FOLLOW US: facebook twitter

Στα ελληνικά η «Σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού»

Ημερομηνία: 11-01-2022 | Συντάκτης:

-Σε μετάφραση του Ηλείου ερευνητή Αντ. Γαλανόπουλου το βιβλίο του Τ.Φρανκ


Επιμ.: Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τις τελευταίες ημέρες του 2021 κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του Τόμας Φρανκ «Λαός δίχως εξουσία. Μια σύντομη ιστορία του αντιλαϊκισμού». Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εκκρεμές σε μετάφραση του Ηλείου ερευνητή και υποψήφιου διδάκτορα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Αντώνη Γαλανόπουλου, και με πρόλογο του Γιάννη Σταυρακάκη, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ο Τόμας Φρανκ είναι ιστορικός και ένας από τους οξυδερκέστερους πολιτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ. Υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού The Baffler, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε μερικά από μεγαλύτερα Μέσα του πλανήτη, όπως η εφημερίδα The Guardian στο Ηνωμένο Βασίλειο και η εφημερίδα Wall Street Journal στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα είναι γνωστός μέσα από τα μεταφρασμένα άρθρα του, που δημοσιεύονται στην ελληνική έκδοση της Le Monde Diplomatique.

Στο παρόν βιβλίο, ο Φρανκ παρουσιάζει τη δική του ανάγνωση της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1890 έως σήμερα, χρησιμοποιώντας ως οδοδείκτες τις προεδρικές εκλογές. Επιχειρεί να αποκαταστήσει την αμερικανική λαϊκιστική παράδοση που αντιλαμβάνεται ως προοδευτική και να καταγγείλει τους ανθρώπους που τη μισούν.

Όπως διαβάζουμε και στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Σπάνια ένα ιστορικό έργο εμπεριέχει τόσο εντυπωσιακές προεκτάσεις για το παρόν. Στο Λαός δίχως εξουσία ο Φρανκ απευθύνει μια προειδοποίηση για την εποχή μας, μια προειδοποίηση ενάντια στους ειδήμονες που μας λένε να φοβόμαστε τους απλούς ανθρώπους, να παραμείνουμε στον δρόμο του κεντρώου εφησυχασμού, να αφήσουμε τους ειδικούς να χειριστούν τις ζωές μας και το μέλλον μας».

Στο βιβλίο διαβάζουμε για το Λαϊκό Κόμμα που εμφανίζεται τη δεκαετία του 1890 από μια συμμαχία –κυρίως- αγροτών που αναζητούσε πολιτική έκφραση μακριά από τα δυο παραδοσιακά κόμματα των ΗΠΑ. Η σύντομη ζωή αυτού του κόμματος άφησε ισχυρό αποτύπωμα που το συναντάμε έπειτα σε διάφορες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας από το Νιου Ντιλ του Ρουζβελτ ως το κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων. Κάθε φορά που προοδευτικά κινήματα ξεπηδούσαν, οι ελίτ δεν έμεναν με σταυρωμένα χέρια. Περνώντας μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της αμερικανικής ιστορίας, ο Φρανκ φτάνει μέχρι τις ημέρες μας και την πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία. Ο συγγραφέας αξιοποιεί όλη την ιστορική ανάλυση που έχει προηγηθεί για να αναλύσει τι ακριβώς είναι ο τραμπισμός και ποια η σχέση του με το ζεύγος λαϊκισμού-αντιλαϊκισμού στην αμερικανική ζωή.

Έχει, όμως, να μας πει κάτι ένα βιβλίο για την αμερικανική ιστορία; Ο Γιάννης Σταυρακάκης εξηγεί στον πρόλογό του ποια είναι τα κοινά σημεία μεταξύ της αμερικανικής και της ελληνικής περίπτωσης και τι μπορεί να κερδίσει ο Έλληνας αναγνώστης από αυτήν την παρουσίαση της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ.

Αδιαμφισβήτητα, το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με την αμερικανική πολιτική και ιστορία και αποτελεί το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Τόμας Φρανκ που κυκλοφορεί στα ελληνικά. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια προσεγμένη έκδοση. Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται σκίτσα από εφημερίδες και περιοδικά στο πέρασμα των χρόνων ενώ στο εξώφυλλο παρουσιάζεται μια γελοιογραφία από περιοδικό του 1896.

«Εξαιρετικό πολιτικό-ιστορικό βιβλίο»

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο Αντώνης Γαλανόπουλος, είναι ένα εξαιρετικό πολιτικό-ιστορικό βιβλίο, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, δίχως να απαιτεί απαραίτητα βαθύ θεωρητικό υπόβαθρο.

«Λόγω των ερευνητικών μου ενδιαφερόντων, διάβασα το βιβλίο τις πρώτες κιόλας ημέρες της κυκλοφορίας του στα αγγλικά και είχα μείνει εντυπωσιασμένος από τη γραφή και την επιχειρηματολογία. Αργότερα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον συγγραφέα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που διοργανώσαμε με συναδέλφους στο ΑΠΘ. Ήταν, επομένως, μεγάλη χαρά όταν ξεκίνησε το εγχείρημα της μετάφρασης αυτού του σημαντικού βιβλίου και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Εκκρεμές για τη συνεργασία. Ο Φρανκ επιχειρεί να αποκαταστήσει την αμερικανική λαϊκιστική παράδοση ως ένα προοδευτικό ρεύμα. Όμως το βιβλίο έχει να δώσει πολλά περισσότερα, πέρα από το ζήτημα του λαϊκισμού. Μιλά για την προοδευτική ατζέντα του F. D. Roosevelt, την οικοδόμηση συμμαχιών που οραματιζόταν ο Martin Luther King, το πώς καπηλεύτηκαν τον αντιελιτισμό οι Ρεπουμπλικάνοι, την απαξίωση του λαού από τις οικονομικές και πνευματικές ελίτ. Είναι ένα εξαιρετικό πολιτικό-ιστορικό βιβλίο, που απευθύνεται σε όλους και όλες χωρίς να απαιτεί κάποιο βαθύ θεωρητικό υπόβαθρο. Η απολαυστική και γλαφυρή γραφή του Φρανκ θα κερδίσει σίγουρα κάθε αναγνώστη», τόνισε.

Ο Αντώνης Γαλανόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία. Η διδακτορική του διατριβή εστιάζει στην ανάλυση λόγου την περίοδο της Ελληνικής κρίσης και την μελέτη του αντιλαϊκισμού.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος