FOLLOW US: facebook twitter

Νέο ρεκόρ δεκαετίας στις αγροτοδασικές πυρκαγιές της Ηλείας

Ημερομηνία: 11-01-2022 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”155511″ img_size=”full”][vc_column_text]-Πάνω από 1.000 τα συμβάντα του 2021, σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Νέο ρεκόρ δεκαετίας αναμένεται να καταγράψει η Ηλεία όσον αφορά τις αγροτοδασικές πυρκαγιές του 2021, αφού σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία που έχει συλλέξει η «Πρωινή», τα συμβάντα σε όλες τις υπηρεσίες του νομού υπερβαίνουν τα χίλια!

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, στην οποία υπάγονται τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας, έχει 575 συμβάντα για το 2021, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας ξεπέρασε τα 200, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών κατέγραψε 210 συμβάντα αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι το 2020 είχαν φτάσει στις 936 συνολικά, αριθμός που δείχνει πως ο νομός χρειάζεται ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχει γνωστός ο αριθμός των καμένων εκτάσεων, όμως είναι αντιληπτό πως θα είναι αυξημένος, εξαιτίας της πολύ μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αρχαία Ολυμπία και στον Πύργο, η οποία έκαψε περίπου 127.000 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων.[/vc_column_text][vc_single_image image=”155512″ img_size=”full”][vc_single_image image=”155513″ img_size=”full”][vc_column_text]O πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλιού, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η Ηλεία είναι -αν όχι ο πρώτος- ένας από τους δύο ή τρεις νομούς με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα και έκθεση σε φυσικά φαινόμενα στη χώρα, σημειώνοντας ότι είναι αυτονόητη η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Το ανάγλυφο της περιοχής, η σύνθεση των δασών, τα χωριά και οι οικισμοί εντός αυτών, οι κλιματολογικές συνθήκες κλπ διαμορφώνουν μια κατάσταση ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα ο νομός μας πολλές φορές δοκιμάζεται από πλημμυρικά φαινόμενα και άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτονόητη είναι η ανάγκη ενίσχυσης της Πυροσβεστικής και όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό και μέσα και η υποστήριξή τους για πιο αποτελεσματικές πρακτικές. Κυρίως όμως οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να δούμε ένα σοβαρό σχέδιο πρόληψης που θα εκτείνεται από την καθημερινότητα των πολιτών και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέχρι τη δημιουργία υποδομών. Ακόμη και η Πυροσβεστική, ο επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, θα πρέπει να στραφεί ακόμη περισσότερο στην επιτήρηση-πρόληψη. Να απαιτήσουμε την εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για τη περιοχή μας, με βασικό προσανατολισμό στη πρόληψη», τόνισε ο κ. Παπαηλιού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia