Αφγανιστάν: Εκεί όπου οι αυτοκρατορίες χάνουν τη μάχη
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”144311″ img_size=”full”][vc_column_text]
Απλώς περιμένω να με σκοτώσουν
[/vc_column_text][vc_column_text]
Αφγανιστάν, το νεκροταφείο των ανθρώπινων δικαιωμάτων
[/vc_column_text][vc_column_text]Καμία αυτοκρατορία, κανένα έθνος δεν κατάφερε να κατακτήσει τα εδάφη που βρίσκεται το σημερινό Αφγανιστάν, και έτσι πήρε η περιοχή το παρατσούκλι «Νεκροταφείο Αυτοκρατοριών», ακόμα κι αν μερικές φορές αυτές οι μεγάλες δυνάμεις κέρδισαν κάποιες αρχικές μάχες και εισέβαλαν στην περιοχή.
Από τους Μογγόλους και τον Τζένγκις Χαν μέχρι τους Πέρσες, όλες οι μεγάλες και ιστορικές αυτοκρατορίες κατάλαβαν ότι η κατάκτηση της περιοχής ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Όμως αυτοί που το κατάλαβαν περισσότερο (και με τον χειρότερο τρόπο) από όλους στη σύγχρονη ιστορία είναι οι Βρετανοί.
Η Βρετανική αυτοκρατορία προσπάθησε να κατακτήσει την περιοχή τρεις φορές από το 1839 μέχρι το 1919. Ο πρώτος Αγγλο-Αφγανικός πόλεμος έμεινε στην ιστορία ως «Καταστροφή στο Αφγανιστάν» και διήρκησε από το 1839-1842. Η Βρετανία ήθελε να ελέγξει την περιοχή περισσότερο για να μην πέσει στα χέρια της ρωσικής αυτοκρατορίας αλλά και για να προστατεύσουν την πιο σημαντική αποικία τους, την Ινδία.
Ο δεύτερος πόλεμος, διήρκεσε λιγότερο, από το 1878 μέχρι το 1880, και στην αρχή μπορεί οι Βρετανοί να σημείωσαν κάποιες νίκες αλλά όλη η εκστρατεία κατέληξε σε μια πανωλεθρία στη μάχη του Κανταχάρ. Ο τελευταίος Αγγλο-Αφγανικός πόλεμος μπορεί να διήρκησε μόνο 2 μήνες (από τις 6 Μαΐου του 1919 μέχρι τις 8 Αυγούστου) αλλά ήταν και ο πιο σημαντικός. Ήταν αυτός που έκανε τους Βρετανούς να αναγνωρίσουν το Αφγανιστάν και για αυτό ονομάζεται Πόλεμος της Ανεξαρτησίας.
Μία άλλη υπερδύναμη που τα βρήκε σκούρα στο Αφγανιστάν είναι η Σοβιετική ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η αιτία αυτού του πολέμου ήταν το πραξικόπημα των σοβιετικών το 1978 όταν και σκότωσαν τον Mohammed Daoud Khan και την οικογένεια του, ώστε να αναλάβει την εξουσία το PDPA, το Λαϊκό κόμμα του Αφγανιστάν δηλαδή. Από τον Απρίλιο του 1979, μεγάλο μέρος της χώρας και των πολιτών είχε ξεσηκωθεί.
Ο πόλεμος αυτός διήρκησε 10 χρόνια, όμως έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και είναι ο πόλεμος που έδωσε δύναμη στους Μουτζαχεντίν της περιοχής. Μάλιστα, η CIA είχε θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση «Κυκλώνας», η οποία υποστήριζε οικονομικά και πληροφοριακά τους Μουτζαχεντίν στη μάχη ενάντια στους Σοβιετικούς. Στην ομάδα των Μουτζαχεντίν βρισκόταν τότε και ο Osama Bin Laden. Πρέπει να σημειωθεί πως οι τελευταίοι είχαν συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Νίξον το 1983, μιας και θεωρούνταν σύμμαχοι στον πόλεμο ενάντια στον Κομμουνισμό.
