FOLLOW US: facebook twitter

«Νεκρώνει» σήμερα η αγορά της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-11-2023 | Συντάκτης:

Κλειστά καταστήματα, ιατρεία και γραφεία
αντιδρώντας στο φορολογικό νομοσχέδιο

-Πανηλειακή συγκέντρωση φορέων στον Πύργο στις 12 το μεσημέρι

-Κινητοποίηση στην Αμαλιάδα με Επιστημονικούς & Επαγγελματικούς φορείς όλου του Νομού

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


«Νεκρώνει» σήμερα η αγορά της Ηλείας καθώς σύλλογοι ελευθέρων επαγγελματιών και εμπόρων συναποφάσισαν και βγαίνουν στο δρόμο, αντιδρώντας στο προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο διεκδικώντας την απόσυρση του.

Τα καταστήματα στις πόλεις του Νομού μετά από αποφάσεις των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων θα παραμείνουν κλειστά καθώς επίσης ιδιωτικά ιατρεία και κάθε είδους γραφεία και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, τα συλλογικά όργανα των οποίων θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Αμαλιάδας και στις 12 το μεσημέρι από το Συντονιστικό Όργανο των φορέων του Νομού, στην Πανηλειακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει ισχυρό «κύμα» αντιδράσεων στο σύνολο των επαγγελματικών ομάδων της Ηλείας που εκτιμούν πως η εφαρμογή του θα συρρικνώσει κι άλλο την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντί να πατάξει τις μεγάλες εστίες φοροδιαφυγής.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πύργου, Ήλιδας, Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και  Ζαχάρως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ηλείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας, το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων, ο Σύλλογος Κομμωτών Ηλείας,  ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Ηλείας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιβατηγών Ταξί και Αγοραίων Ηλείας «ο Ερμής», το Τεχνικό Επιμελητήριο ΝΕ Ηλείας, η Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ηλείας «Η Ομόνοια», ο Σύλλογος Οπωροπωλών Πύργου «Η Αγία Παρασκευή», ο Σύλλογος Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Ψυκτικών Ηλείας, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, με την λίστα μέχρι αργά χθες το βράδυ να μεγάλωνε.

«Το φόρο- νομοσχέδιο δίνει την χαριστική βολή»

Οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στο όνομα της δήθεν φοροδιαφυγής, αλλά στην ουσία τους φορτώνει με νέα αδιέξοδα,  άδικα βάρη και επιπλέον χρέη. «Έπειτα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο χρόνια πανδημίας και ενάμιση χρόνο ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, έρχεται τώρα αυτό το νομοσχέδιο και μας αποτελειώνει στην ουσία αφού επαναφέρει τα τεκμήρια. Αφουγκραζόμενοι την αγανάκτηση των συναδέλφων και την αναταραχή που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο αυτό σε χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, διεκδικούμε ενωμένοι μαζί με τους συλλόγους της Ηλείας και όλη της Ελλάδας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην ψηφιστεί, για αυτό και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις. Οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε και να προστατέψουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια».

Πέρα από τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης θα απέχουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πύργου και Πρωτοδικείου Αμαλιάδας από τις δίκες, οι φοροτεχνικοί από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή έχοντας ως κεντρικό σύνθημα την αντίθεσή της στην οριζόντια φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και χαρακτηρίζοντας αναχρονιστικά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί καθώς και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την οργάνωση του Αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο που βάζει λουκέτο στα μαγαζιά.

Και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ειδικότερα στις διατάξεις που αφορούν την τεκμαρτή φορολόγηση των εισοδημάτων των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Καλεί δε όλα τα μέλη της να συμμετάσχουν στην σημερινή πανελλαδική απεργία σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. “Απέναντι σε αυτό το άστοχο και άδικο νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχουμε αντιτάξουμε συγκεκριμένες προτάσεις όπως : Α) την επαναφορά των “Ελαχίστων Αμοιβών μηχανικού” που καταργήθηκαν πριν 12 έτη, Β) την εφαρμογή ενιαίας φορολόγησης με έσοδα-έξοδα(όλα τα έσοδα – όλα τα έξοδα λειτουργικά και διαβίωσης), Γ) τη μείωση του ΦΠΑ παροχής υπηρεσιών σε λογικά πλαίσια για όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Αυτοκινητιστών Ταξί Αμαλιάδας “ο Άγιος Χριστόφορος” αντιδρώντας όπως επισημαίνει το Διοικητικό του Συμβούλιο στο φορολογικό νομοσχέδιο που “κατακεραυνώνει τους ελευθέρους επαγγελματίες εν γένει,  οδηγώντας προς την οικονομική καταστροφή και τον κλάδο μας”.

Οι αυτοκινητιστές ζητούν την απόσυρση και συντάσσονται πλήρως με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί.

Όλοι μαζί, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Πύργο και Αμαλιάδας ζητώντας από τα μέλη τους την ενεργό και δυναμική παρουσία τους.


«Τα φορολογικά μέτρα ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής
και της αγανάκτησης»

Τη συμπαράσταση των Ηλείων Βουλευτών ζητούν με επιστολή τους Έμποροι
και Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου


Το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης, ξεχείλισαν τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες του Νομού, εκπρόσωποι των οποίων με επιστολή που απέστειλαν στους Ηλείους Βουλευτές εκφράζουν την έντονη αντίδραση τους, ζητώντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα είναι καταστροφική για τον μικρομεσαίο επαγγελματία και είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρετε δημόσια θέση!».

Την επιστολή συνυπογράφουν οι πρόεδροι των: Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ηλείας Αλέξιος Νταουλάρης, Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Χρήστος Γιαννικούλης, Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης και Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος, Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος, Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Νίκος Τζαμαλής, Συλλόγου Κομμωτών Ηλείας Γιάννης Διονυσόπουλος, Συνδέσμου Υδραυλικών Ηλείας Κωνσταντίνος Ρούκης, Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Ταξί και Αγοραίων Ηλείας «ο Ερμής» Παναγιώτης Τσαπάρας, Τεχνικού Επιμελητηρίου ΝΕ Ηλείας Χρήστος Γεωργακόπουλος, Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης Στέφανος Τομαρόπουλος, Συλλόγου Οπωροπωλών Μιχάλη Αποστολόπουλου, Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Αναστάσιος Καρνάρος, Συλλόγου Κρεοπωλών Ηλείας Στάθης Παπανδρέου, Συλλόγου Ξενοδόχων, Συλλόγου Ψυκτικών Ηλείας Ανδρέας Τσίρος, Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας και Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Καρυώτης.

Ακολουθεί η επιστολή

«Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Η Κυβέρνηση επέλεξε, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την οριζόντια φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει μαθηματικά ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, σε αναγκαστικό κλείσιμο βιβλίων και βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου «τεκμαρτού» εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, η Κυβέρνηση αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή.

Τα νέα φορολογικά μέτρα ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησής μας.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και κινδυνεύει μεεπιβολή άμεσων καταδιωκτικών μέτρων.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει την φοροεισπρακτική πολιτική της, μας στοχοποιεί όλους συλλήβδην ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα, επιχειρεί να μας ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες (όπως έχει ήδη κρίνει και το ΣτΕμε τις υπ’ αρ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις του), ενώ σημειωτέον δεν έχουμε το αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, και παράλληλα, για τον προσδιορισμό του «τεκμαρτού» φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξησή τους από την ίδια Κυβέρνηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το «τεκμαρτό» φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, που οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Περαιτέρω, η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι απόλυτα προσχηματική, αφενός διότι αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η Κυβέρνηση, εν τέλει, επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρίες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επαγγελματική μας ύπαρξη όσο και για την αξιοπρέπειά μας. Ως εκ τούτου είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα, η οποία θα είναι έντονη, μαζική και διαρκής.

Ζητούμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας στο δίκαιο αγώνα που δίνουμε. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα είναι καταστροφική για τον μικρομεσαίο επαγγελματία. Είναι η ώρα που θα πρέπει να πάρετε δημόσια θέση.

Ο καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις και τις παραλείψεις του».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος