FOLLOW US: facebook twitter

Nέο «μπλόκο» σε πλειστηριασμό τουριστικού «φιλέτου» στα Δουνέικα

Ημερομηνία: 05-01-2023 | Συντάκτης:

-Σε αναστολή με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αμαλιάδας

-Θα έβγαινε στο… σφυρί για 553.000 ευρώ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένα ακόμα πλειστηριασμός ακινήτου στην Ηλεία ανεστάλη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο με την απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που θεωρεί τα funds αναρμόδια να προβούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για αγροτεμάχιο «φιλέτο» στα Δουνέικα Αμαλιάδας, σε παραθαλάσσια περιοχή με «πρόσωπο» στον αιγιαλό, εντός Ζ.Ο.Ε. Ηλείας και σε σημείο όπου επιτρέπεται  η ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων, κατοικιών, αναψυκτηρίων, εμπορικών καταστημάτων κλπ.

Το συγκεκριμένο ακίνητο εντοπίζεται δυτικά του οικισμού σε απόσταση 1,5χλμ περίπου, απέχει τρία χλμ από την Νέα Εθνική Οδό Πατρών Πύργου και 8,5 χλμ από την Αμαλιάδα και 13,5χλμ από την πόλη του Πύργου.  Πρόκειται για αγρό ποτιστικό, εντός του οποίου υπάρχει ισόγειο κτίσμα επιφανείας 67 τ.μ. καθώς και δυο όμοια κτίρια επιφανείας περί τα 75 τ.μ. το καθένα.

Το ποσό για το οποίο είχε προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός, είναι 553.000 ευρώ, το οποίο εκτιμάται πως είναι 10-20% χαμηλότερο από την πραγματική τιμή που θα έπιανε σήμερα στην αγορά ακινήτων.

Όπως αναφέρει το έγγραφο της απόφασης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, ο νόμος 3156/2003, βάσει του οποίου έγιναν όλες οι διαδικασίες, δεν απονέμει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια ενεργητική κατ΄ εξαίρεση νομιμοποίηση αλλά απλώς ρυθμίζει τους όρους και το πλαίσιο της εκτέλεσης εξώδικων διαχειριστικών πράξεων (νομικών ή υλικών) με σκοπό την είσπραξη των απαιτήσεων από τους οφειλέτες.

Για τον λόγο αυτό και με βάση τα έγγραφα που προσκόμισαν οι αιτούντες την ανακοπή, εφόσον η μεταβίβαση της ένδικης απαίτησης έγινε με τον νόμο του 2003, η συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών απαιτήσεων δεν νομιμοποιείται να εκτελέσει πλειστηριασμό και γενικώς πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης παρά μόνο εξώδικες διαχειριστικές πράξεις για την είσπραξη της οφειλής.

Σύμφωνα με το sofokleousin.gr, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αναμένεται να συγκληθεί στις 26 Ιανουαρίου για να λύσει το… κουβάρι της νομολογίας, δεδομένου ότι έχουν εκδοθεί και άλλες αποφάσεις με αντίθετο περιεχόμενο από την 822/2022, που δίνουν στις εταιρείες διαχείρισης το δικαίωμα να επισπεύδουν πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής δέχεται την επιχειρηματολογία τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων και όλα δείχνουν ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας, που θα δικαιώνει τους χρηματοδοτικούς φορείς και θα ξεμπλοκάρει τους πλειστηριασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες κατατέθηκαν «βροχή» οι αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών από δανειολήπτες και πολλοί πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν από τα δικαστήρια.

Στην Ηλεία, πάντως, έχουμε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις αναστολής πλειστηριασμών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως για το 2023 έχουν προγραμματιστεί πάνω από 10 ηλεκτρονικές δημοπρασίες στον νομό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος