Νέο «γιουρούσι» στον συνδικαλιστικό νόμο
Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες, αν και ήδη προβλέπεται, μαζί με πλήθος αυστηρών περιορισμών ● Πλειοδοσία και από τον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., που ετοιμάζει μέτρα για τις διαδηλώσεις
Δεν ξαφνιάζει η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για νέα ρύθμιση σχετικά με το προσωπικό ασφαλείας των επιχειρήσεων που απεργούν. Με tweet που ανάρτησε μετά τη στάση των εργαζομένων στο μετρό, έσπευσε να προαναγγείλει «νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας». Ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται επειδή, απλώς, ζητήθηκε σε 21 άτομα να κάνουν τη δουλειά τους». Είχε προηγηθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί “νταβατζηλίκια” και εκβιασμούς».
Μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση ακολούθησε επιβεβαίωση από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Αυτή η ταλαιπωρία δεν θα επαναληφθεί, γιατί θα υπάρξει μέριμνα για το προσωπικό ασφαλείας με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στο μετρό, αλλά και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα», τόνισε ο Στ. Πέτσας. Λίγη ώρα αργότερα στο κρεσέντο αυστηρότητας πλειοδότησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Θα σταματήσουν να είναι οι δρόμοι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά», επισήμανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης.
Βορίδης: Μας ψήφισαν για να επιβάλλουμε τον νόμο και την τάξη
Την άκρατη αστυνομική αυθαιρεσία και βία, που ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα, αιτιολόγησε πλήρως ο Μάκης Βορίδης, από το βήμα της Βουλής.
«Έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού».
Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη. Του είπαμε, τέλος το κράτος των Εξαρχείων. Ότι τελείωσε το κράτος της άκρας αριστεράς και της βίας της. Και τα υλοποιούμε αυτά, έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού.
Η αφορμή για την επίδειξη πυγμής απέναντι σε απεργιακές κινητοποιήσεις, κινηματικές δράσεις, παραστάσεις -που ακόμη και στην υπερβολή τους, με τα λάθη ή τις παραλείψεις τους, αποτελούν το τελευταίο όριο, την ελάχιστη δυνατότητα εκδήλωσης και αντίστασης απέναντι σε εργοδοτικές ή διοικητικές αυθαιρεσίες (όπως ήταν και η αιφνίδια μετακίνηση των εργαζομένων στο μετρό)- θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε κινητοποίηση. Πάντως, σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο πλαίσιο για το προσωπικό ασφαλείας αρκεί να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει από τα πιο αυστηρά. Η απεργία, που προστατεύεται από το Σύνταγμα, υποβάλλεται ήδη σε αυστηρότατους περιορισμούς (προθεσμίες, αιτιολόγηση αιτημάτων, ειδικές ρυθμίσεις για το προσωπικό ασφαλείας).
Οι χθεσινές προαναγγελίες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η απεργία ως δικαίωμα αλλά και ως μέσο διαπραγμάτευσης της θέσης και του μισθού των εργαζομένων έχει υποστεί πολλούς περιορισμούς την τελευταία διετία, ώστε να αποφεύγεται η πραγματοποίησή της. Για τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, που από το 2018 πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 50% των εργαζομένων, η απεργία είναι πλέον σχεδόν ακατόρθωτη, ενώ οι νέες ρυθμίσεις του εργασιακού με το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό μητρώο μελών δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την πραγματοποίησή της.