Ο ανταρτοπόλεμος των Μουτζαχεντίν δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τις σοβιετικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα. Έτσι, το 1987 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η διαδικασία επιστροφής των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν η οποία και ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1989. Λόγω της διάρκειας αλλά και του αποτελέσματος του, ο πόλεμος πήρε ένα όχι και τόσο τιμητικό παρατσούκλι: «Το Βιετνάμ της Σοβιετικής Ένωσης».
Η γέννηση των Ταλιμπάν
Η επόμενη μέρα έβρισκε του Μουτζαχεντίν στην εξουσία και μάλιστα πολλές ομάδες ανταρτών υπέγραψαν τη συμφωνία του Πεσαβάρ το 1992, με την οποία δημιουργήθηκε και το Ισλαμικό κράτος του Αφγανιστάν. Δύο χρόνια αργότερα όμως, μια άλλη, πιο εξτρεμιστική ομάδα ανταρτών, οι Ταλιμπάν, κατέλαβε την πόλη Κανταχάρ και εφάρμοσαν την πιο αυστηρή μορφή του ισλαμικού νόμου και της Σαρίας.
Παράλληλα οι ομάδες των Μουτζαχεντίν που είχαν υπογράψει τη συμφωνία το 1992 βρίσκονταν σε συνεχείς διαμάχες μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα διαλυμένο σε υποδομές αλλά και οργάνωση κράτος το 1996. Αυτές τις συνθήκες εκμεταλλεύτηκαν οι Ταλιμπάν και τον Σεπτέμβριο του ίδιο έτους μπήκαν στην Καμπούλ καταλαμβάνοντας την εξουσία.
Οι πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του Αφγανιστάν, είχαν αρχίσει να γράφονται.
Ο πρώην πρόεδρος Najibullah μαζί με όλη του την οικογένεια κρεμάστηκε δημόσια θέα, οι γυναίκες έχασαν κάθε δικαίωμα και αναγκάστηκαν να φορούν ολόσωμη μπούργκα που έχει μόνο ένα δίχτυ για να βλέπουν, ενώ ο ξυλοδαρμός και τα βασανιστήρια για τις τελευταίες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Δεν μπορούσαν να πάνε σχολείο ούτε και να δουλέψουν.
Οι Ταλιμπάν έμειναν στην εξουσία μέχρι το 2001 όταν και η επέμβαση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τους Αμερικάνους κατάφερε να τους περιορίσει στις νότιες επαρχίες.
Ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα κρατούσε τόσο. Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ αμέσως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν τράπηκαν σε φυγή, ανασυντάχτηκαν και συνέχισαν τον ανταρτοπόλεμο με τη βοήθεια του Πακιστάν. Οι Ταλιμπάν κατάφεραν να εφαρμόσουν στις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχο τους ένα πολύ προσοδοφόρο οικονομικό σύστημα το οποίο βασιζόταν κυρίως στο εμπόριο της ηρωίνης. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηρωίνης προέρχεται από το Αφγανιστάν. Η προσπάθεια των Αμερικανών να καταστρέψουν τις φυτείες είχε, τελικά, αντίθετα αποτελέσματα αφού οι αγρότες στράφηκαν ενάντια τους αλλά και ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση, με τους Ταλιμπάν να κερδίζουν την συμπάθειά τους.
Σήμερα η αβεβαιότητα έχει σκεπάσει ολόκληρη τη χώρα με κέντρο την Καμπούλ. Οι γυναίκες φόρεσαν ξανά μπούρκα, οι διαφημίσεις με γυναικεία πρόσωπα σε τοίχους εξαφανίστηκαν, ενώ οι εικόνες από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας με ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα είναι ενδεικτικές του φόβου που επικρατεί.
Ένα από τα πιο αυστηρά, απάνθρωπα και φασιστικά καθεστώτα είναι πάλι στην εξουσία. Μέσα σε λίγες μέρες, η χώρα από νεκροταφείο των τριών μεγαλύτερων αυτοκρατοριών της σύγχρονης εποχής, έγινε ξανά το νεκροταφείο της ελπίδας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]