FOLLOW US: facebook twitter

Η Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας ανακαινίζεται ριζικά!

Ημερομηνία: 05-01-2023 | Συντάκτης:

Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών- Έργο προϋπολογισμού 2 εκ Ε παραδίδεται στο τέλος του έτους

-«Μέσα σε περιόδους κρίσης εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε…» δήλωσε ο Γιάννης Λυμπέρης

-«Προσερχόμαστε με δέος για την εκτέλεση του έργου…» ανέφερε ο Ευγένιος Παπαδόπουλος

Το κτίριο της Παπαχριστοπούλειου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, που  μετρά περισσότερα από πενήντα χρόνια ιστορίας, ανακαινίζεται ριζικά με το έργο της «Επισκευής- Ενεργειακής Αναβάθμισης», προϋπολογισμού περί τα 2 εκ. ευρώ!

Με το έργο, του οποίου η σύμβαση υπεγράφη από τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας GEOGENESIS ΑΕ κ. Ευγένιο Παπαδόπουλο, στο κτίριο θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πρόκειται για ένα κτίριο εμβληματικό, τόσο αρχιτεκτονικά, όσο και λόγω της ιστορίας του ως κυψέλης των γραμμάτων, της γνώσης και της πνευματικής ζωής της Αμαλιάδας και της ευρύτερης περιοχής. Το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1967, παρά τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια, παρουσίαζε μεγάλα προβλήματα, που δυσκόλευαν τη χρήση του. Με το έργο αυτό, που ξεκινά άμεσα, θα γίνει σύγχρονο και λειτουργικό, ενώ παράλληλα  θα καλύπτει τα νέα πρότυπα και τις απαιτήσεις για σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Λυμπέρης.

Σύγχρονη κατασκευή- εξοικνόμηση ενέργειας και λειτουργικότητα 

Η σημασία του έργου που πρόκειται να εκτελεστεί αποτυπώθηκε στα όσα ανέφερε άλλωστε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Προσερχόμαστε με δέος, καθώς πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο, για ένα σπουδαίο έργο, το οποίο και θα εκτελέσουμε με ότι πιο σύγχρονο από πλευράς υλικών και προδιαγραφών. Έτσι θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες ένα κτίριο σύγχρονο, όπου λόγω της τεχνολογίας που ενσωματώνεται σε αυτό, θα αποτελεί αντικειμενικά μια πρωτοποριακή δομή  για όλη τη χώρα».

Το έργο θα προχωρά παράλληλα με το έργο επισκευής του Λαζαράκειου Δημοτικού Μεγάρου, ενώ η παράδοση και των δύο έχει στενό χρονοδιάγραμμα με χρόνο παράδοσης το τέλος του 2023. Έτσι,  η Αμαλιάδα θα έχει να παρουσιάσει δύο ξεχωριστά κτίρια- στολίδια τόσο από αισθητικής και λειτουργικής άποψης, όσο και από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας.

Η θέση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Μπελογιάννη, εντάσσεται στο γραμμικό πάρκο της Σοχιάς, από την περιοχή του Αθλητικού κέντρου μέχρι το Δεύτερο Λύκειο. Στην περιοχή έχουν σχεδιαστεί ή και υλοποιούνται παρεμβάσεις που βελτιώνουν την αισθητική, ώστε και ο περιβάλλων χώρος να γίνει ελκυστικότερος και αντάξιος του νέου κτιρίου.

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ για ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που οι προσπάθειές μας ευοδώθηκαν και ξεκινά το έργο. Είμαι βέβαιος ότι και το κτίριο της Βιβλιοθήκης όπως και το Λαζαράκειο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος, εντός του 2023. Φιλοδοξούμε να παραδώσουμε ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας του και των ανθρώπων που εργάστηκαν και εργάζονται δημιουργικά για να  κρατήσουν την υπόθεση της Βιβλιοθήκης ζωντανή.  Να γίνει ο πραγματικός πνευματικός πυρήνας που τόσο έχουμε ανάγκη, που θα συγκεντρώνει φίλους του βιβλίου και των Γραμμάτων, θα μπορέσει να προσελκύσει τη νέα γενιά και να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Ένα αληθινό σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον δήμο Ήλιδας αλλά για ολόκληρη την Ηλεία» ανέφερε ο κ. Λυμπέρης

Ο Δήμαρχος επανέλαβε τα όσα δήλωσε και κατά την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αμαλιάδας: «Θέλω να τονίσω ότι είμαι ικανοποιημένος,  γιατί μέσα σε αυτές τις περιόδους κρίσης, εμείς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Γιατί οι κρίσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι υποδομές μένουν και είναι το εφαλτήριο για δημιουργία».

ΠΛΗΡΗΣ ‘ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ’

Οι εργασίες  περιλαμβάνουν πλήρη αναγέννηση του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, καθώς θα ‘απογυμνωθεί’, θα ενισχυθεί ο σκελετός του και οι τεχνολογικές υποδομές θα γίνουν από μηδενική βάση.

«Φτιάχνουμε έναν πνεύμονα γνώσης για την ευρύτερη περιοχή και οι πολίτες της Αμαλιάδας θα δουν την επισκεψιμότητα στον δήμο να αυξάνεται, καθώς η Βιβλιοθήκη θα είναι ένα πολυδύναμο και άκρως λειτουργικό κτίριο» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος με τον κ. Λυμπέρη να συμπληρώνει: «Τα δικά μας έργα, όπως είναι το αθλητικό κέντρο, το Δημοτικό θέατρο κλπ., έχουν προβολή στην ευρύτερη περιοχή. Και μπορεί η Αμαλιάδα να είναι μία νέα πόλη, είμαστε όμως ο τόπος της Αρχαίας Ήλιδας και της Αρχαίας Ολυμπίας και το ιστορικό φορτίο είναι βαρύ».

Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις με τα Σωματεία της Βιβλιοθήκης για την εξεύρεση χώρου, που θα εξυπηρετήσει προσωρινά τις ανάγκες της λειτουργίας της, μέχρι την περαίωση των εργασιών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος