FOLLOW US: facebook twitter

Νέο Ασφαλιστικό: Ο θάνατος του Εμποράκου

Ημερομηνία: 27-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Πίσω από το επιχείρημα της φορολογικής ελάφρυνσης των περίπου 1.300 ευρώ που προκύπτει από τη μείωση του εισαγωγικού φόρου από το 22% στο 9% -για χαμηλά εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ- καλύπτεται η νέα επιβάρυνση που θα έχει περίπου το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών με το νέο σύστημα εισφορών που παρουσίασε -μέσω τηλεοπτικής εκπομπής!- ο υπουργός Εργασίας. Επιβάρυνση η οποία προκύπτει από την αύξηση της κατώτατης εισφοράς εισόδου των ασφαλισμένων στην αγορά εργασίας.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση της «πιλοτικής» δίκης του ΣτΕ, η οποία επιχειρείται να θέσει ανάχωμα στις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά, ο Γ. Βρούτσης σε τηλεοπτική εκπομπή παρουσίασε τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Από την παρουσίαση προκύπτουν τα εξής:

1. Θεσπίζεται νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αποσυνδεδεμένο από εισόδημα και έτη προϋπηρεσίας. Στη θέση των παλαιών ασφαλιστικών κλάσεων δημιουργούνται 7 νέα επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής. Η κατώτερη εισφορά για υγεία και σύνταξη διαμορφώνεται στα 210 ευρώ (έναντι 175 που είναι σήμερα) και η ανώτερη στα 566 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, όσοι καταβάλουν την κατώτατη εισφορά, μετά 30 χρόνια εργασίας και με βάση το ισχύον ποσοστό αναπλήρωσης, θα εξασφαλίσουν κύρια σύνταξη ύψους 588,35. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να προσχωρούν σε παραπάνω επίπεδα εισφορών όταν το επιθυμούν, ανάλογα με την εισφοροδοτική τους δυνατότητα. Θα μπορούν να επιλέγουν κάθε Δεκέμβριο το επίπεδο των εισφορών που θα καταβάλλουν για το επόμενο έτος. Για όλους τους νεοεισερχόμενους και έως τα πρώτα 5 έτη θεσπίζεται εισφορά 126 ευρώ τον μήνα. Η κριτική που ασκείται στο νέο σύστημα δίνει έμφαση στην επιβάρυνση των νέων και χαμηλού εισοδήματος ασφαλισμένων, έναντι αυτών που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

2. Οι εισφορές υγείας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ξεκινούν από 55 ευρώ και παραμένουν σταθερές στα 66 ευρώ τον μήνα, από το δεύτερο επίπεδο και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η διατήρηση των εισφορών υγείας σε σταθερό επίπεδο δημιουργεί προϋποθέσεις για υψηλότερη σύνταξη. Ωστόσο, εδώ διατυπώνεται η κριτική η οποία, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό που καταβάλλουν οι μισθωτοί και οι εργοδότες τους -7,10%, ήτοι 6,45% σε είδος και 0,65% παροχές σε χρήμα-, παρατηρεί πρόθεση αναδιανομής από τη μισθωτή εργασία στους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Οι εισφορές θα εξακολουθούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και θα αναπροσαρμόζονται ετησίως με ένα ποσοστό το οποίο κατά 50% θα προκύπτει από το ΑΕΠ και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

4. Το νέο ασφαλιστικό θα προβλέπει μικρότερη μείωση στο ποσό της σύνταξης για τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται. Με την ψήφιση του νόμου η μείωση της σύνταξης θα είναι 30%, από 60% που είναι σήμερα.

Πιλοτική δίκη

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για τις βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου έγιναν το Σάββατο, σε  τηλεοπτική εκπομπή  24 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ικανοποίησης του αιτήματος που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ για την πραγματοποίηση νέας πρότυπης δίκης από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πρότυπη δίκη θα αφορά, σύμφωνα με το αίτημα του ΕΦΚΑ, τις υποθέσεις για την αναδρομικότητα των συντάξεων που περικόπηκαν και για τις οποίες έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ με απόφαση του 2015.

Στο φόντο των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η διαδικασία επανεξέτασης και ενδεχομένως ακύρωσης από το ίδιο το Δικαστήριο αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, έγινε χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη από την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Η Ένωση αποκάλυψε ότι ανάλογο αίτημα για τη διενέργεια πιλοτικής δίκης, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των εκδικάσεων για τις περικοπές συντάξεων και δώρων, είχε υποβληθεί επί υπουργίας Γ. Βρούτση και τον Σεπτέμβριο του 2014. Σκοπός, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, ήταν να μη χορηγηθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και να ισχύσουν οι περικοπές των συντάξεων και η κατάργηση των Δώρων που είχαν ψηφιστεί με τους μνημονιακούς Ν. 4051/2012 και 4093/2012.

«Στις 30-9-2014 και επί υπουργίας του κ. Ιωάννη Βρούτση, η Γενική Επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Δικαστηρίων, με την υπ’ αριθ. ΠΑ22/30-9-2014 πράξη της, είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Επικρατείας (προφανώς ύστερα από αίτημά του) να εκδικασθεί μία από τις χιλιάδες (εκκρεμούσες τότε) αγωγές συνταξιούχων στα πλαίσια του άρθρου 1 Ν. 3900/2010 (περί «πιλοτικής δίκης»), διότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά και τα Πρωτοδικεία όλης της Επικράτειας εξέδιδαν τότε σωρεία αποφάσεων που δικαίωναν συνταξιούχους, κρίνοντας τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις τους ως αντισυνταγματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Ωστόσο, η εξέλιξη ήταν τελικά υπέρ των συνταξιούχων και στις 10-6-2015 εκδόθηκαν οι γνωστές ήδη σε όλους τους συνταξιούχους υπ’ αριθμόν 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαίωσαν τους συνταξιούχους και έκριναν όλες τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων παράνομες και αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τη γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ «πράγματι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Το ερώτημα που μένει ανοιχτό μέχρι το τέλος είναι «για ποιον;».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia