Νέες πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα
Τι ανέφερε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπόλαρης στην Ηλεία – Αειφορία στις καλλιέργειες και νέο μοντέλο για τη διαχείριση των πόρων
Αλλαγές στις πολιτικές που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και κυρίως τη γεωργία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ηλεία, όπου βρέθηκε χθες. Μετά την επίσκεψη σε καλλιέργειες και εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας, σε σύσκεψη που έγινε με υπηρεσιακούς παράγοντες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, σχολίασε τις εντυπώσεις που αποκόμισε και στάθηκε στις λογικές της αειφορίας στις καλλιέργειες.
Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του έθεσαν το θέμα που αφορά της ένταξης της σταφίδας στη συνδεδεμένη ενίσχυση, τις σταυλικές εγκαταταστάσεις, τη βελτίωση του εγγειοβελτιωτικού δικτύου, την επιστροφή του ΦΠΑ, τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, τα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ και άλλα μικρότερα ζητήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες όπως ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού Νίκος Φάμελος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα αντίκρισε στα χωράφια της Ηλείας και στα εργοστάσια για την βιομηχανική τομάτα. Στάθηκε στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται και την καλλιέργεια που βασίζεται σε ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με αειφορία και στόχευση στην ποιότητα, όπως και στήριξη του παραγωγού, μέσα και από την συμβολαιακή καλλιέργεια. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ως επιχειρηματική καλλιέργεια που βοηθά σημαντικά. «Πρέπει να πούμε πως στον πρωτογενή τομέα έχουμε ανάγκη από αλλαγή κατεύθυνσης. Η στόχευση μας είναι στην ποιότητα του προϊόντος, ενσωμάτωση της καινοτομίας, πιστοποίηση, επωνυμία στο προϊόν, προστιθέμενη αξία στον τόπο και εξαγωγές. Για να ξεπεράσουμε την κρίση χρειαζόμαστε παραγωγή και εξαγωγές γιατί έτσι φέρνουμε ξανά χρήμα στον τόπο μας. Αυτό είναι μια πολιτική που ήδη πολλοί παραγωγοί στη χώρα μας, κατανοούν και κάνουν πράξη. Μια περίπτωση από αυτές είναι και η βιομηχανική τομάτα στην Ηλεία» είπε δίνοντας συγχαρητήρια στους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που ακολουθούν αυτή τη γραμμή. Δήλωσε πως το σύνθημα των αγροτών θα πρέπει να είναι «το καλύτερο ελληνικό προϊόν στα πιο απαιτητικά ράφια». Μίλησε για το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την αποφυγή πλέον του παλιού δρόμου που είχε ως σύνθημα την απορροφητικότητα, σχολιάζοντας πως σε ότι αφορά τις επενδύσεις και τις αποδόσεις έγιναν τραγικά λάθη. «Χρειαζόμαστε ιεράρχηση και αξιολόγηση των αναγκών και στόχευση των κονδυλίων πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα» είπε ο κ. Μπόλαρης λέγοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική με συνέργειες. Μίλησε ακόμα και για τα έργα που θα αποκεντρωθούν για να διαχειριστούν από τις Περιφέρειες, με καλύτερη στόχευση στις τοπικές οικονομίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και κυρίως στη διαχείριση των υδάτινων πόρων με λογικές αειφορίας και χρήση με φειδώ. Τόνισε πως θα πρέπει να ανοίξει επιτέλους μια μεγάλη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της έως τώρα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και το σύστημα των ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ που χρειάζεται αναδιάταξη και σοβαρή νομοθετική παρέμβαση.
Ο κ. Κατσιφάρας εκτίμησε πως η συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμβάλει σημαντικά στον πρωτογενή τομέα. Ανέλυσε τα δεδομένα της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή και στάθηκε στα προβλήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα είπε πως είναι η αναβάθμιση του εγγειοβελτιωτικού δικτύου και το δεύτερο η διανομή του ΕΣΠΑ στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. «Πρόσφατα είχαμε καταστροφές από τον καιρό, αλλά πρέπει να προχωρήσει το υπουργείο γρήγορα για τις αποζημιώσεις των αγροτών. Η προτεραιότητά μας είναι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτ. Ελλάδα και κυρίως η Π.Ε. Ηλείας αποτελεί την αιχμή του δόρατος αυτής της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης στον πρωτογενή τομέα» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιφάρας.
Ο κ. Γεωργιόπουλος αφού ευχαρίστησε τον υπουργό που ήρθε ξανά στην Ηλεία, έθεσε το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων. Αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα φράγματα και το αρδευτικό δίκτυο που αντιμετωπίζουν όμως πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Στάθηκε περισσότερο στο θέμα του φράγματος Πηνειού, που χρειάζεται συντήρηση και εκσυγχρονισμό μαζί με το δίκτυο. «Νερό έχουμε πολύ, αλλά χάνεται και αυτό δεν είναι καλό για την διαχείριση των υδάτων αλλά και γιατί θα μπορούσε το νερό που σήμερα χάνεται να χρησιμοποιηθεί σε επέκταση του δικτύου και να ποτίσει και άλλες περιοχές όπως αυτές της Δυτικής Αχαΐας που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της. Γείτονές μας είναι ανήκουμε στην ίδια περιφέρεια» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος. Έθεσε όμως το θέμα της μελέτης για την επέκταση της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου για το βόρειο τμήμα του νομού. Έργο ύψους 60 εκατ. ευρώ, που αφορά σε αντικατάσταση και υπογειοποίηση του δικτύου. «Θέλουμε να διεκδικήσουμε το σύνολο της μελέτης αυτής για το έργο. Θέλουμε τη βοήθειά σας σε αυτή τη μεγάλη παρέμβαση που θα εξυγιάνει ένα μεγάλο αρδευτικό δίκτυο, θα βοηθήσει πάρα πολύ τους αγρότες μας, θα εξοικονομήσει νερό, θα βελτιώσει την παραγωγή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος.
Για τον ΕΛΓΑ
Ο κ. Μπόλαρης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα της έλευσης των εκτιμητών του ΕΛΓΑ, τόνισε πως το θέμα έχει λυθεί. «Υπήρξε νομοθέτηση πριν μια εβδομάδα. Έχει υπογραφεί και η ΚΥΑ και οι ελεγκτές είναι έτοιμοι για να βγουν. Υπήρξε θέμα με τα οδοιπορικά τους, υπήρξε διαβούλευση με τους δανειστές γιατί νόμισαν πως αυτά τα οδοιπορικά ήταν κρατικός προϋπολογισμός, ενώ είναι ανταποδοτικά, άρα θεωρούμε ότι το θέμα έχει λυθεί. Πράγματι υπήρξε πρόβλημα για δύο μήνες, αλλά πλέον οι ελεγκτές τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν στο πεδίο.