ούτε αν θα αλλάξει κάτι το Πάσχα. Δεν υπάρχει “λίπος” να καεί, όπως το 2010, ενώ και η βοήθεια από την πολιτεία είναι πολύ μικρή. Η έλλειψη χρημάτων, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση συνθέτουν δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης του κόστους λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, εκφράζοντα την ελπίδα πως η κάθοδος των ετεροδημοτών το Πάσχα θα βελτιώσει λίγο την κατάσταση.

«Ελπίζουμε να τερματιστεί ο πόλεμος, κυρίως για ανθρωπιστικούς λόγους, και να εξομαλυνθεί η κατάσταση και στην οικονομία. Ο πληθωρισμός καλπάζει, διαθέσιμο εισόδημα στην αγορά δεν υπάρχει, οπότε η πίεση στον εμπορικό κόσμο είναι τεράστια. Έγινε τεράστια προσπάθεια από τους συναδέλφους να απορροφήσουν την αύξηση στα έξοδα, αλλά αυτό είναι εφικτό ως έναν βαθμό. Προσμένουμε σε καλύτερη εικόνα το Πάσχα, καθώς ελπίζουμε ότι δεν θα έχει περιορισμούς στις μετακινήσεις», επισήμανε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Νίκος Σιαψάλης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πασχαλινή περίοδος θα δώσει μια μικρή ανάσα. «Ευελπιστούμε στην κάθοδο των ετεροδημοτών για να τονωθεί η αγορά. Πιστεύουμε πως θα προτιμήσουν την Κουρούτα και την Αμαλιάδα και όλη την Ηλεία, καθώς ο εμπορικός κόσμος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Αγοραστική κίνηση ανύπαρκτη και ρεύμα τριπλάσιο…» υπογράμμισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος